0:00

Alexandru Koller a fost fundașul echipei FC Baia Mare, în perioada 1969 – 1983. A făcut parte din “Generația Mateianu”. În meciul tur cu Real Madrid, din turul I al Cupei Cupelor, ediția 1982 – 1983, jucat la Baia Mare, a dat o bară, iar partida s-a încheiat cu scorul de 0-0. În returul din Spania, Koller a fost cel care a deschis scorul în jocul pierdut cu 2-5. Alexandru Koller (născut pe data de 20 aprilie 1953, în Sălaj) are în palmares și 5 selecții în echipa națională a României, pentru care a jucat fundaș, mijlocaș și atacant. Primul său meci pentru România a fost pe 2 iulie 1976, jucat în compania Iranului. De asemenea, Alexandru Koller a fost și președinte la FC Baia Mare, in perioada 1990-1996. Și-a manifestat în luna noiembrie 2009 prima oară intenția de a ajuta clubul maramureșean, printr-o scrisoare trimisă celor care se ocupau de destinele clubului la acea oră. Scrisoarea a rămas fără răspuns. A revenit cu o altă scrisoare, dar și aceasta a rămas fără răspuns. Omul de afaceri a fost dispus, alături de alți iubitori de fotbal, să stinga datoriile FC-ului către stat, care însumau 250.000 de euro și să salveze clubul de la faliment. Dorea să inființeze o Academie de Fotbal în Baia Mare, pe lângă echipa FC. Privind spre stadionul azi pustiu, care vuia cândva de suporteri ai FC-ului, Koller și-a păstrat, optimismul, declarând că poate, cineva va salva echipa din Baia Mare. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar clubul băimărean a intrat în faliment.

Târgu Neamț – atractiv pentru Alexandru Koller

Afacerile cu lemn, foarte bănoase în ziua de astăzi, l-au adus pe Alexandru Koller pe meleagurile încărcate de legendă, ale orașului Târgu Neamț, iar posibilitatea de a deveni investitor, s-a materializat la clubul Cetatea. Locul nu a fost ales întâmplător, pentru că baza sportivă nu necesită investiții majore. Locul de sub Cetate a fost inspectat în urmă cu câțiva ani de Ionuț Lupescu, pe vremea când, în calitate de oficial al FRF, a declarat că va construi la Târgu Neamț un centru de copii și juniori după modelul Luceafărul, din anii 80. Koller va fi ajutat de omul de încredere al primarului Daniel Harpa, care este Cristi Lungu. „Ne-am înțeles cu Alexandru Koller și Cristi Lungu și am stabilit fiecare ce și cum are de făcut pentru ca activitatea la Cetatea să meargă pe drumul pe care ne dorim“, a declarat Daniel Harpa. Conform estimărilor primarului Harpa, care nu deține nicio calitate oficială în cadrul clubului târgnemțean, bugetul pentru echipă va fi de aproximativ 800 de milioane de lei vechi pe lună. Conform precizărilor făcute tot de primarul Daniel Harpa, banii vor veni de la cei doi sponsori, de la Primăria Târgu Neamț și de la Consiliul Județean Neamț, deși, până la această oră nu există un contract de asociere pe termen lung între CJ și Cetatea. În urma intilnirii din această săptămână s-a anunțat și numele noului antrenor care îl va înlocui pe Ovidiu Marc pe banca tehnică, în persoana lui Ciprian Danciu. Reunirea lotului va fi în ziua de luni, 20 ianuarie, atunci când se va negocia cu fiecare jucător în parte noile contracte și, probabil, vor fi plătite restanțele către jucători și foștii antrenori.

”Lemnul, afacerile și fotbalul, lucruri total distincte”, susține Koller

Alexandru Koller este animat de intenții foarte bune și neagă faptul că asocierea dintre el și primăria din Târgu Neamț ar avea vreo legătură cu afacerile cu lemn, afaceri care au prosperat în zonă, chiar în vremuri de criză. ”Lemnul, afacerile și fotbalul sunt lucruri total distincte. Sunt convins că, prin cunoştinţele şi relaţiile mele, voi convinge cât mai mulți oameni să vină lângă echipă. La noi, cea mai mare vină o au conducătorii de cluburi, care se ceartă, se murdăresc. Mulţi n-au fost fotbalişti şi cred că, dacă au bani, pot să conducă. În Occident, un preşedinte de club nu iese în presă şi se laudă. Cât timp am fost la club, președinte la FC Baia Mare, jucătorii nu m-au iubit, dar m-au respectat”, a declarat Alexandru Koller. Noul investitor vine la Târgu Neamț cu antrenorul băimărean Ciprian Danciu. Acesta are 37 de ani și a făcut parte, ca jucător, din echipele FC Baia Mare, Universitatea Craiova, Dinamo București, Rocar București, Astra Ploiești, Oţelul Galați, FC Argeș și Gloria Bistrița. Palmaresul de antrenor, este, însă, egal cu zero, față de cel al lui Ovidiu Marc, de numele căruia se leagă promovarea Cetății Târgu Neamț în Liga a III-a. În mod normal, contractul lui Ovidiu Marc cu Cetatea Târgu Neamț se încheie în luna august, iar fost internațional al Ceahlăului a declarat că a discutat, în principiu cu primarul Daniel Harpa despre despărțirea de echipă. Mai urmează să fie puse la punct detaliile ”divorțului” amiabil.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentBuget negru la ficați
Articolul următorBorca: Problemele cu apa s-au rezolvat

1 COMENTARIU

  1. Omul salvator pentru sportul nemtean,lasa Baia-Mare,unde nu este inteles, si v-a pompa masiv, in sportul si economia nemteana!!!!!.Eu unul nu o cred. O sa traim si o sa vedem. Mai degraba se aplica schema de pe timpul P.D.L.-ului,tu vii in judetul meu, eu ma duc in judetul tau, ca ar bate la ochi sa fiu abonat la banul public in ograda mea(a se citi Consiliu Judetean sau Consiliu local).

Comentariile sunt închise.