0:00

Domnule președinte, care este situația clubului ?

– Situația clubului este critică din punct de vedere financiar. Asta este situația sportului și fotbalului în România. În momentul de față căutăm și suntem în legătură cu o mai multe persoane străine, pe care să le convingem să vină să preia clubul. Noi sperăm că vom atrage pe cineva potent financiar care să poată duce mai departe activitatea fotbalistică în orașul Piatra Neamț. Noi atâta am putut. Atâta putem. Este foarte greu! Toți apropiații, sau toate firmele care ne mai sprijineau o duc greu, din punct de vedere financiar, multe firme intră în insolvență, din toate domeniile și nimeni nu mai e dispus să vină cu bani în sponsorizări sau în reclamă și publicitate. Pe de altă parte încercăm să vindem din jucători, tot pentru a continua activitatea.

Suma pe care o vehiculați la un moment dat era de un euro. A mai crescut?

– Cine cumpără, însă, va trebui să achite și datoriile clubului, ceea ce înseamnă un million și jumătate de euro. Plus că, probabil, cine va cumpăra acțiunile, va cheltui bani, ca să țină mai departe clubul. Deocamdată nu s-a semnat niciun act.

Se face acum tranzacția?

– Aşa aș vrea. Paralel, am mai avut solicitări și pentru jucători. Din cauza asta s-a întâmplat să renunțăm și anul trecut la jucători valoroși, cărora nu li s-au mai prelungit contractele. Aveau dreptate cei care spuneau că a slăbit echipa, dar ei erau la final de contract, aveau contracte mari și nu le mai puteam duce. Asta a fost o chestie cu plusuri și minusuri. Cu minusuri, pentru că erau jucători valoroși, cu plusuri, pentru că astăzi, au ajuns să joace în prima echipă zece jucători de la tineret, care anul trecut jucau prin Divizia C și sunt localnici, dar și mult mai ieftini, decât cei care au plecat.

Știți că jucătorii au plecat în vacanță cu buzunarele goale?

– Restanțe mai avem pe septembrie, octombrie și noiembrie, deci suntem, am putea spune cu salariile la septembrie. Restanțe mai mari avem la 3-4 jucători care au avut contractele făcute în funcție de minutele jucate și care înseamnă tot salarii, pe sezonul precedent. Avem încheiate cu ei niște convenții și trebuie să-i aducem și pe ei la zi.

Vă așteptați la o asemenea criză în fotbalul românesc, după ce se vehiculau niște sume fabulous pentru drepturile de televizare?

– Dacă mă întrebați chestia asta în urmă cu un an-doi, bineînțeles că nu mă așteptam. Gândurile mele erau departe, dar vă spun sincer că nu m-am gândit. Și nu numai în fotbal se manifestă criza. Foarte multe firme intră în insolvență și se închid. Criza este extraordinar de acută.

Cu tinerii convocați la loturile naționale, ce faceți?

– Paradoxal este că niciodată în istoria clubului nu am avut atâția jucători în curtea noastră convocați la loturile naționale, culminând cu Achim, convocat la naționala mare a României, în premieră, care acum s-a accidentat. Asta te face să crezi și îți dă speranțe că poți să crezi … că poți încropi o echipă. Puțini sunt cei care dau credit tinerilor, mai de voie, mai de nevoie. La început a fost dl. Vasile Miriuță, cel care a promovat tinerii în echipă, acum e dl. Florin Marin cel care continuă acest proces de întinerire cu elemente locale. Noi ne axăm să-i vindem pe cei care-s scumpi, dar care sunt scumpi, sunt și buni. Dacă îi vindem ne putem acoperi și cheltuielile pe care le avem.

Aveți vreo ofertă concretă pentru vreun jucător?

– În acest moment sunt șanse să-l vindem pe Dumitraș, dar nu ne convine prețul. Mai avem timp să negociem până la reunirea lotului.

Ați făcut un calcul, cam ce buget v-ar trebui pentru anul viitor?

– Om vedea … mai mizăm pe diferențele din televiziune. Majoritatea cluburillor trăiesc din drepturile de etelviziune. În acest moment, 700.000 euro, din care scădem TVA-ul, mai avem de primit, iar pentru retur ne-ar trebui 1.500.000 euro, dar 400.000 de euro sunt datorii de anul trecut, reeșalonate la Finanțe până în 2018. Mai e 100.000 de euro, cu TVA, datorie pe care o avem la Steaua pe mișcarea cu Dumitraș, iar, practic, la ceilalți jucători avem o datorie de un million de euro, pe care, dacă nu-i plătim până la 31 decembrie, putem pleca cu penalizare de până la 6 puncte în sezonul turmător.

Ce înseamnă asta?

– Dacă nu rămânem în Liga I, e mai greu, pentru că nu mai beneficiem de drepturile de la televiziune. E mai greu de ținut o echipă în Liga a II-a decât în Liga I.

A consemnat M. STOIAN

 

AVERTISMENT: CAMPIONATUL SE POATE OPRI!

Florin Prunea, preşedintele lui CSMS Iaşi, trage un semnal de alarmă şi anunţă că Liga I ar putea să fie în pericol dacă nu se primesc banii pe drepturile de televizare, majoritatea echipelor fiind dependente de aceşti bani: “Dacă nu vin banii din drepturile TV campionatul se opreşte din retur! Eu sper să nu fie probleme cu drepturile, pentru că se vorbeşte că ar fi probleme foarte mari. La alte cluburi aceşti bani nu ajung nici măcar să-şi acopere datoriile”.

Articolul precedentANL-urile din Bicaz au fost predate chiriașilor
Articolul următorTraficantul de arme de la Bacău, asociat cu directorul ADRNE