0:00

Inamicul public nr. 1: MAIDANEZUL, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* deputatul Liviu Harbuz spune că doar animalele grav bolnave ar trebui eutanasiate

* la Piatra Neamţ, numai câinii periculoşi sunt opriţi în adăposturi

* Laurenţiu Leoreanu pare a fi rezolvat problema la Roman

* edilii de sub Cetate se plâng de misterioase transporturi nocturne cu infuzii de maidanezi

* la Tulcea s-a adoptat o soluţie radicală, dar contestată

Deși tocată și răs-tocată de ani întregi, tema câinilor vagabonzi a revenit în prime time în ultimele zile, din cauza tragediei din București. Evident, discuția a scindat rapid două tabere, pro și contra câinilor, pro și contra eutanasierii acestora. Județul Neamț are un reprezentant în Parlament care poate oferi o părere mai mult decât avizată în acest caz. Este vorba de medicul veterinar Liviu Harbuz, deputatul PSD de Neamț, care, după cum a declarat ieri, a fost mandatat de însuși premierul Victor Ponta să se ocupe de problemă. Problema fiind, în această situație, legea care interzice primarilor să eutanasieze animalele vagaboande și de care aceștia s-au prevalat în ultimii ani, spre continua înmulțire a patrupedelor.

Liviu Harbuz a explicat că Parlamentul va dezbate în curând legea câinilor vagabonzi, dar că acest act pleacă de la premisa că numai animalele bolnave grav trebuie eutanasiate. Ceilalți câini ar trebui duși în adăposturi. Cam asta prevede și legea actuală, dar deputatul Harbuz spune că noutatea adusă ar fi că “în noul cadru normativ, câinii nu mai pot fi întorşi pe stradă, nu mai pot fi scoşi din adăposturi decât prin adopţie”. În prezent, dacă o persoană e dispusă să-și dea semnătura pentru asta, un câine fără stăpân poate părăsi adăpostul, fără să fie adoptat, ci să se întoarcă pe stradă. “În adăposturi sunt suficiente locuri dacă luăm în calcul câte animale bolnave sunt pe stradă, care pot fi eutanasiate. Există 10.000 de locuri în adăpostul pentru câini Dogtown, dar acolo sunt doar 300 şi ceva de câini”, a afirmat deputatul. “Cei care prezintă afecţiuni care le pun în pericol viaţa vor fi eutanasiaţi. În baza acordurilor pe care le avem cu asociaţii pentru protecţia animalelor, ceilalţi vor fi duşi în adăposturi”, a arătat Harbuz. Parlamentarul a admis că “există în discuţie şi varianta ca, după o perioadă de timp de 7 sau 14 zile, dacă nu este adoptat să fie eutanasiat”. Întrebat şi cine este responsabil pentru nerezolvarea problemei până acum, Harbuz a răspuns că “responsabili suntem toţi, începând cu cei care au abandonat animale. De ani de zile doar discutăm. Mereu se alocă sume imense şi din lipsă de profesionalism banii sunt aruncaţi”.

Piatra Neamț – în adăpost doar câinii periculoşi

În Piatra Neamț, de „cazarea” câinilor fără stăpân se ocupă firma Salubritas. Din declarațiile mai vechi ale directorului Tatiana Ciucanu, la adăpost rămân doar câinii care sunt reclamați ca fiind periculoși. Ceilalți sunt în tranzit, doar pentru sterilizare. Tot procesul costă 150 de lei și, după cum a arătat timpul, există și cățele sterilizate care nasc pui vii și-i hrănesc cu lapte. Cât mai costă întreținerea pe zi a unui câine „pericol public”? Vom afla ulterior, întrucât centralista de la Salubritas ne-a spus că directorul nu poate fi contactat: „A fost toată ziua plecată pe teren. Nici cu directorul tehnic nu puteți vorbi, pentru că au plecat cu aceeași treabă, pentru probleme de salubrizare și ecarisaj”.

Roman – oraş al oamenilor, nu al animalelor

Pentru romașcani, imaginea unor haite de patrupede la colț de bloc este aproape ștearsă din memorie. Cu mici excepții, rarissime, nu mai există câini fără stăpân sau fără cercelul galben în ureche, semn că nu sunt agresivi și sunt sterilizați.

Soluția a fost găsită încă de acum mai bine de patru ani, mai ales că a fost temă de campanie a primarului Laurențiu Leoreanu, la prima candidatură, în 2008. “Este una dintre problemele cele mai semnalate de către societatea civilă, iar încă de la preluarea mandatului a fost un obiectiv de maximă importanţă pe agenda noastră de lucru. Romanul nu avea capacitatea logistică de preluare şi adăpostire a câinilor de pe străzile municipiului, un adăpost ad-hoc funcţionând în fostul Parc zoologic, spaţiu impropriu, aflat în proprietatea altei instituţii şi care trebuia eliberat în cel mai scurt timp”, scria, în 2010, primarul Laurențiu Leoreanu în raportul de activitate pe anul precedent.

În 2010, activitatea de gestionare a câinilor vagabonzi a fost concesionată societății Municipal Locato Serv, pe 5 ani, cu 6 angajați desemnați pentru acest serviciu. Tarifele calculate pentru un câine comunitar sunt între 140 de lei (castrarea unei femele) și 6 lei, bani fie pentru hrană, deparazitare internă sau zgardă. Tariful pentru eutanasierea unui câine era de 41 de lei la acea vreme.

