0:00

Migrația politică nu e agreată la Târgu-Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* la Roman da, deşi nu e nevoie

Dorinţa vicepremierului Liviu Dragnea de a iniția o Ordonanţă prin care să faciliteze migrația politică a aleșilor locali, a fost primită în mod diferit de liderii politici din Târgu-Neamț. Cu toţii, în schimb, au afirmat că nu vor pleca în nici un alt partid.

„O mişcare a PSD”

Președintele PDL Târgu-Neamț, Aurel Aciocârlănoae a declarat că inițiativa de a legifera migrația nu este decât o mișcare politică a PSD menită să-i aducă voturi. „Cei de la PSD fac în așa fel încât să tragă la turta lor. Această mișcare este în interesul lor și evident că este o strategie politică care va aduce voturi”. Plecat anul acesta de la PDL, președintele PMP Târgu-Neamț, Viorel Bălțătescu a criticat apariția unei asemenea ordonanțe de guvern pe considerentul că aleșii locali au fost votați de cetățeni ca fiind de la un anumit partid și nu e normal ca aceștia să-și schimbe partidul. „Nu este o idee bună intenția liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru că primarii și consilierii locali și județeni, cât și președinții de consilii județene au fost aleși pe anumite liste de partid. Nu este normală migrația atât timp cât ești pe funcție. Trebuie să rămâi consecvent în politică și să rămâi pe funcție până la sfârșitul mandatului în partidul în care ai fost ales”.

„Şmecherie murdară”

Maria Vrânceanu, vicepreședinte PDL Târgu-Neamț, a fost și mai vehementă, afirmând că intenția lui Dragnea este o șmecherie murdară a celor de la PSD. „Este o șmecherie murdară a celor de la PSD, pe lângă multe altele, cum ar fi amnistia pe care o țin la sertar deocamdată. Dorința celor de la PSD este să forțeze primarii de la alte partide să vină la partidul lor, însă acest lucru l-aș vedea ca și pe o disperare a pesediștilor”.

Harpa rămâne vertical în PSD

În ultima perioadă, pe fondul ideilor lui Liviu Dragnea, au apărut și speculații cu privire la migrația unor aleși locali din legislativul târgnemțean. Primul care a dorit să curme aceste zvonuri este viceprimarul Traian Humulescu, președinte al PNL Târgu-Neamț. „Voi rămâne în PNL. Este exclus să plec”.

Nici primarul Daniel Harpa nu e tentat de o altă poziţie decât cea verticală: „Este exclus să plec la alt partid. Sunt vertical. Fac parte dintr-o echipă și nu trădez”.

Consilierul PSD Mihaela Marian a negat și ea o posibilă plecare din partid: „Doamne Ferește! Nu mi-am propus să plec, iar dacă voi pleca din PSD să știți că voi pleca definitiv și din politică”.

Consilierul PNL, Daniel Turluianu este și mai vehement: „Sunt în PNL din 1992, deci pot spune că am făcut și majoratul în acest partid. Sub nicio formă nu voi pleca din PNL. Așa sunt eu construit”.

Și consilierul PNL, Romeo Roman va rămâne în partid: „NU poți să treci la o altă formațiune politică. Este imoral. Voi rămâne în PNL”.

„Japcă prin ordonanţă”

Sulfina Barbu, vicepreședintele PDL, crede că, prin această manevră, Dragnea și Ponta vor să ia primarii de la alte partide cu japca. În exclusivitate pentru Ceahlăul, marcă înregistrată, Sulfina Barbu a precizat: „Dacă va fi adoptată de Guvernul Ponta, ordonanța lui Dragnea va fi o lovitură la adresa democrației, a drepturilor cetățenilor și comunităților locale și va pune în pericol corectitudinea alegerilor prezidențiale. OUG-ul lui Dragnea va pune o presiune fără precedent pe primarii Opoziției ca să treacă la PSD și la sateliții partidului condus de Ponta. Terenul pentru luarea cu japca a primarilor prin OUG a fost temeinic pregătit de Guvernul Ponta prin alocările discreționare, puternic politizate, de fonduri bugetare în teritoriu. Mesajul transmis de PSD primarilor și consilierilor din Opoziție, cu asemenea alocări clientelare este de tipul «dacă nu treceți la noi sau la cine vă spunem noi să treceți, nu vedeți un ban pentru comunitatea pe care o reprezentați!»”.

Leoreanu vrea, dar nu-i trebuie

Propunerea vicepremierului Liviu Dragnea este considerată de primarul Laurențiu Leoreanu o idee bună, chiar dacă tot acesta spune că nu ar lua pe moment nicio decizie de a pleca din PDL. Edilul spune că termenul limită impus este “interpretabil”. “Crearea unei breșe pentru a lua o hotărâre poate fi speculată politic. Dacă tot vor să ia o măsură – să fie ca la parlamentari. Să nu se cântărească valoarea demnitarului cu două instrumente de măsură diferite. La parlamentari se permite luarea unei decizii când anumite idei politice nu se mai pliază pe structura demnitarului, pe când la primar – ești legat ca iobagul pe moșie. Ori la fel la toată lumea, adică să rămână din partidul care l-a propulsat sau fiecare să poată lua o decizie atunci când consideră că poate reprezenta mai bine comunitatea din alt partid. Mi se pare normal ca acest proiect să se aplice și pentru primari, și pentru consilierii locali sau județeni sau președintele de Consiliu Județean. Până la urmă, fiecare primar va lua o anumită decizie, dar breșa de două săptămâni este o chestie discutabilă”, a spus primarul Romanului.

Edilul spune că nu ia în considerare, la acest moment, să profite de proiectul ce i-ar permite să plece la un alt partid fără să-și piardă mandatul ce se va încheia abia peste doi ani: “Pentru mine nu știu în ce măsură m-ar avantaja o astfel de decizie. Probabil sunt discuții cu anumiți primari care vor să ia o decizie. Pentru mine ori într-o parte, ori în alta important este să fac activitate pentru comunitatea care m-a ales”.

Primarul Laurențiu Leoreanu a mai precizat în ultimul an, în mai multe rânduri, faptul că “brandul” Leoreanu a ridicat partidele sau candidații pe care i-a sprijinit la alegerile din 2012 și până acum. De altfel, într-un sondaj intern realizat în Roman anul trecut, cei mai mulți dintre romașcani au declarat că nu le pasă din ce formațiune face parte edilul, dar au fost și din cei care au precizat că nu încurajează “traseismul” politic. (C.T. STURZU; C. MATEI)

Articolul precedentFlorin Țiganu a iubit sportul ca pe proprii copii
Articolul următorFurtuna abia vine la PNL Neamţ