0:00

De ce candidați?

– De 25 de ani partidele ne propun candidații, de 25 de ani au fost la putere în toate combinațiile posibile, ca atare nu mai avem ce să așteptam ceva bun de la ele. De asta am decis să candidez, pentru români și pentru că iubesc România, mi se pare motivul esențial și nu sunt cuvinte goale, nu folosesc cuvinte fără să le simt.

V-ați întâlnit cu pietrenii. Ce v-au spus, ce le-ați spus?

– Unii au fost fericiți sa mă întâlnească, mi-au urat succes, au fost chiar vizibil impresionați că, iată, în piață, au dat peste mine. Alții m-au certat cu ”trădatul” țării la Bruxelles și am încercat să le explic și acum. E vorba de acea declarație pe care am făcut-o despre frauda la referendumul din 2012: PSD nu e România, hoțul de Dragnea și mincinosul de Ponta nu sunt România, pentru că în urne, voturi ale morților nu le-au băgat românii cinstiți, le-au băgat Dragnea și ai lui. Hai să nu suprapunem România cu PSD-ul sau cu Dragnea. În plus, toată lumea vede că Dragnea a fost trimis în judecată și că de doi ani de zile se anchetează frauda la referendum. Există o fraudă și există condamnări în aceste dosare și sper ca asta să-i oprească pe cei care doresc să fraudeze votul și procesul electoral. E cea mai urâtă formă de corupție să fraudezi votul unui om, să fraudezi voința noastră politică. Dimpotrivă, am apărat România, pentru că, în acel moment, în Uniunea Europeană, plana ideea că toți românii sunt hoți și atunci trebuie să spui foarte clar: nu, nu toți românii sunt hoți, hoți sunt cei care au băgat voturi ale morților în urne sau au semnat în locul altora. Am spus: în România sunt oameni cinstiți, și cei care au votat pentru suspendarea președintelui Băsescu sunt oameni cinstiți, foarte bine că și-au exprimat voința, problema e să nu fie fraudat votul.

Ce le propuneți românilor care vin la vot?

– Le propun ”Monica Macovei, președintele oamenilor și nu al partidelor”, al oamenilor și nu al combinațiilor. Le propun reforma clasei politice prin reducerea cheltuielilor acestui parlament la jumătate, pentru că sunt mulți oameni săraci în România, pentru că România este în recesiune tehnică și nu putem susține un Parlament bogat. Trebuie să punem în aplicare referendumul cu 300 de parlamentari și o singură cameră și acest lucru se poate face și prin lege.

Le propun votul electronic. El există în Belgia și în alte state din Europa, este securizat, este destul de ieftin după ce-l faci și nu poate fi fraudat. Și aduce oamenii la vot. Important este să faci ca votul să fie ușor, nu să te pună pe drumuri. Și gândiți-vă la românii care muncesc în străinătate: în Italia sunt mai puțin de 5 secții de votare și sunt milioane de români și asta e bătaie de joc. Practic le spui ”nu ne interesează de voi, nu vrem să votați” și asta tocmai pentru că ei știu ce înseamnă viața, au educația muncii, știu cum trebuie să-i trateze o administrație și nu ar vota cu toți cei care vor să ne țină în umbră, în necunoaștere și sărăcie. Și să știți că sărăcia nu este un accident, este datorată corupției, hoției, făcută intenționat de clasa politică.

Dacă veți fi președintele românilor, care este primul lucru pe care îl veți face?

– Voi cere și voi lua măsuri ca banii furați, de la noi, prin evaziune fiscală, spălare de bani, prin toate aceste infracțiuni pe care le vedem, să se întoarcă la bugetul de stat și de acolo să fie folosiți pentru educație, sănătate, locuri de muncă, autostrăzi, ulițe, școli și tot ce e nevoie în țara noastră. Să știți că avem bani, evaziunea fiscală era evaluată acum doi ani de Banca Mondială la 50 de miliarde de euro. Numai jumătate dacă luăm înapoi putem face intr-un an 800 km de autostradă. Prejudiciile de la DNA, unde inculpații condamnați au fost obligați să plătească ce au furat, sunt de 210 milioane și am făcut calcule ce putem face cu ei: putem cumpăra peste 330 avioane SMURD, putem face 300 de grădinițe. Prejudiciul din ultimele 4 dosare , SIVECO, Microsoft, retrocedări și Lukoil, a ajuns la 800 milioane de euro: cu ei putem mări alocațiile copiilor la 70 lei/copil, putem face 150 km de autostradă. Toți banii furați și recuperați se traduc în lucruri bune pentru noi, românii. Lupta cu corupția este vitală, esențială, pentru că prin corupție se pierd bani, românii pierd bani, bani cu care se pot plăti salarii la doctori, la profesori, bani cu care se pot face investiții, se pot crea locuri de muncă. Avem bani pentru tot în România, dar se fură și nu sunt aduși înapoi. Și asta e prioritatea mea: să aduc banii înapoi românilor.

Vă luptați cu morile de vânt?

– Eu mă lupt de mult timp. Și de când am intrat în Guvern, în 2005, mă tot lupt. M-am luptat cu un guvern întreg de bărbați care-mi cereau să semnez ordonanțe de urgență, documente ilegale și mă dădeau afară din clădirea guvernului, și le spuneam că degeaba plec jumătate de oră afară că tot ilegale rămân. M-am luptat să fac DNA, să fac legea, să trec legea. M-am luptat la conflictul de interese, la legea ANI, la legea finanțării partidelor. M-am tot luptat și de foarte multe ori am câștigat: vedeți că toate acestea există. Sigur, legea finanțării partidelor a fost, pe bucățile cele mai bune, suspendată de Tăriceanu după ce am intrat în UE. Nu mi-e frică să mă lupt și nu sunt idealistă: cred că se poate, orice e imposibil până ce se face. Când se face vedem că s-a putut. Asta nu înseamnă idealism, asta înseamnă să fii puternic, să fii determinat, să-ți urmărești obiectivele și eu asta fac.

Și puțin din atribuțiile președintelui: politica externă versus independența energetică?

– Eu voi menține și voi întări parteneriatul strategic cu Statele Unite și NATO pentru că acestea sunt punctele fixe din univers care ne apără. Și cu Uniunea Europeană, dar să nu uităm că aici nu există o armată, există 28 de state membre care au interese diferite sau chiar contrare, și de aceea sprijinul major vine din relația cu SUA și NATO. Desigur, nu trebuie să stăm să vină NATO să ne apere și noi să nu facem nimic. Și noi trebuie să refacem măcar o parte din industria de apărare a țării care a fost distrusă la fel ca multe alte industrii. Cu Rusia și China putem avea afaceri comerciale, relații culturale, dar nu politice. Pentru noi, aliații noștri politici trebuie să fie cei din Vest. În acest context, independența energetică a României este o problemă de siguranță națională, și sunt foarte supărată că reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă se fac cu companii din China, care au primit deja informații confidențiale despre aceste reactoare. Independența energetică decide independența politică: nu-mi dau secretele mele energetice, vitale pentru independența mea politică, unor companii care nu sunt din state aliate. Deci, dacă facem 3 și 4 la Cernavodă sau alte centrale nucleare, sau exploatăm țițeiul din Marea Neagră, o facem cu companii românești sau/și cu companii din state aliate, nu ne dăm secretele unor state cu care nu suntem aliate politic. (Ceahlăul®)

Articolul precedent„Recomandată” în școlile din Neamț, cu ocazia prezidențialelor
Articolul următorLuni debutează memorialul ”Ovidiu Țoc” la handbal