0:00

HCM Roman și-a câștigat dreptul de a evolua în Cupa Cupelor, ca ocupantă a locului al cincilea în campionatul 2013-2014 al Ligii Naţionale şi finalistă în Cupa României. Romașcancele au jucat direct în turul al treilea al Cupei Cupelor cu formaţia suedeză Skuru IK, pe care au eliminat-o, după o dublă manșă disputată la Roman. De fapt, echipa nemțeană revine în cupele europene după o pauză de 7 ani, cu o calificare în optimi, considerată o performanță notabilă pentru un club mic, din provincie. În 2007, HCM Roman a jucat semifinală în Challenge Cup şi a ratat calificarea în finală, din cauza numărului de goluri mai mare (19-23, în tur și 24-20, în retur) înscrise în deplasare de adversara sa, Naisa Niš (Serbia). Din echipa de atunci a Romanului a mai rămas în actuala formaţie doar Carmen Stoleru, căpitanul municipalului romașcan. Despre performanța echipei din Roman, vorbește antrenorul Florentin Pera, aflat la prima aventură europeană cu echipa de club nemțeană, la numai 34 de ani.

Felicitări pentru calificare! Se poate trece de faza optimilor?

– Se poate trece în etapa următoare a competiţiei. Am încredere în fete. De câte ori au fost meciuri importante, s-au mobilizat. Ne dorim să avem sprijin cât mai consistent din partea suporterilor şi să răspundem pe măsură. Este adevărat că sunt la prima mea experienţă în cupele europene şi mă bucur că, la 34 de ani, am reuşit acest lucru. Țin să promit celor care mi-au acordat încredere că nu vom avea o misiune uşoară în optimi, dar că vom face tot posibilul să ne calificăm. Mentalitatea în handbalul european este una care exclude superficialitatea, indiferent de condiţii şi de adversar. Începând din această fază sunt câteva echipe calificate foarte valoroase, pe care le știm și le respectăm. Niciun meci nu mai este ușor în ziua de azi.

S-a întâmplat să considerați ușor meciul cu Skuru ?

– Anul trecut, au fost eliminate de Dinamo Volgograd, după ce au şi condus pe terenul acesteia. Și noi am reuşit jocuri bune cu echipe de top. Am vrut, în primul rând, calificare, nu neapărat diferenţă mare pe tabela de marcaj. A trebuit să ţinem cont că sunt două meciuri şi să jucăm la victorie. Aşa am obținut calificarea, jucând cu ambiție și dăruire, în special în cel de-al doilea meci, pe care l-am tratat cu foarte multă seriozitate în ambele faze.

Unii spun că Skuru IK era o echipă de bătut. Cât e de dificil să joci împotriva unei echipe nordice?

– Nu am avut o misiune deloc ușoară împotriva vicecampioanei Suediei. Este o echipă care practică un handbal bun și nu e întâmplător faptul că a fost eliminată destul de greu de Volgograd în sezonul trecut, o echipă de Ligă. Noi, după un prim joc foarte echilibrat, în jocul al doilea ne-am mobilizat exemplar, am avut o exprimare mai exactă în ambele faze și am dispus de o constanță în joc mai bună, reușind să temporizăm și să menținem un avantaj liniștit încă din prima repriză. Felicit fetele pentru atitudine, unitate, disciplină tactică și mulțumesc suporterilor pentru atmosfera creată.

A fost această dublă, cu echipa suedeză, un joc care a ridicat moralul handbalistelor romașcane?

– Meciurile cu echipa suedeză au fost foarte importante pentru noi, având în vedere că HCM Roman joacă pentru prima oară în această competiţie. Echipa noastră a reuşit, prin muncă şi unitate, să ajungă în această fază. Eforturile făcute până acum trebuie răsplătite prin calificarea în etapa următoare. Suedia este întotdeauna o țară considerată puternică, o forță în handbal, cu jucătoare bine pregătite pe toate posturile. Jucătoarele au talie impresionantă şi sunt agresive, în sensul bun al cuvântului. În faza de atac au un joc simplu şi exact, în stil nordic. Ies repede din apărare şi înscriu uşor. Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă să contracarăm acest joc. Fetele noastre sunt sănătoase şi aştept din partea lor jocuri pe măsura valorii şi a dorinţei suporterilor.

Vă doriți să întâniți o formație anume în optimile Cupei Cupelor ?

– M-am bucurat când am văzut toată lumea bucuroasă la finalul celor două partide cu suedezele de la Skuru. Am vizionat jocuri ale multor formații şi am analizat, potenţialul acestora. Faza optimilor, nu mai este o fază în care să-ți dorești pe cineva anume, dar se poate trece în etapa următoare a competiţiei. Am încredere în fete. De câte ori au fost meciuri importante, s-au mobilizat. Ne dorim să avem sprijin cât mai consistent din partea suporterilor şi să răspundem pe măsură. În ce priveşte lotul, sunt mici probleme de sănătate şi am convingerea că pot fi remediate. Chiar dacă va mai fi vorba de o accidentare normal, o contuzie în urma unui contact din joc, se vor ajuta între ele şi vom conlucra bine până la capăt. Am reuşit jocuri bune cu echipe de top. Vrem, în primul rând, calificare. Trebuie să ţinem cont că, de acum vom juca în deplasare și pe teren propriu. Sunt două meciuri şi trebuie să mai și luptăm contra oboselii, un alt adversar de care va trebui să ținem seama.

Unde vreți să vă opriți în Cupa Cupelor ? Primarului Laurențiu Leoreanu i se pare această cupă mai frumoasă decât Challenge Cup.

– Vrem să ne calificăm cât mai departe, în fazele superioare. Am reuşit să transmit fetelor mentalitatea de învingător şi spiritul de luptă. Grupul este peste valoarea individuală. Nu am decât cuvinte de laudă pentru fete şi le felicit pentru felul în care au jucat cu echipa suedeză, chiar dacă am avut mari emoții în primul meci. Spre final, am introdus pe teren şi jucătoare care au evoluat puţin sau foarte puţin, mai ales că scorul ne era favorabil, în cel de-al doilea joc. Îmi doresc, în primul rând, să rămânem cu picioarele pe pământ. Ne va ajuta foarte mult această experienţă în faza următoare a competiţiei. Până atunci, să încheiem cu bine şi turul campionatului. Sunt convins că echipa din Roman nu se va opri aici. Mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijit.

A consemnat Mihai STOIAN

Articolul precedentBanu, da – Stan, ba
Articolul următor„Mărturii”-le lui Virgil Răzeşu: * „E greu să mai fii orginal cu orice preţ. Aproape tot ce se spune a mai fost spus”