0:00

În Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman utilizarea apei calde este – din mai multe puncte de vedere – o problemă. Concret, centrala termică a spitalului este situată în afara curții, la circa 200 de metri distanță. Chiar dacă anul trecut, când s-a amenajat parcarea interioară, s-au izolat țevile din rețeaua de transfer, traseul e mult prea lung ca să nu scadă temperatura apei și agentului de încălzire. Dacă adăugăm și lungimea rețelelor interioare, la etajele IV și V sunt robinete situate la aproape jumătate de kilometru distanță de centrală. În aceste condiții, „dacă deschizi robinetul, trebuie să aștepți 15-20 de minute până ajunge apa caldă”, după cum spune directorul economic al spitalului, domnul Leonard Achiriloaiei. „Vă dați seama că randamentul centralei este, în aceste condiții, scăzut, cu implicații în costuri”.

La Spitalul Roman, pentru apă caldă, trebuie să ţii robinetul deschis numai… 15 minute!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe de altă parte centrala spitalului este dotată, din construcție, adică de acum peste 40 de ani, cu două cazane foarte mari, complet neautomatizate, care necesită supraveghere continuă. Adică e nevoie de 6 fochiști care să lucreze în trei schimburi. Cum secțiile de psihiatrie și pediatrie sunt situate în incinta spitalului vechi, ele sunt deservite de o altă centrală termică, de același tip, la fel de veche, care necesită și ea 6 fochiști. Or spitalul are, la această oră doar 5 fochiști angajați…

În încercarea  de a îmbunătăți situația, spitalul romașcan a montat, în secțiile de neonatologie și obstetrică-ginecologie niște mici centrale murale, pentru a asigura temperatura necesară nou-născuților în special. Dar este doar un paliativ, care  mărește costurile încălzirii.

Spitalul romașcan a apelat la o firmă  de proiectare în instalații termice, care – la o primă estimare – a sugerat înlocuirea celor două cazane mari cu altele mai mici, de volume diferite, care să funcționeze într-un sistem automatizat. Proiectantul a propus și înființarea unui circuit paralel, dotat cu un boiler,  pentru recircularea apei calde și agentului termic în interiorul spitalului și nu prin centrala exterioară, cum este acum.

Primăria s-a oferit să dea trei cazane mai mici, urmând ca, în vara aceasta, spitalul să contracteze lucrări de reabilitare a sistemului termic. (D.A.)

Articolul precedentTârgu-Neamț: „Muzeele – repere în peisajul turistic”
Articolul următorAtenție la pregătirile de Paște! În ultimii 2 ani au fost 25 de incendii!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.