0:00

Luni, 24 August 2015, ora 12:00, în Biroul Managerului din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași a avut loc o Conferință de Presă susținută de Dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” alături de Dr. Șerban Turliuc, directorul medical al Institutului.

Conferința de Presă a avut ca teme:

Meniu diversificat pentru bolnavii internați la Institutul de Psihiatrie „Socola

Pregătirile pentru procesul de acreditare a Instititului de Psihiatrie „Socola”

Planul de management privind revitalizarea activității Gospodăriei Anexă – Secția Exterioară Șipote din cadrul Instititului de Psihiatrie „Socola”

Meniu diversificat pentru bolnavii internați la Institutul de Psihiatrie „Socola”Iași

Începând cu data de 10 august 2015, meniul pacienților internați la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a fost schimbat complet. Deși alocația de hrană a rămas aceiași, 7 lei pe zi, meniul a fost îmbunătățit considerabil în urma negocierilor cu furnizorii de alimente. Institutul de Psihiatrie „Socola” alocă lunar pentru hrana bolnavilor un buget cuprins între 110.000-140.000 de lei.

Conducerea unității susține că s-a renunțat la produsele tip conservă, hrana bolnavilor fiind pregătită zilnic doar din produse proaspete.

O premieră pentru unităților sanitare o reprezintă diversificarea meniului, acesta fiind constituit în așa manieră încât, zilnic, pacienții Institutului servesc un meniu diferit. Același meniu este servit și în secțiile exterioare de la Șipote și Bârnova.

„Încă de la început, prioritatea mea ca manager a fost să îmbunătățesc hrana bolnavilor. La propunerea directorului medical al Institutului ne-am inspirat din experiența colegilor din spitalele din Franța, unde meniul bolnavilor se realizează pe 14 zile. Măsura este binevenită în condițiile în care, durata medie de spitalizare a unui bolnav cu afecțiuni psihice este între 12 și 14 zile, astfel încât bolnavii ajung să primească zilnic un meniu diferit”, a declarat Dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

În urma unui sondaj realizat în rândul bolnavilor, peste 90 la sută dintre ei au solicitat ca în zilele de miercuri și vineri să se servească mâncare de post.

Astfel, în afară de miercuri și vineri în fiecare zi bolnavii au curprins în meniu: carne, brânză, ouă și lapte. Bolnavii din secția de paliație pe lângă meniul îmbunătățit beneficiază și de un supliment proteic (carne, ciuperci și alte gustări).

„Alimentația este foarte importantă în susținerea tratamentului bolnavilor mai ales în cazul afecțiunilor psihice. Am analizat foarte bine posibilitatea diversificării felurilor de mâncare dar și consistența acestora. S-a renunțat la toate preparatele tip conservă și s-a negociat cu furnizorii aprovizionarea Institutului cu produse proaspete care să asigure prepararea unui meniu diversificat și gustos”, a precizat Dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”.

În sprijinul personalului de la bucătărie, mai mulți pacienți cronici ajută zilnic în bucătărie la prepararea celor trei mese pe zi pentru cei 500 de bolnavi internați.

„Pacienții au fost echipați corespunzător și au efectuate analizele medicale specifice. Bolnavii sunt supravegheați de un instructor de ergoterapie, aceștia ajutând în special la curățarea legumelor. Pacienții incluși în programul de la bucătărie sunt foarte bucuroși că pot fi folositori, și la scurt timp s-a sesizat o îmbunătățire a stării de sănătate fiind o terapie ocupațională”, a subliniat Dr. Gabriel Oprișanu.

O parte din produsele folosite în hrana pacienților provine și de la Gospodăria Anexă a Secției Exterioare Șipote cum ar fi: laptele, brânza, cașul de vaci, mierea de albine și fructele. Măsurile de management aplicate în ultima perioadă în această unitate au ca scop revitalizarea acestei unități, astfel, încât pe viitor să poată susține o parte din materia primă necesară preparării hranei bolnavilor din Institut.

Acreditarea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași

 Acreditarea Institutului de Psihiatrie „Socola” este prioritatea comitetului director în această perioadă. Întreg personalul Institutului este implicat depunând toate eforturile pentru ca standardele de acreditare să fie îndeplinite până la primirea vizitei Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.

Deşi timpul până la primirea vizitei Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor este foarte scurt, noiembrie 2015, efortul susţinut atât din partea echipei de management alături de personalul Institutului va duce la îndeplinirea tuturor condiţiile de acreditare.

