0:00

* bunurile au fost predate Muzeului de istorie şi Bibliotecii „Kirileanu” pentru expertizare

Procurorii DIICOT şi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, care au făcut percheziţii la locuinţele celor patru traficanţi de droguri false din Piatra Neamţ, au avut o surpriză. În una din case au găsit un manuscris vechi, în limba greacă veche, datând probabil din a doua jumătate a secolului XVII, două icoane ferecate în argint (una praznicală şi una de iconostas) de la sfârşitul secolului al XIX- lea, 3 cărţi – două în grafie chirilică datate 1801 şi 1843, şi una în greaca veche şi două crucifixuri preoţeşti. Luaţi la întrebări, traficanţii de droguri au spus că sunt prieteni cu fiul unui preot şi acesta le-ar fi „împrumutat” bunurile respective. Varianta mai aproape de adevăr este ca fiul de preot să fie consumator de droguri şi să-şi fi plătit în acest fel dozele luate de la dealeri.

„Toate bunurile au fost ridicate, cărţile au fost predate Bibliotecii Kirileanu, iar icoanele, manuscrisul şi crucifixurile Muzeului de istorie, în vederea expertizării”, a declarat dr. Vitalie Josanu, ofiţerul responsabil cu patrimoniul cultural în cadrul Poliţiei Neamţ.

Anchetatorii au ridicat, de asemenea, „2.613 de capsule cu substanță susceptibilă a avea efecte psihotrope, aproximativ 300 de grame substanță vegetală și 50 de grame pulbere de culoare albă, destinate comercializării”, după cum se precizează în comunicatul IPJ Neamţ.

Totodată au fost ridicate un cântar electric folosit la porționarea și cântărirea substanțelor, 3 calculatoare, precum și aproximativ 8.000 de euro, bani proveniţi din vânzarea aşa-ziselor droguri. Indivizii vindeau de fapt tot felul de îngrăşăminte, fertilizatori, pesticide şi alte tipuri de substanţe pe care le prezentau consumatorilor fideli drept etnobotanice. Doi dintre traficanţi au fost reţinuţi şi apoi eliberaţi sub control judiciar, iar ceilalţi doi sunt cercetaţi în stare de libertate.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, BCCO Bacău și SIPI Neamț.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentExamene la postliceale și profesionale
Articolul următorSimulare de incendiu la teatru, patru răniţi