0:00

Mai mult circ decât pâine la CJ Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO jumătate de pachet de țigări, pentru fumătorii care au așteptat pe la ușă în fiecare pauză de vot, trei defilări către cabina de vot, circ, râsete și aplauze, o parte a presei zgomotoasă și fericită, un nou președinte, un nou vicepreședinte și aproape două ore pierdute ca să fie numiți doi oameni care se știau de dinainte, cam așa se rezumă ședința de Consiliu Județean din 21 ianuarie, care a început la 15.10 și s-a terminat la 16.50.

Pentru că totul a început cu „un fleac, l-am ciuruit”… pe Iacoban, care a fost demis peste noapte doar pentru intenția de a face ceva, nu pentru fapta în sine, Consiliul Județean (CJ) Neamț nu putea să rămână fără șef prea mult timp, așa că, pe 19 l-au demis pe Iacoban, pe 20 ordinul de demitere a ajuns la CJ Neamț și a fost semnat de fostul președinte, iar pe 21 ianuarie s-a convocat ședința extraordinară de desemnare a noului președinte de legislativ și al vicepreședintelui, cel de-al doilea vice rămâne Dan Manoliu.

Ca de obicei, grupul PNL-iștilor s-a opus încă de la prezentarea ordinii de zi. Constantin Cristian Tapalagă, consilier județean din partea PNL, a anunțat că grupul pe care îl reprezintă va contesta toate propunerile de pe ordinea de zi. A fost calmat rapid, însă, de secretarul județului, Daniela Soroceanu, care i-a dat oarecum de înțeles că se aștepta la așa ceva, mai ales că liberalii au făcut același lucru în ședința extraordinară din decembrie 2014, când Iacoban fusese ales președinte după decesul lui Culiță Tărâță.

De parcă ar locui în alt județ și nu ar avea nici o legătură cu viața politică și administrativă din Neamț, Cristian Tapalagă insista că este inadmisibil să fie convocați la ședință cu două ore înainte, prin sms și e-mail. N-or fi fost alese cele mai bune căi de comunicare și, e drept, intervalul de timp o fi fost prea scurt, dar încă de marți seara toată lumea aștepta ședința extraordinară cu sufletul la gură, așa că e puțin probabil ca vreun consilier județean să fi fost luat prin surprindere când a fost chemat la vot. Că extraordinarele nu se plătesc și că nimănui nu i-o fi convenit să iasă din casă în miez de iarnă, asta e deja altă poveste.

Mai amuzant a fost o voce care se întreba senin: „E adevărat că, dacă Iacoban nu mai e președinte, nu mai e nici vicepreședinte”. Dacă ar fi citit măcar Ordinul Prefectului de demitere a fostului președinte de CJ, ar fi aflat stimabilul consilier că domnul și-a pierdut nu doar președinția, ci chiar funcția de consilier județean. Și când nu ești consilier județean, nu mai poți fi nici președinte, nici vice.

Primul vot secret – alegerea lui Dan Manoliu ca președinte de ședință

28 de consilieri au fost prezenți în sală pe 21 ianuarie. Dintre aceștia, 20 au aprobat ordinea de zi, cinci s-au opus, iar trei au fost indeciși și-au preferat să se abțină. Primul vot secret a durat vreo 20 de minute și viza aprobarea sau respingerea propunerii ca Dan Manoliu să fie președinte de ședință. S-au ridicat, pe rând, consilierii, au intrat în cabina de probă, au votat, au strecurat votul în urnă, s-au mai oprit la o vorbă cu un coleg aflat față în față la masă, dar la vreo doi metri distanță, au mai verificat un e-mail, au mai trimis un sms, fumătorii s-au refugiat la țigară și, în cele din urmă, au trecut și cele 20-30 de minute și Dan Manoliu a devenit președinte de ședință cu 27 de voturi, din 28 valabile.

Emilia Arcan, prima femeie președinte de Consiliu Județean în istoria postdecembristă a României

Punctul doi pe ordinea de zi viza desemnarea noului președinte de Consiliu Județean. Același Cristian Tapalagă, din partea PNL, a încercat să conteste proiectul, invocând legea. De această dată, Dan Constantin l-a lămurit (mai pe scurt pentru cititori) că, dat fiind același Ordin al Prefectului, alegerea noului președinte trebuie să se facă după noua lege, așa cum a fost demis cu două zile în urmă și fostul președinte, și nu după vechea lege.

Tapalagă a insistat că nu e de acord, Dan Constantin i-a dat din nou argumente legate de lege, Tapalagă a revenit la ideea că PNL nu e de acord cu ședința, dar că liberalii rămân în sală și votează pentru că vor să demonstreze alegătorilor că-i reprezintă.

După alte câteva minute de jucat ping-pong cu replici, același Cristian Tapalagă s-a răzgândit. Astfel, la propunerile pentru funcția de președinte au apărut Emilia Arcan și… Cristian Tapalagă. Același vot secret, aceleași plimbări în cabina de vot, țigări fumate, telefoane, râsete, dezmorțit de oase și… alte 20-30 de minute pierdute pentru a se afla ceea ce se știa deja – Emilia Arcan a devenit prima femeie președinte de Consiliu Județean din România postdecembristă, după cum singură a spus, cu 20 de voturi, în timp ce Tapalagă a pierdut în glorie cu opt voturi pentru. „Mă onorează și mă responsabilizează în același timp această funcție. Responsabilitatea mă determină să spun că, pentru întreaga perioadă cât voi ocupa această funcție, voi fi un președinte al tuturor locuitorilor, voi lupta să aprob proiectele pentru prosperitatea și binele județului Neamț”, ne-a promis noua președintă Emilia Arcan.

Tânărul Daniel Vasiliu Macovei, al doilea vice al CJ Neamț

Cele două propuneri pentru postul de vicepreședinte au venit din partea UNPR – Daniel Vasiliu Macovei și din partea PNL… același Cristian Constantin Tapalagă.

La 16.45 s-a anunțat și câștigătorul, deși numele său era vehiculat deja de dinainte de ședință. Daniel Vasiliu a devenit vice cu 21 de voturi, iar Tapalagă a pierdut cu șapte voturi. „În scurtul mandat care a rămas voi încerca să mă achit de obligațiile care îmi revin. Vreau să știți că Dan Vasiliu rămâne același om modest, onest și prieten cu toți cei din Consiliul Județean”, a spus Dan Vasiliu înainte de încheierea ședinței.

În afară de mulțimea de jurnaliști, în sală mai puteau fi văzuți Vlad Marcoci, Liviu Bumbu și Stejărel Nistor, fără a fi consilier județeni, angajați ai presei, dar sigur cu o conștiință civică demnă de invidiat. Chiar dacă e mai mult una de partid.

Andreea Amariei

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentDGASPC: Nemțenii, tot mai interesați de adopții
Articolul următorS-a votat planul de școlarizare pentru învățământul profesional și tehnic
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.