0:00

În groapă sau în urnă?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dacă cineva își dorește ca după moartea lui trupul să-i fie incinerat ar trebui să se gândească de două ori înainte de a merge la cele veșnice, mai ales dacă este din Neamț. Costurile nu sunt deloc de neglijat. În „susținere” vin și firmele de articole funerare care spun că este mai ieftin să îngropi mortul decât să-l incinerezi. „La crematoriul din București te costă 35 de milioane, iar la Cluj costă 500 de euro. Și oricum trebuie să luați obligatoriu un sicriu pentru că, altfel, nu vi-l incinerează. Cel mai ieftin este de 220 de lei”, ne-a spus un angajat al unei firme de pompe funebre din Piatra Neamț. În realitate, în țară, există două crematorii umane, unul în București – Vitan Bârzești și unul care aparține unei firme private din Oradea.

950 de lei pentru cenușă

Patronul firmei care a deschis crematoriul din Oradea susține că patronii  magazinelor de pompe funebre au tot interesul să dezinformeze oamenii cu privire la costurile unei incinerări, pentru a nu-și pierde clienții.

„La noi, un pachet complet de incinerare, ceea ce include sicriul și urna pentru cenușă, ajunge până la 950 de lei. Nu e nici pe departe așa cum susțin patronii magazinelor de funerare. Noi suntem un crematoriu privat care intenționăm să ne extindem la Sibiu și la Iași. Ne-am gândit la Iași pentru că avem solicitări din Moldova, iar distanța este una destul de mare”, a spus Dumitru Gherghev, patronul crematoriului din Oradea.

Distanța este și motivul principal care-i pune pe gânduri pe nemțeni atunci când vine vorba de incinerare. Anul trecut, doar 2 pietreni au fost incinerați în Oradea. Costurile pentru transport ajung să fie mai mari decât incinerarea în sine. Un kilometru de transport ajunge la aproximativ 2 lei. Chiar și așa administratorul crematoriului este dispus să negocieze.

„Vă dați seama că, la distanțe mai mari, toată lumea încearcă să negocieze. Facem ce putem. Oricum nu se pune problema transportului. Se poate face”, a adăugat Dumitru Gherghev.

2.000 de lei pentru înmormântare

Chiar dacă vorbim despre capătul vieții, moartea are și ea costurile ei. Astfel, dacă optați pentru varianta „tradițională”, o înmormântare fără fast poate ajunge în jur de 2000 de lei. Sicriele se găsesc la prețuri cuprinse între 220 și 9.000 de lei, iar costurile pentru masa de la parastas ajunge în jur de 15 lei de persoană.

„Lucrăm numai cu chitanță. Cine nu vă dă bon să știți că nu e în regulă. Altfel, nu vă puteți lua ajutorul de înmormântare de 2.300 de lei pe care vi-l acordă statul”, a spus un angajat de la un magazin de pompe funebre.

Organizatorii de înmormântări au fost dispuși să ne spună și cât să scoatem din buzunar pentru serviciile oferite de preoți. Pentru preot, aproximativ 175 de lei, iar pentru dascăl se merge întotdeauna la jumătate de preț, adică în jur de 80 de lei. În concluzie, o incinerare implică costuri mai mici decât o înmormântare, dar, în momentul de față, pentru firmele nemțene implicate în afacerile cu servicii funerare crematoriile nu reprezintă un pericol real. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCât ne costă RCA-ul?
Articolul următorPiața Dărmănești, agonie și secrete bine păzite