izotec

Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” de la Vânători-Neamț găzduiește, începând de astăzi, 24 iulie, timp de 4 zile, întrecerile Concursului Național ”Democrație și toleranță”. Manifestarea, ajunsă la ediția a XXIII-a, se adresează elevilor din ciclul primar și gimnazial și reprezintă o formă complexă de educație civică. Cele 34 de echipaje (102 elevi), din tot atâtea județe participante,  vor fi supuse la trei probe (teoretică, practic-aplicativă și artistică). Judeţul Neamț este reprezentat de echipajul Colegiului Național “Roman Vodă” din Roman, pregătit de profesoara Beatrice Lăpușneanu.

Prof. Eugen Stoica, inspector general în Ministrul Educației Naționale: “Este un concurs complex pentru că include trei dimensiuni. A existat o preocupare permanentă pe parcursul anului școlar de a veni cu elemente esențiale care să contribuie la reușita acestui concurs. Sigur, la final vom afla cât de reușită a fost această ediție”.

Dr. Adrian Bulgaru, cercetător la Institutul Român pentru Drepturile Omului: “Mă bucur pentru tinerii veniți aici care vor avea posibilitatea să socializeze, să cunoască aceste locuri și să-și împărtășească ideile cu care au pornit în realizarea demersului lor educațional”.

Prof. Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț: “Găzduirea de către județul Neamț a acestui concurs o considerăm o dovadă a respectului față de valoarea școlii nemțene, față de valoarea cadrelor didactice de la disciplinele socio-umane de la noi, valoare demonstrată în timp prin rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile naționale”.

Afișul concursului a fost realizat de elevul Cosmin Diaconița, de la Liceul ”Vasile Conta” din Târgu Neamț, câștigător al unui concurs realizat special pentru acest eveniment. “Au fost 14 elevi care au participat, dar a câștigat Cosmin Diaconița. Desenul îl întruchipează pe Nică, el nu dă drumul la pupăză în Agora, ci dă drumul la un porumbel în adevăratul sens al cuvântului aici la Turnul lui Ștefan cel Mare”, a declarat prof. Romeo Roman, inspector pentru disciplinele socio-umane la ISJ Neamț.

La finalul concursului, vor fi înmânate câte un premiu I, II și III și cinci mențiuni echipajelor care au obținut cele mai mari punctaje. Vor mai fi acordate premii speciale din partea Consiliului Județean Neamț, Fundației ”Aripi de înger” și Asociației Pro Democrația, Club Târgu Neamț. Deschiderea oficială are loc astăzi, 24 iulie, cu începere de la ora 15:30. (Ana MOISE)

ub
pietricica turism