0:00

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite aprobată de Parlament, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPlenul Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri, 25 noiembrie 2015, cu majoritate de voturi, Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Contextul actual, în care debitorii persoane fizice, care s-au împrumutat la bănci pentru achiziţionarea unei locuinţe, nu mai dispun de mijloacele necesare achitării creditului, permite băncii de a valorifica imobilul gajat iar în cazul în care rămâne o diferenţă de plată, banca se poate îndrepta şi împotriva altor bunuri ale împrumutatului, pentru a stinge valoarea creditului cu tot cu comisioane bancare, dobândă şi alte speze. Legea adoptată astăzi vine să regleze tocmai această inechitate şi îşi propune să protejeze debitorii contractelor de credit de abuzurile cesionarilor de creanţe şi în egala măsură să partajeze într-un mod echitabil riscurile devalorizării bunului, între creditor şi debitor. Mai exact, în momentul în care ai făcut un credit ipotecar şi nu-l mai poţi achita, dai respectiva locuinţă băncii şi scapi de credit.

În cadrul dezbaterilor din Parlament, în calitate de iniţiator al legii, domnul deputat Cătălin Drăguşanu a precizat: “Sunt unul dintre iniţiatorii proiectului de lege foarte important şi l-am susţinut încă de la început. Şi de această dată am fost martorii unei campanii duse împotriva acestui tip de proiecte de lege. S-a văzut încă o dată, dacă mai era nevoie, de discrepanţa care există în relaţia dintre bănci şi debitori. Cu toate acestea băncile ar trebui să înţeleagă că aceasta lege nu se îndreaptă împotriva lor ci vine să responsabilizeze relaţiile comerciale dintre bănci şi clienţi, pentru a nu perpetua situaţia în care ne aflăm astăzi şi anume acordarea de credite fără o analiză prealabilă serioasă a riscurilor la care se supun atât cetăţenii dar şi băncile. Şi pentru că vorbim de riscuri, până în prezent băncile în relaţia contractuală cu clienţii nu şi-a asumat riscuri. Ori într-o piaţă liberă, capitalistă, unde orice agent economic îşi asumă şi riscurile unei afaceri şi băncile trebuie să-şi asume unele riscuri atunci când intră în contract cu clienţii.

Cu toate acestea vreau să asigur băncile că nici un debitor, care şi-a achitat ani la rând ratele, nu va dori să cedeze locuinţa de bună voie.Va face asta doar dacă nu are altă soluţie, iar soluţii pot oferi tot băncile, doar să şi dorească acest lucru.

Pe de altă parte evaluarea imobilelor achiziţionate prin credite ipotecare au fost făcute de evaluatori agreaţi de bănci deci este mult să spui că nu a fost o evaluare corecta.

S-a vorbit de falimentul unor bănci. Nu cred acest lucru atât timp cât creditele neperformante sunt vândute de bănci cu 2 – 10% din valoarea iniţială a creditului, deci cu discount de peste 90%”.

Grupul ALDE din Parlament a votat în unanimitate proiectul de lege. Legea merge la promulgare la Preşedintele României.

Articolul precedentIncendiu la Şcoala 5 Piatra-Neamţ
Articolul următorAgent de pază „milos” cu un scandalagiu
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.