0:00

NEAMŢ: Ciuperca de la Muzeul Bicaz are „piciorul” în CJ, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Muzeul de Istorie Bicaz

La Muzeul din Bicaz au început „pregătirile” pentru reparaţiile capitale, care ar trebui să scape clădirea de ciuperca de lemn „instalată” încă de la începutul anului trecut. Atât primarul Nicolae Sălăgean, cât şi directoarea Direcţiei pentru Cultură Neamţ sunt nemulţumiţi, însă, de firma care lucrează la muzeu, dar şi de faptul că „eliminarea tencuielii afectate” se face fără aviz şi fără autorizaţie.

„Firma nu e tocmai în regulă, a mai lucrat la muzeu şi a ajutat ciuperca să se hrănească şi să sporească”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul de Bicaz.

„Am fost acolo să văd ce fac băieţii ăia şi le-am pus în vedere să obţină toate avizele necesare pentru a îndeplini condiţiile pe care le presupune o astfel de lucrare, la o clădire de patrimoniu”.

De partea cealaltă, Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ, ne-a declarat că este vorba despre aceeaşi firmă care a montat instalaţia de încălzire la Muzeul Bicaz: „A trebuit demontată centrala, au fost scoase şi caloriferele, dar se lucrează şi la tencuiala interioară. Nu am cerut aviz de la Direcţia pentru Cultură Neamţ. Până la urmă, dacă stăm după aviz la fiecare pas, nu mai facem nimic”.

Despre firma respectivă, toată lumea ştie că este controlată de un consilier judeţean, chiar dacă el s-a retras, în acte, din societate.

Din punctul de vedere al Rocsanei Josanu, directoarea Direcţiei pentru Cultură, lucrurile trebuie îndreptate cât mai repede: „Legea trebuie respectată de toată lumea, indiferent de intenţii şi de statutul fiecăruia. Nu doar că firma care execută lucrări la Bicaz nu are niciun fel de aviz şi, în ciuda acestui lucru, a demontat şi tâmplăria, nu doar caloriferele, iar acum dă jos tencuiala de pe pereţi, ci sunt probleme şi cu PUG-ul. Anul acesta n-a fost actualizat şi, în zona de protecţie a muzeului, unde există deja nişte construcţii care au contribuit la menţinerea umezelii, se mai face una: punctul de informare turistică. Pentru că de la UAT Bicaz mi s-a spus că aşa prevede PUG-ul şi nu mai este nimic de făcut, am sesizat Inspecţia de Stat în Construcţii”. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentNEAMŢ: Filosoful Sorin Lavric la Biblioteca „Kirileanu”
Articolul următorNEAMŢ: Olimpiade naționale de rusă şi croată la Piatra-Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.