0:00

Manuela Rusu – handbalista cu nota 10 la titularizare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* nota maximă nu-i asigură însă o catedră titularizabilă

Trei cadre didactice din judeţul Neamţ au reuşit să obţină, în acestă vară, nota 10 la examenul de titularizare. Printre ele s-a aflat şi Manuela Rusu, handbalista formaţiei de divizie A, HCF Piatra Neamţ. Specialista în kinetoterapie şi în traumatologia sportivă predă, din anul 2011, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Târgu Neamţ. Nota maximă nu-i asigură însă o catedră titularizabilă, deoarece nu s-a scos la concurs niciun post vacant pe această specializare în judeţul Neamţ. Manuela Rusu s-a născut pe 11 ianuarie 1989, la Târgu Neamţ. A urmat cursurile Şcolii Generale “Vasile Conta” din localitate, iar apoi pe cele ale Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare”. Timp de 5 ani (3 ani +2 ani studii de master) a fost studenta Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o cu specializarea kinetoterapie şi motricitate specială. Pe plan sportiv, a început handbalul în clasa a 5-a, la CSS Târgu Neamţ, cu profesorul Dan Arnăutu, după care, în ultimul an de juniorat, a jucat pentru LPS Piatra Neamţ, sub îndrumarea regretatului profesor Ovidiu Ţoc, antrenor emerit. O dată cu încheierea junioratului, Manuela Rusu a evoluat un sezon la divizionara A, Transilvania Târgu Mureş, iar de 4 ani joacă pentru HCF Piatra Neamţ.

– Cum ai primit vestea că ai luat notă maximă la examenul de titularizare?

– După ce am ieşit de la antrenament, am văzut că mă sunase o colegă de la Târgu Neamţ. Am sunat-o înapoi şi mi-a spus că s-a uitat pe internet şi am luat 10 la titularizare. I-am zis să se mai uite de câteva ori, pentru că nu-mi venea să cred. Iniţial, am crezut că-i nota de la proba practică. M-am dus apoi la Liceul Comercial “Spiru Haret” din Piatra Neamţ şi am văzut cu ochii mei că am obţinut nota 10 şi la proba scrisă.

– Te-ai pregătit intens pentru acest examen?

– Da. Am susţinut, în această vară, şi disertaţia pentru finalizarea  studiilor de master şi mi-au rămas multe informaţii proaspete în minte. Mi-a fost uşor la examen, este pentru a treia oară când particip la un asemenea concurs naţional şi, de fiecare dată, am luat note destul de mari.

– Subiectele pe specializarea ta cum au fost?

– Mi s-au părut de nivel mediu. Dacă ai studiat cât de cât materia, era imposibil să nu iei o notă bună. N-am scris mult, aproape 4 pagini, însă de obicei sunt foarte concisă în idei şi a fost îndeajuns.

– Te-ai titularizat?

– Nu, pentru că, în judeţul Neamţ, nu este, deocamdată, nici un post titlularizabil pe kinetoterapie. Am catedră întreagă începând cu acest an şcolar la CSEI din Târgu Neamţ, dar este valabilă doar pe perioadă determinată. În primii doi ani am avut câte o jumătate de normă. Obiectivul meu în acest an este să-mi iau şi definitivatul în învăţământ. Nota 10 de la titularizare nu mă ajută, deocamdată, cu nimic. Sper să fie posturi scoase la concurs în anul şcolar viitor.

– Cum este în învăţământ, deja predai de 2 ani la o şcoală cu cerinţe speciale?

– La început mi-a fost foarte greu, încă din practica de la facultate am văzut multe cazuri speciale, dar m-am acomodat. Aş vrea ca pe viitor să lucrez în cadrul unei echipe sportive sau, de ce nu, în centre de recuperare.

– Cum va fi acest campionat al diviziei A?

– Va fi mai disputat. Am avut parte de o pregătire intensă, domnul profesor Dan Valentin face mari eforturi să supravieţuiască handbalul feminin la Piatra Neamţ. Tocmai am semnat prelungirea contractului cu încă doi ani. Nu vreau să renunţ la sportul de performanţă pentru că-mi place, asta fac din clasa a 5-a şi vreau să mai joc câţiva ani.

A consemnat Ana MOISE

Articolul precedentTămășeni: Asfalt spre Luțca
Articolul următorLa Galeriile “Lascăr Vorel”: Expoziţie Gheorghe Cuciureanu