0:00

”Interese majore au dus la tot felul de alianțe nefirești”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• interviu cu Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț

Un dialog cu președintele de județ este aproape imposibil de purtat în condiții normale. Telefoanele sună într-una, la fiecare două minute cineva bate la ușă să întrebe ceva, musai foarte important. Ca să-l prinzi pe Culiță Tărâță pentru un interviu, trebuie să te anunți fie dimineața, devreme, fie după orele de program (dar, în acest caz, riști să constați că pentru șeful CJ Neamț nu există un ”după program”). Am mers pe varianta dimineața foarte devreme. L-a găsit pe Culiță Tărâță la birou, cu cafeaua în dreapta și un maldăr de hârtii la mapă. Între două reprize de semnături, am reușit să-l consemnăm într-un interviu.

– Consiliul Județean Neamț este, spun unii – și de cele mai multe ori așa s-a văzut -, un fel de câmp de luptă al intereselor politice, unde schimbarea vicepreședinților a devenit un sport de sezon, iar dezertările se fac cu toate trupele. Cum comentați?

– Dacă toate aceste dispute și schimbări de vicepreședinți s-ar face în interesul cetățeanului, totul ar fi în regulă. Din păcate, vorba care spune că disputele duc rareori la progres se confirmă și aici. Toate întârzierile, orgoliile personale, interesele mărunte sunt în detrimentul cetățeanului. Din punctul meu de vedere, în ciuda a ceea ce se încearcă să se vehiculeze, prefer tot timpul dialogul, pentru că numai așa se poate trece peste greutăți. Dacă ar fi să-mi reproșez ceva, m-aș opri la o anume impulsivitate verbală, atunci când știu că sub masca cuvintelor frumoase unii încearcă rezolvarea unor interese personale. De multe ori, am trecut peste animozități personale când a fost vorba despre interesul județului și nu voi ezita să fac același lucru de fiecare dată când va fi necesar. Dar niciodată nu voi face acest lucru cu cei care au interese oculte. Discut cu oricine, atâta timp cât se dorește ca lucrurile să fie făcute în cadrul legal, în deplină transparență. Ce folos am eu dacă mă cert cu cineva, cui folosește acest lucru? Evident că nu mă voi opri din arătat lucrurile care nu sunt în regulă, dar eu o fac pe față, transparent, iar când greșesc îmi cer scuze, nu mă comport ca alții, care atacă folosind tot felul de interpuși.

– A trecut, totuși, un an și mai bine de când sunteți președinte. Știu că v-ați făcut bilanțul celor realizate. Dar nerealizări aveți?

– Evident că sunt! Am pornit la drum într-un anumit context politic, care acum nu mai există. Am sperat într-o majoritate, cu care să putem construi, cu care să putem face uitate anumite lucruri din trecut. Între timp, lucrurile s-au schimbat și sunt, în continuare, în schimbare. Din păcate, interese majore, legate de anumite investiții – vezi ce se întâmplă la Apa Serv -, au dus la tot felul de alianțe nefirești, cel puțin în actualul context politic. Spunea liderul PNL Neamț recent că, în Neamț, deputatul Ionel Arsene are o relație nepotrivită cu PDL, ale cărui jocuri le face. Eu sper că acest lucru nu este adevărat, chiar dacă, la vot, de multe ori acest lucru este vizibil. Eu am spus, și repet: nu există partide și oameni politici care să nu greșească ceva la un moment dat. Eu aștept și sper ca toată lumea să lucreze în interesul general. Concret, eu voi acționa în spiritul protocolului semnat între UNPR și PSD-ul nemțean și sper ca înțelepciunea politică să fie aceea care va ghida pe toată lumea de acum încolo.

– Există un impas? Vedeți vreo ieșire din această situație?

– Dialogul purtat cu responsabilitate. Și să trecem la lucruri concrete. Sunt de notorietate neînțelegerile pe care le-am avut cu Dorinel Ursărescu. Iată, ne-am întâlnit, am discutat, am lămurit o parte dintre lucruri și acum am reușit să colaborăm. Am fost chiar împreună în județ, să vedem cum merg investițiile, ce se mai poate face. A fost și prefectul George Lazăr, care poate acționa pe linia funcției sale. E un semn, zic eu, că se poate ajunge la dialog și eu voi face acest lucru în continuare. Doar așa, toți – președintele consiliului județean, primari, deputați și senatori, indiferent de partid -, putem mișca înainte județul. Și, vă rog să mă credeți, sunt multe de făcut.

 – Că sunt multe de făcut știm. Ce anume ați făcut de când ocupați scaunul de președinte la Consiliul Județean? Pentru că, ne aducem aminte, ați promis niște lucruri…

– Am promis și n-am uitat ce-am promis oamenilor. E mult de spus despre ce ne-am propus și ce am reușit să facem. Am făcut diligențe pentru atragerea de fonduri necesare investițiilor de infrastructură. Și aici vorbim de peste 30 de milioane de lei aduse pentru Neamț. Am atras fonduri pentru Spitalul Județean, necesare modernizării sau reabilitării spitalului. Tot la spital, am finalizat lucrările la maternitate, care acum este în casă nouă, iar ambulatoriul a primit suma de 4,6 milioane lei. Centru de educație incluzivă „Ștefan cel Mare” va beneficia de 24 de milioane lei, bani necesari modernizării centrului. Mai pot aminti acțiunile de reîmpădurire, realizarea de perdele forestiere. Mă bucur că, în ultimul timp, am început să facem pașii necesari pentru promovarea de noi proiecte. Există deja două asemenea proiecte, referitoare la zona turistică Durău, depuse la Agenția de Dezoltare Nord- Est. Vă mai aduc aminte, însă, că eu reprezint executivul în județ. Eu trebuie să pun în aplicare hotărârile consilierilor județeni. Eu vreau multe lucruri, dar nu pot trece peste ceea ce decid consilierii județeni. Iar ei decid, de multe ori, ce cred de cuviință șefii de partid.

– Întrebare de final: ce e mai ușor – să fii agricultor, să fii deputat sau să fii președinte de consiliu județean?

– Credeți-mă pe cuvânt, lucrul cu pământul este frumos și-ți oferă multe satisfacții. Pământul este întotdeauna cinstit cu tine: ce-i dai, aia îți dă. În politică, lucrurile nu sunt atât de simple și de clare. Niciodată în politică albul nu e alb, negrul nu e negru, iar griul are multe nuanțe. Pe câmp te lupți cu buruienile, cu dăunătorii și, de cele mai multe ori, câștigi dacă faci lucrurile cum trebuie. În politică, dăunătorii atacă numai după ce au recolta strânsă și siguranța că nimeni nu-i controlează la cât au mâncat. Și nu întotdeauna contează dacă ai făcut lucrurile cum trebuie.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentAre Drupo datorii la sănătate?
Articolul următorRegionalizarea Ambulanţei: Sărăcia împărţită la şapte