În acest sens, conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași a luat deja o serie de măsuri care să pregătească unitatea de acreditare. În cadrul unității a fost înființat Serviciului de Management al Calităţii Serviciilor Medicale. Dezvoltarea unui astfel de departament contribuie la accelerarea implementării procedurilor şi indicatorilor necesari în procesul de acreditare a unităţii.

Tot pentru pregătirea unității pentru acreditare, conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” a dispus ca unitatea să intre într-un proces de reorganizare, iar Camera de Gardă a unităţii să fie transformată în Compartiment de Primire a Urgenţelor de Specialitate.

Reprezentanţii unităţii au început deja demersurile la Ministerul Sănătăţii privind înfiinţarea noii structurii. Noul serviciu de urgenţe îşi va desfăşura activitatea pe întreg spaţiul unde funcţionează în prezent Departamentul Administrativ al Institutului, după ce acesta va fi mutat în scurt timp într-o nouă locaţie.

Cât privește finanțarea acestor proiecte în ultima sedință a Consiliul Administrație (CA) a Institutului de Psihiatrie „Socola” s-a avizat rectificare bugetară pentru sumele economisite. Rectificarea vine în concordanță cu proiectele pe care Institutul le are în vedere obținerii acreditării și respectării planurilor de conformare impuse de Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Tot în ședinta CA s-au analizat obiectivele și strategiile propuse de către managerul unității Dr. Gabriel Oprișanu pentru perioada imediat următoare având același scop obținerea acreditării Institutului.
Institutul a economisit suma de 190.000 de lei din contractul privind achiziționarea pîinii. Dacă până acum Institutul chetuia suma de 400.000 de lei pe an, pentru asigurarea pâini, în prezent, suma s-a redus la 210.000 de lei. .
Tot la capitolul veniturii proprii, în contul Institutului se află în acest moment suma de 400.000 de lei, din studiile clinice derulate în unitate.
Din această sumă, 200.000 lei sunt alocati platei taxei de acreditare.

Din veniturile proprii vor fi suportate și lucrările de renovare și reabilitare destinat noului spațiu destinat Serviciului Administrativ, fiind alocat un buget de 250.000 de lei.

Pentru amenajarea și igienizarea spațiului destinat Vestiarului Unic pe spital a fost alocată suma de 20.000 de lei, iar, pentru amenajarea spațiului registrului unic pe spital s-a alocat suma de 40.000 de lei.

Clădirea de la poarta Institutului va fi amenjată astfel că în scurt timp va funcționa Centrul de Sănătate Mintală Bucium. Suma alocată pentru renovare este de 100.000 de lei.

Tot în această perioadă din bugetul economist va fi redirecționat spre mărirea numărului de toalete dar si reabilitarea și renovarea grupurilor sanitare din cadrul Institutului acolo unde se impune acest lucru, fiind alocat un buget de 100.000 de lei.

Pentru amenajarea noii locații a Laboratorului de Analize Medicale este prevăzut un buget de 40.000 de lei, iar, pentru dotarea cu mobilier specific pentru laborator suma de 30.000 de lei.

Planul de management privind revitalizarea activității Gospodăriei Anexă – Secția Exterioară Șipote din cadrul Instititului de Psihiatrie Socola

 În prezent, conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” implementează un plan de reorganizare în vederea revitalizării Secției de Ergoterapie Șipote.

Unitatea dispune de 200 de hectare de teren arabil, 30 de hectare de livadă 30 de hectare de viță de vie și 30 de hectare de lucernă dar şi o fermă de vaci, porci şi oi având un mare potențial pentru a susține o mare parte din hrana bolnavilor.

Conducerea unitații intenționează ca terenul ce aparține Secției de Ergoterapie Șipote să fie valorificat la maxim în interesul Institutului.

„În prezent Institutul cheltuie pe lună peste 100.000 de lei pentru hrana bolnavilor în condiţiile în care avem un teren care ar putea să susţină această hrană fără o cheltuială atât de mare. Ne-am propus să dezvoltam începand cu anul viitor şi o fermă de păsări. Terenurile sunt foarte generoase avem o fermă de animale mari intenţionăm să dezvoltăm şi o fermă de păsări. În această perioadă, iazurile unității care au rămas nefolosite atâta timp se află în proces de decolmatare pentru o ulterioară cultură de peşte, astfel, încât marea majoritatea a hranei să o putem obţine prin eforturi proprii”, a mai precizat Dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Articolul precedentSCANDALUL TRANSFERURILOR: Înlocuire la vârful ISJ Suceava!
Articolul următorBombe la Răuceşti! Intervenţie ISU!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.