Depozitul de pe strada Colectorului are o capacitate pentru 100 de câini, iar angajații lucrează de la ora 7 la 15.30. Conform hotărârii de Consiliu Local, câinii bolnavi sau agresivi sunt eutanasiați. Ceilalți sunt deparazitați, crotaliați, sterilizați și eliberați pe stradă. În mod normal, câinii sunt ținuți doar două săptămâni, dar autoritățile recunosc că nu au făcut o regulă din asta și unii sunt cazați de ani de zile aici. Adăpostul are încălzire pe timp de iarnă. Câinii primesc hrană uscată specială, dar primim și sponsorizări de la societăți specializate în prelucrarea cărnii. Există un contract cu un medic veterinar, care are grijă de câini, îi sterilizează. Cea mai mare problemă acum pe acest subiect o reprezintă transporturile de câini care ajung în Roman din alte orașe. Am găsit câini crotaliați din Iași sau Botoșani. Un apel facem și la romașcani, cei care sunt iubitori de câini, să-i ia acasă. Dar acasă să nu însemne în fața blocului. Dacă-i iau, să-i ia de pe stradă, a declarat viceprimarul Lucian Micu.

Lunar, câinii din adăpostul de la Roman papă cam 30.000 de lei. Primarul Laurențiu Leoreanu spune că suma nu este deloc mare când vine vorba de siguranța celor din jur: ”Orice investiție presupune și costuri. Au fost oameni care au avut reacții de nemulțumire la adresa noastră, dar atunci când câinii au sfâșiat rațele din parc sau cerbul lopătar, argumentele nu mai sunt de partea lor. Nu mai vorbim de tragedia de la București, când un copil a murit mâncat de un câine fără stăpân. Romanul este un oraș al oamenilor, nu al animalelor. Nu a fost ușor nici pentru noi, dar acum problema este redusă  mult ca dimensiune față de 2005-2006, când aproape la fiecare bloc erau cotețe pentru câini. În ciuda problemelor care au mai apărut, Locato a reușit să scape Romanul de câinii vagabonzi agresivi. Mă bucur că și ei, și alți romașcani anunță apariția unor câini, pentru ca aceștia să fie duși la adăpost și verificați, astfel încât să nu pună în pericol viața oamenilor, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Târgu Neamț – misterioase transporturi nocturne

Câinii fără stăpân au fost și rămân o problemă a administrației locale din Târgu Neamț, indiferent de numele primarului. Autoritățile suspectează că patrupedele ar fi aduse din alte orașe pe timpul nopții. „Problema câinilor persistă și încercăm să facem față. O dată pe lună câinii din Târgu Neamț sunt strânși de o firmă de la Roman și transportați, dar se pare că alții sunt aduși de prin alte părți. Societatea noastră, care ar trebui să se ocupe de strângerea câinilor, încă nu are autorizație. Noi strângem câinii, dar alții ni-i aduc. Sperăm ca, odată cu montarea camerelor video la intrările din oraș și cele din centrul orașului, să depistăm de unde vin acești câini”, a declarat primarul Daniel Harpa. De existenţa acestor transporturi nocturne se plângea şi Decebal Arnăutu pe când era primar. Nimeni nu a reuşit însă să dea de urma celor care fac aceste transporturi.

Tulcea – soluţie radicală, dar contestată

O soluţie sigură, dar foarte contestată, de a scăpa comunităţile de maidanezi, eutanasierea, este practicată, din 2007, în Tulcea. Edilii au recurs la această soluţie folosind legea, pe care omologii lor din alte oraşe nu o cunosc. Constantin Hogea, edilul-şef din Tulcea, explică întreaga procedură: „Legea 227/2002 este cea care reglementează gestionarea câinilor fără stăpân din comunităţi. Articolul 5 arată clar că este permisă eutanasierea animalelor care, după 14 zile de când sunt aduse în adăposturi, nu sunt revendicate sau adoptate”. Edilul oraşului Tulcea mai susţine că, spre deosebire de ceilalţi primari din ţară, el şi ştie, dar îşi şi asumă legea: „Pentru că am recurs la eutanasiere, m-am ales cu multe scandaluri făcute de ONG-uri. Mi s-au făcut şi patru plângeri penale, din care trei au fost rezolvate cu neînceperea urmăririi penale. Ultima plângere se analizează”. (Z.C.H.)

Inamicul public nr. 1: MAIDANEZUL, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 

Articolul precedentPSD îi face audienţele lui Leoreanu
Articolul următorPS Ioachim Băcăuanul, la Giurgeni

2 COMENTARII

  1. La Roman sunt oameni d-le. Leoreanu si cei de la tara ce sunt? pentru ce sunt descarcati pe campuri caini comunitari adusi de cei din Roman si lasati in satele invecinate? Rusine sa va fie.

  2. LA PIATRA CAINII PATRONEAZA PESTE TOT CU O CONDUCERE DE DOI LEI UN ORAS DE CARE ERAI MANDRU IN TRECUT ACUM E DOAR O AMINTIRE.

Comentariile sunt închise.