0:00

Medicii se luptă cu Ministerul Sănătății, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– pacienţii suferă

 Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România (CMR) s-a reunit în 20 iunie, fiind invitați să participe președinții colegiilor medicilor județene, reprezentanți ai sindicatelor medicilor, Sanitas, ai asociațiilor medicilor rezidenți, ai colegiilor medicilor dentiști.  Motivul invocat de medici este acela că le-a ajuns cuțitul la os. Chiar dacă şi până acum sistemul medical a fost subfinanțat, aceștia precizează că nu se mai poate continua astfel. Cel mai afectat va fi pacientul, care va avea de suferit, dacă revendicările medicilor nu vor fi rezolvate. Într-un comunicat semnat de Consiliul Național al CMR se arată că, în urma analizării situației personalului din sistemul de sănătate, s-a constatat că, deși există o relație de colaborare cu Ministerul Sănătății, inițiativele luate în vederea îmbunătățirii situației nu au fost puse în practică din cauza blocajelor de la nivel executiv și legislativ. Consiliul Național a decis constituirea unei alianțe între profesioniștii din sănătate, la care au aderat deja Camera Federativă a Medicilor, Federația Sanitas, Colegiul Medicilor Dentiști din România, Asociațiile medicilor rezidenți.

 Revendicări

 În aceeași notă se menționează că reprezentanții Consiliului Național solicită de urgență ca rectificarea din sistemul bugetar să fie una pozitivă și suficientă pentru buna funcționare a sistemului și dublarea veniturilor medicilor rezidenți. Se solicită un dialog real și o dezbatere pe picior de egalitate privind modalitatea de punere în practică a celorlalte doleanțe care au fost exprimate în urmă cu mai mult de un an prin declarația generală a CMR din 2012, și anume:

– deblocarea posturilor în sistemul sanitar

– renunțarea la orice barieră în ceea ce privește fondul pentru plata personalului. În prezent, aceasta este 70% din suma decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate

– excluderea din categoria de bugetari a medicilor dat fiind practica independentă și autonomă a acestora. Precizarea în mod expres că medicul nu este funcționar public și nici echivalent a acestuia

– majorarea veniturilor medicilor, astfel încât venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu 3 salarii medii pe economie

– condiții decente pentru medici, pentru a putea asigura un act medical de calitate și implicit siguranța pacientului

– necondiționarea calității de membru al CMR de încheiere a asigurării de malpraxis

– renunțarea la blamarea medicilor și respect din partea decidenților

– reducerea birocrației și simplificarea documentelor medicale în relația medic-pacient

– în cadrul CN s-a votat un calendar al viitoarelor acțiuni de protest în condițiile în care solicitările nu își vor găsi rezolvare. Astfel, luna august – adunări de analiză și protest privind starea sistemului de sănătate la nivel județen; în septembrie – marșuri de protest și pichetări; în octombrie – proteste pe legea conflictelor de muncă; în noiembrie – demisia în bloc.

CN speră că acest calendar să devină caduc și să nu se ajungă la aplicarea acestor măsuri extreme.

 Pacientul, pus pe lista de așteptare

 Cazurile urgente își vor găsi rezolvarea fără ca pacientului să-i fie pusă viața în pericol, dar pe de altă parte reprezentanții din sănătate de la nivelul județului Neamț susțin că pot exista situații în care, dacă situația bolnavului nu este gravă, acesta poate primi o „amânare”. „Se va comunica cu pacienții și este posibil să fie niște probleme care să ne oblige să luăm niște măsuri. Urgențele se vor rezolva. Poate că va apărea, să zicem, o reducere a activității în ceea ce privește asistența medicală la bolnavii cronici, care pot fi amânați ca moment operator, urgențele având prioritate și rezolvându-se întocmai. Facem această grevă acum, pentru că a ajuns cuțitul la os”, a spus dr. Iosif Koszeghi, președintele CMR Neamț.

