0:00

Investiții sau risipă? Un miliard dat pe parteneriatele Primăriei Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* banii se duc pe activitățile pensionarilor, pe volei și acțiuni din sfera culturală

În contul deja renumitului capitol bugetar ”cultură, recreere, religie”, municipalitatea a dispensat 1,06 miliarde de lei pentru activități ce urmează să fie făcute în oraș, pornind de la solicitările diverselor asociații, uniuni, cluburi și alte entități cu titlu de ONG. Se poate reține în dreptul consilierilor locali o oarecare ”prudență” financiară, fiindcă puțini din solicitanți au primit cât și-au dorit. Pe de altă parte, dacă aceștia au cerut mai mult ca să fie siguri că primesc cât au nevoie… iar e bine.

O primă direcție pe care o vor apuca banii este Ziua Vârstnicului. Organizația Pensionarilor – Filiala Piatra Neamț a cerut 30.000 de lei pentru a organiza ”activități cu prilejul Zilei Internaționale a Vârstnicului – 1 octombrie”. A primit 15.000 de lei.

Asociația Cultural-Social-Economică Christiana, pentru același scop al ”organizării de activități” cu același prilej de pe 1 octombrie, a solicitat tot 30.000 de lei noi și a primit tot 15.000 de lei, ca un exemplu că, atunci când vine vorba de bătrâni, criteriile sunt fixe, indiferent de cine cere și cine dă.

Bătrânii din oraș vor fi de-a dreptul copleșiți de ziua lor internațională fiindcă o a treia solicitare de finanțare a venit la primărie din partea Asociației Centrul de Ajutor și Integrare Socială Piatra Neamț, cu aceeași motivație – ”organizarea de activități cu prilejul Zilei Internaționale a Vârstnicului – 1 octombrie”. În acest caz, s-au cerut doar 22.400 lei și s-au primit numai 10.000.

Altă direcție pe care s-au îndreptat banii este cea sportivă. Voleibalistică, mai exact. Volei Club Municipal LPS a cerut 50.000 de lei pentru a organiza Cupa Municipiului Piatra Neamț la volei masculin, în perioada 19-21 septembrie, dar a primit jumătate din sumă. Tot 25.000 de lei au fost alocați Volei Club Municipal Unic, ca susținere financiară ”în vederea organizării în perioada 15-17 septembrie a Cupei Municipiului Piatra Neamț la volei feminin”, deși și aici solicitarea inițială era de 50.000 de lei.

Cine și cât a mai primit:

Agenția Eventur a solicitat 14.725 lei pentru organizarea celei de-a treia ediții a evenimentului #priNeamț, în perioada 5-11 septembrie, sumă din care a primit doar 5.000 de lei.

Asociația Culturală Arte.Ro ar fi avut nevoie de 3.000 de lei pentru a-și duce elevii în Portugalia, să-și ridice premiile pe care le-au câștigat în cadrul concursului internațional de arte plastice ”Bienala de Artă Internațională pentru Copii” (Evora, Portugalia, 20-27 septembrie); consilierii locali au aprobat 2.000 de lei.

Asociația Sens Civic, partener de-acum tradițional al municipalității, a cerut 2.000 de lei pentru a edita și tipări lucrarea ”Mateine”, a Emiliei Chiriță, dar a primit jumătate din sumă.

Asociația Lucrătorilor Sociali pentru Grupurile Vulnerabile a cerut fix 9.650 de lei ”susținere financiară pentru derularea proiectului «Igiena – e foarte importantă»” (sic!), dar municipalitatea a considerat că importanța igienei poate fi subliniată și numai cu 3.000 de lei.

Fundația Gaudeamus, a Școlii ”Elena Cuza” din Piatra Neamț, a cerut 19.655 lei pentru a face bustul celei care patronează școala; primăria a dat 5.000 de lei.

Primăriei nu i s-au cerut doar bani, ci și sprijin în natură, ca să zicem așa. Asociația Tășuleasa Social a solicitat punerea la dispoziție, cu titlu gratuit, a Pieței Curtea Domnească, pentru ca în perioada 5-7 septembrie să se poată desfășura în aer liber festivalul Filmul de Piatra – ediția a șaptea. Altă asociație, cea Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural, alt partener de nădejde al Primăriei Piatra Neamț, a solicitat punerea la dispoziție, cu titlu gratuit, a unui spațiu care să găzduiască pe 19 și 20 septembrie Festivalul Fructelor de Pădure. Municipalitatea i-a dat de ales: la punte ștrand sau chiar în Ștrandul Tineretului. Urmează să se organizeze.

În total, s-au alocat 106.000 lei, bani peșin, pentru care s-au încheiat sau sunt în curs de parafare parteneriate cu primăria. Sumele provin, după cum spuneam, din capitolul aferent culturii, recreerii și religiei, cap. 67.02; subcapitolul 50 – Alte servicii în domeniul culturii, recreerii şi religiei și cap. 68.02 Asigurări și asistență socială. Undeva printre acestea intră și sportul. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentO ursoaică a atacat o gospodărie din Ceahlău
Articolul următorPSD Neamţ sub presiune