În prima zi a săptămânii au fost mai mulți pacienți în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din Piatra-Neamț decât media prezentărilor din week-end-ul care a trecut. De luni dimineața, de la ora 8:00, până astăzi, 27 februarie, la ora 8:00, au fost nu mai puțin de 160 pacienți înregistrați la UPU aparținând de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț. Aceasta înseamnă o medie de 7 pacienți pe oră, fiecare fiind preluat și înregistrat, consultat și investigat de către cadrele medicale de urgență. Din toți cei 160 de pacienți care au trecut pe la UPU într-o singură zi, doar o treime (55 de pacienți) au fost cazuri într-adevăr urgente și grave, fiind internați în secțiile spitalului, ceea ce dovedește o dată în plus, dacă mai era nevoie, că mare parte din cei care apelează la serviciile medicale de urgență ale spitalului s-ar putea adresa mai întâi medicilor de familie, centrelor de permanență unde aceștia acordă asistență medicală.

Din informațiile oferite de conducerea SJU Neamț reiese că cei mai mulți pacienți au fost bolnavii cronic și cei cu afecțiuni acute, de sezon, dar și două victime din accidente rutiere dintre care o adolescentă rămasă pe chirurgie infantilă cu traumatism la cap și contuzie de coloană cervicală, un rănit ușor într-o agresiune ce a fost trimis la domiciliu după ce a fost îngrijit, dar și 6 pacienți care erau sub influența alcoolului. Cadrele medicale din UPU au consultat și 4 pacienți cazuri sociale, care însă nu erau înghețați și au fost aduși la urgență de patrulele locale care au ordin să monitorizeze situația persoanelor fără adăpost pe perioada codului portocaliu de temperaturi scăzute.

Spre comparație, de vineri de la ora 8:00 și până luni dimineață la ora 8:00, cadrele medicale din UPU Piatra-Neamț au înregistrat, consultat și investigat 438 de pacienți (o medie de 146 pacienți pe zi), dintre care 141 au avut nevoie de internare (adică tot o treime). Au fost 11 pacienți cu etilism acut, 5 victime ale agresiunilor, 5 mușcați de câine, o victimă din accident rutier și 5 cazuri sociale. (C.I.)