0:00

În 18 iunie și 19 iunie, absolvenții de clasa a VIII-a și cei din anii anteriori se pot înscrie în învățământul profesional-dual. Fișa de înscriere se completează la secretariatul școlii gimnaziale, în baza unei cereri a părinților sau a reprezentanților legali și a elevului care are mediile încheiate pe clasa a VIII-a. Prima zi de înscriere a fost 15 iunie.

Înscrieri pentru învățământ profesional și dual, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO primă clasă este înființată, anul acesta, pentru tinerii care vor să se califice în meseria de filator. Clasa are 28 de locuri și este organizată la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț, împreună cu SC RIFIL SA. Prin acest parteneriat, elevii vor fi susținuți financiar, prin bursă lunară, pe toată perioada de pregătire teoretică și practică din anul școlar respectiv, prin asigurarea transportului la și de la locul de practică, prin asigurarea unei mese zilnice la locul de practică, a rechizitelor necesare pe perioada practicii, a echipamentului de lucru și de protecție, prin premii pentru stimularea performanței acordate lunar, prin examinări  de medicina muncii și analize medicale obligatorii pentru stagiul de pregătire practică. Tinerii care vor să se înscrie trebuie să treacă de proba eliminatorie, care constă într-un control medical cu evaluări de medicina muncii privind cerințele specifice acestei meserii. Proba eliminatorie se desfășoară la sediul colegiului în perioada 20-21 iunie  2018 și rezultatele se comunică în aceeași zi.

Tot în perioada 15-19 iunie au loc înscrierile în învățământul profesional de stat pentru clasa a IX-a. În județul Neamț sunt 18 licee, inclusiv cel special, care școlarizează în diverse calificări profesionale:

http://www.isjneamt.ro/site/wp-content/uploads/2018/05/Oferta-educationala_Invatamant-profesional.pdf

Fiecare unitate are parteneriate încheiate cu agenții economici care asigură practica elevilor, în funcție de meserie. Pe 19 iunie vor fi afișate de către fiecare unitate școlară listele candidaților înscriși la fiecare calificare. Urmează probele eliminatorii și cele de preselecție organizate de fiecare școală, în zilele de 20 și 21 iunie, iar rezultatele sunt afișate în data de 21 iunie. Dacă sunt mai mulți candidați decât locuri, se organizează o probă suplimentară de admitere în perioada 25-29 iunie. Candidații eliminați la proba de preselecție se vor putea înscrie în 21-22 iunie la celelalte unități care mai au locuri disponibile. Validarea candidaților admiși în învățământul profesional și dual va avea loc în data de 3 iulie, de către Comisia județeană de admitere. Dacă vor rămâne locuri libere, acestea vor fi anunțate pe 6 iulie, pentru a doua etapă de admitere.

Înscrieri pentru învățământ profesional și dual, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAdmiterea în învățământul profesional se face în baza mediei de admitere formată din media generală la Evaluarea Națională (80%) și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%), pentru absolventul de clasa a VIII-a care nu a dat examenele Evaluării Naționale, media de admiterea se calculează considerându-se că media generală obținută la aceste examene este 1, iar dacă numărul de candidați la o școală profesională este mai mare decât numărul locurilor oferite de școală, admiterea se face luând în calcul în proporție de 70% media de admitere și în proporție de 30% nota obținută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învățământ. (C.I.)

Articolul precedentCâștigă-ți banii de vacanță!!! Concurs de eseuri pentru liceeni!
Articolul următorL5 Bravo Bodeşti poate deveni campioană * Luptă în 4 pentru locul 3
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.