0:00

  • decizia a fost luată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a clasat plângerea agentului

Ioan Cănărău, cunoscutul și vocalul lider al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie filiala Neamţ, a suferit o înfrângere regretabilă din partea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, instituţie căreia i s-a adresat cu plângere, în care i-a acuzat de abuz în serviciu pe mai toţi şefii săi şi pe o parte dintre colegi. Totul a început de la protestul său, când a declarat şi greva foamei câteva ceasuri, pe motiv că a fost ultragiat în timp ce filma cu telefonul mobil un om încătuşat şi bătut de poliţişti. Omul s-a răzbunat, şi el cum a putut, şi i-a făcut „zdrenţe” pe cei care-l loveau. Pe Ioan Cănărău nu l-a impresionat în niciun fel modul în care au acţionat poliţiştii locali din Roman, ci a fost de-a dreptul revoltat că ofiţerul care era la comandă (în lipsa lui Dragoş Bălău, aflat în concediu) nu l-a inclus pe lista „ultragiaţilor”, unde figurau deja poliţiştii locali care-şi testaseră muşchii pe bietul om. Supărat nevoie mare că şefii „acoperă” infracţiunile de ultraj (rămâne de văzut ce va decide instanţa, care are la îndemână documentele medicale aduse de la spital, unde a ajuns omul bătut), Ioan Cănărău s-a apucat de proteste. A stat câteva zile în faţa Poliţiei Roman, unde a cerut demisia comisarului şef Dragoş Bălău, apoi a declarat greva foamei şi a intrat pe holul instituţiei să se trateze cu cafea de la automat. Evident, a avut nişte schimburi de replici, mai puţin amicale cu ofiţerul de serviciu şi cu alţi colegi, deloc încântaţi de o astfel de „luptă sindicală” fără miză, fără noimă şi fără raţiune.

Pe principiul „vă fac eu pe voi”, Ioan Cănărău a făcut o plângere către parchet, în care aveau calitatea de reclamanţi şi el, şi sindicatul (că unde-s doi puterea creşte) şi i-a acuzat de abuz în serviciu pe următorii: comisar şef Paul Tablan – şeful Poliţiei Neamţ, comisar şef Stelică Bezim – adjunct al şefului IPJ Neamţ, comisar şef Dragoş Bălău – şeful Poliţiei Roman, şi pe colegii şi superiorii săi de la Poliţia Roman Constantin Stroia, Teofil Danciu, Constantin Radu, plus juristul IPJ Neamţ Cristina Verdeş. Motivul de bază a fost că toţi i-au obstrucţionat activitatea sindicală, l-au oprimat şi l-au umilit, pentru că i-au cerut să scrie negru pe alb ce vrea de fapt şi să oprească greva foamei, altfel fiind obligaţi să sesizeze instanţa. Invocând prevederile Legii dialogului social (exact aceeaşi lege pe care a invocat-o şi şeful Poliţiei Neamţ când i-a cerut lui Cănărău să motiveze sau să stopeze protestul), procurorul de la Curtea de Apel Bacău a constatat că „fapta de abuz în serviciu nu există” şi a clasat plângerea.

„Astfel, deşi ag, şef pr. Cănărău Ioan susţine că a protestat în calitate de lider sindical, conform Legii 60/1991 privind adunările publice şi nu a făcut-o în sensul Legii 62/2011, în fapt, martorii audiaţi în cauză au declarat că acesta purta o pancartă cu menţiunea – GREVA FOAMEI”, se arată în ordonanţa procurorului. „Acest aspect este dovedit şi de fotografiile ataşate la dosar, care au apărut în presă, în care se vede că ag. Şef. pr. Cănărău Ioan purta un tricou pe care era scris «GREVA FOAMEI». Prin urmare, şefii săi ierarhici erau îndreptăţiţi să considere că ag. şef pr. Cănărău Ioan este în grevă, greva fiind o modalitate de protest reglementată de Legea 62/2011.

Legea 62/2011 prevede la art. 202 că personalul cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne nu poate declara grevă. Legea 360/2002 privind statutul poliţistului perevede la art. 45 alin. 1 interdicţia poliţiştilor de a declara sau de a participa la grevă, încălcarea acestei norme constituind abatere disciplinară. (…) Constatând încălcate aceste dispoziţii legale, conducerea IPJ Neamţ a emis notificarea nr. 232843 prin care ag. şef pr. Cănărău Ioan era somat să înceteze greva. Având în vedere dispoziţiile legale şi faptul că ag. şef pr. Cănărău Ioan afişa mesajul «GREVA FOAMEI», iar imagini cu acest mesaj au apărut în presă şi au ajuns la cunoştinţa opiniei publice, considerăm că atenţionările şefilor ierarhici nu au fost abuzive şi nu intră în sfera ilicitului penal”.

Acum, ori vom asista la un protest în faţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, ori liderul de sindicat va admite că alţii,fără carismă, au știința legilor și va renunța la demersurile sale.

C. MIRCEA

Articolul precedentPrimăria Roman are licență de producere a energiei electrice
Articolul următorDilema tribunalului: dr. Maxim a luat şpagă ca funcţionar sau nu