Ultimele zile de iarnă calendaristică au adus și primele probleme serioase pentru drumarii Moldovei, cauzate de vremea nefavorabilă. Pe fondul avertizării Cod galben de ninsori, dar mai cu seamă din cauza gerului și a viscolului din sudul regiunii, autoritățile s-au văzut obligate să închidă aseară, 26 februarie, DN 2N, între km 8-17, care face legătura între localitățile Bogza și Dumbrăveni (județul Vrancea). Restricția a fost instituită pentru toate categoriile de autovehicule, pentru perioada nopții. De asemenea, în această dimineață, la ora 04.30, a fost închisă circulația pe DN 23B, Măicănești-Ciorăști, între km 0-15. ”Deciziile au fost luate după ce ne-am asigurat că nu există persoane sau autoturisme blocate pe traseu. Pentru noi, a fost o piatră de încercare, întrucât vorbim despre primele tronsoane de drum național închis în această iarnă, din rețeaua de peste 3.400 km pe care o avem în administrare. DN 2N este un drum din zona de munte a județului Vrancea, iar restricția vizează un sector cuprins restrâns. De asemenea, DN 23B, pe segmentul Măicănești – Ciorăști, este predispus la înzăpeziri, drept pentru care am mobilizat în zonă două autoutilaje și sperăm ca, pe măsură ce vremea se mai stabilizează, să redeschidem aceste sectoare circulației”, a declarat Ovidiu Laicu, director general regional al DRDP Iași.

Alte zone care au ridicat dificultăți, predispuse de altfel la înzăpeziri în condiții de viscol, au fost DN 24D, în județul Galați, dar și DN11, pe relația Bacău – Onești – Târgu Secuiesc – Brașov. ”Din păcate, frontul atmosferic care a paralizat sudul țării, manifestat sub formă de Cod roșu de ninsori și viscol la sud de Dunăre, a avansat masiv spre centrul și estul țării. Am mobilizat spre sudul regiunii, în județele Vrancea, Galați și Vaslui, resurse umane, autogredere și autofreze de la secțiile noastre neafectate de vremea nefavorabilă și sperăm să ținem drumurile circulabile. Deocamdată, depunem toate eforturile să intervenim pentru a menține deschise artere vitale pentru regiune, precum DN2, Bacău-București, și sperăm ca, pe măsură ce se potolește viscolul, să redăm circulației la parametri optimi întreaga rețea de drumuri”, a completat directorul general regional al DRDP Iași.

Se cuvine precizat că, începând de ieri, circulația rutieră între București și zona Dobrogei este închisă pentru toate categoriile de autovehicule, din cauza ninsorilor viscolite și a vizibilității extrem de reduse. Sudul țării este sub avertizare Cod portocaliu de ninsori și viscol, județele Vrancea, Galați și Vaslui fiind sub Cod galben, începând din această dimineață. Avertizarea este valabilă până pe 2 martie.

În aceste condiții, DRRP Iași recomandă conducătorilor auto să plece la drum doar în cazuri de strictă necesitate, cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor și, mai ales, cu informarea adecvată cu privire la condițiile meteo și starea sectoarelor de drum ce urmează a fi tranzitate. ”În ceea ce privește restricțiile de drumuri, solicităm din partea persoanelor afectate înțelegere, dând asigurări că vom interveni cu toate forțele și utilajele din dotare, pentru deblocarea sectoarelor afectate”, a completat Ovidiu Mugurel Laicu.

În prezzent, pe drumurile naționale din Moldova se circulă în condiții de iarnă, carosabilul fiind umed, cu porțiuni cu zăpadă frământată, în județele Vrancea, Bacău și Galați, unde, izolat, se formează suluri de zăpadă în strat de 10 cm, din cauza viscolului. De asemenea, în județul Vaslui se înregistrează carosabil cu porțiuni de zăpadă viscolită. Zone parțial umede se înregistrează pe drumurile din Suceava și Neamț, iar căile rutiere din Botoșani și Iași sunt uscate.

Cerul este acoperit, cu ninsori și viscol la sol în Vaslui, Galați, Bacău și Vrancea, respectiv ninsori slabe în Suceava și Neamț, cu temperaturi ale aerului cuprinse între -16 grade la Potoci (NT), Rădăuți (SV), Săveni (BT), Ghimeș (BC) și -9 grade la Traian (GL).

Pe timpul nopții, pe drumurile naționale din administrarea DRDP Iași s-a acționat cu 102 autoutilaje și s-au răspândit 106 tone material antiderapant, în special în sudul regiunii. La acest moment, se acționează cu 115 autoutilaje.

DRDP Iași stă la dispoziția participanților la trafic pentru orice informaţii despre starea drumurilor naţionale din zona Moldovei, prin Dispeceratul său deschis în regim de permanenţă – tel. 0232/213 168. Informaţii actualizate despre starea vremii şi a carosabilului pot fi obţinute şi de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, precum şi de pe paginile web www.drdpiasi.ro, respectiv www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situaţia Drumurilor Naţionale.