 “Salariile din sistemul medical trebuie mărite”

 Sindicaliștii sunt și ei pregătiți pentru proteste anunțând că medicii trebuie susținuți deoarece volumul de muncă nu este apreciat. „Suntem de aceeași părere cu medicii că salariile din sistemul medical trebuie mărite, pentru că sunt foarte mici în comparație cu munca, cu volumul de muncă și cu nevoia de a supraviețui lună de lună, în comparație cu prețurile. Nu se compară un salariu de 8-9 milioane pentru un asistent care stă 12 ore la serviciu. Nu mai spun că pentru a profesa trebuie să dai bani ca să-ți poți menține libera practică de medic. Trebuie să plătim credite, un sfert din salariu ducându-se pe profesie, pentru a putea profesa an de an. Un medic la UPU muncește non-stop și are 14 milioane. În străinătate au de la 5.000 până la 8.000 de euro”, a spus Angela Tofan, lidera sindicatului „Sanitas” de la Spitalul Județean Neamț.

 “Datoria mea este alta”

 Conducerea spitalului nu a dorit să comenteze deciziile luate în ultimul timp, precizând că misiunea ei este alta decât aceea de a face grevă. „Noi, împreună cu Ministerul Sănătății, trebuie să găsim soluții pentru a rezolva problemele. Eu nu sunt implicat în aceaste revolte pentru că datoria mea este alta”, a spus dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Județean Neamț. În tot acest conflict, pacientul care caută să-și rezolve „bubele” se poate întâlni pe holurile spitalului cu urâtul chip al nemulțumirii, al frustrării și al neputinței unui sistem subfinanțat cu regularitate din ´90 și până azi. Cât va mai dura această situație de instabilitate nu știe nimeni. Un lucru e sigur, medicii se pregătesc de proteste.

 Marian TEODOROF

Medicii se luptă cu Ministerul Sănătății, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Medicii se luptă cu Ministerul Sănătății, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentDe Sânziene, se deschid Porţile Cerului
Articolul următorAfacerea mansardarea a dat faliment

1 COMENTARIU

  1. Legat de Sptalul judetean Neamt
    1. Am fost astazi dimineata (sambata 22 iunie) ora 8,15 in vizita la o ruda internata in cam.311 in corpul nou la spitalul judetean Neamt. La intrarea cu auto pe poarta spitalului , un individ de la firma de paza, proptit in mijlocul drumului, cu un teanc de bilete in mana imi cere 3 lei pt. acces. Ii dau 3 lei , imi da 1 leu inapoi si-mi spune ca e bine asa. Mi-a facut un favor cum s-ar zice. Ii cer totusi bilet pt. a sustine finantarea spitalului . Omul de la poarta in uniforma grena in care spitalul are toata increderea in colectarea unor sume frumoase de bani , scoate dintre filele noi ale carnetului un teanc de 4-5 bilete mai botite si folosite deja de cateva ori si-mi da un bilet . Ii atrag atentia ca nu este un bilet corespunzator pt ca se vede clar ca a fost recuperat de la alti vizitatori iar apoi date era modificata grosolan din 21 in 22.Nu a spus nimic, banii erau deja la el. Situatia asta o cunosc eu de ani de zile. Nu s-au intrebat niciodata de ce curtea spitalului este plina de masini si incasarile sunt reduse?

    2. In camera 311 doi pacienti dormeau pe doua asa zise paturi inprovizate din canapele (casate de 20 de ani) aduse de pe hol,in niste conditii cumplite.
    3. Datorita durerilor pe care le avea persoana vizitata m-a rugat sa-i aduc de acasa antiinflamatoare pt. ca spitalul nu are sa-i dea asa ceva. Si i-am adus, normal.

    Este o rusine pt. tot ce se intampla in aceasta institutie. Angajatii firmei de paza pleaca acasa cu buzunarele pline, iar pacientii nu beneficiaza de medicamente, de masa , deconditii omenesti de cazare.
    Rusinos si dureros.

    Ce finanteaza de fapt CJAS Neamt?

Comentariile sunt închise.