izotec

Martie 2017 este luna în care în judeţul Neamţ minorii sunt puşi încă la muncă, fără a se respecta legile în vigoare. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a descoperit acest lucru nu la un singur angajator, ci la doi.

“Au fost identificate două persoane – minori, care prestau activitate fără forme legale de angajare, motiv pentru care s-a înaintat organelor de cercetare penală documentaţia necesară, pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 265, alin. 1 din Legea nr. 53/2003 republicată (încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activităţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor)”, se precizează într-o informare de presă a ITM Neamţ.

În timpul controalelor din martie, au fost depistaţi 14 angajatori, la care lucrau 21 de persoane fără forme legale de angajare. S-au aplicat amenzi în valoare totală de 210.000 lei. De asemenea, au fost descoperite peste 100 de persoane, pentru care angajatorii au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, cu încălcarea termenului prevăzut de HG nr. 500/2011 (“cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză”). Ca urmare, au fost dispuse 54 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor.

ITM Neamţ a derulat, luna trecută, controale la 176 de agenti economici, fiind aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, din care 17 amenzi, însumând 218.000 lei. La acestea se adaugă 4 avertismente. (ZCH NEWS)

ub
pietricica turism