0:00

Împăduriri la Ocolul Silvic Târgu-Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Copiii ca și puieții, sunt viitorul națiunii române”

Joi, 15 aprilie, Direcția Silvică Neamț, împreună cu Ocolul Silvic Târgu-Neamț, au expus presei bilanțul activităților din Luna plantării arborilor ce s-a desfășurat în perioada 15 martie-15 aprilie. Întâlnirea  avut loc la sediul Ocolului Silvic Târgu-Neamț, unde au fost prezenți directorul Direcției Silvice Neamț, Doru Gherghel, gazda evenimentului, Viorel Timișescu, șeful Ocolului Silvic Târgu-Neamț și Vasile Apopei, city-managerul din Târgu-Neamț. Șeful Direcției Silvice Neamț a prezentat un scurt bilanț al suprafețelor împădurite, dorin în același timp să sublinieze că aceste activități ale Direcției pe care o conduce s-au dorit a fi și campanii  de educație și conștientizare pentru copii și elevi.

„Anul acesta, Direcția Silvică Neamț se înregistrează cu 714 ha de regenerări naturale și împăduriri , din care 525 de ha sunt regenerări naturale, iar 259 de ha sunt împăduriri-completări, alături de refacerea a 2 ha în urma calamităților. În această campanie s-au folosit 1.246.600 de puieți , iar pe lângă activitatea de reîmpădurire s-au mai realizat în pepinierele și solarele noastre 190 de ari de molid, respectiv 1.634.000 de puieți , 1.600 de mp de solarii, 62 de ari de plop și salcie și 20 de ari de salcâm. În această campanie ne-am dorit să ne axăm și pe activitatea de educație și de conștientizare, unde Direcția Silvică Neamț este prezentă intens de câțiva ani în școli, grădinițe și licee. Anul acesta spre bucuria noastră am implicat în această activitate peste 1.200 de copii și de elevi. Însă au fost implicați și mai mulți elevi, implicați cu ajutorul primăriilor, cărora noi le-am dat doar asistență tehnică, cum a fost cazul celor de la Roman și Târgu-Neamț. De asemenea, la acțiunile noastre au participat și diferite ONG-uri. Direcția Silvică Neamț își propune să nu se oprească aici cu activitățile și intenționăm să găsim mijloace pentru organizarea unor concursuri la sediul Direcției, unde avem o sală de ședințe, pe teme de cultură, de muzică, drumeții și în general dorim să ne implicăm în a influența copiii să protejeze natura. Copiii, ca și puieții, sunt viitorul națiunii române. Per ansamblu, suntem mulțumiți de acțiunile pe care le-am avut în acest an”, a declarat șeful Direcției Silvice Neamț, Doru Gherghel.

Șeful Direcției Silvice  a prezentat și școlile din județ care s-au implicat în activitățile de împădurire, mulțumindu-le pe această cale elevilor și cadrelor didactice pentru efortul depus.

Împăduriri la Ocolul Silvic Târgu-Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Am reparat o greșeală de acum cinci decenii”

Viorel Timișescu, șeful Ocolului Silvic Târgu-Neamț, a dorit să aducă la cunoștința publicului faptul că recentele împăduriri de pe Dealul Cetății pe o suprafață de 20 de ha au fost practic o reparare a unei greșeli făcute acum cinci decenii când s-a plantat molid pentru celuloză, dar nu a fost tăiat la timp.

„În campania de împăduriri din acest an , Ocolul Silvic Târgu-Neamț și-a propus și a realizat peste 20 de ha de împăduriri și completări pe Dealul Cetății. Acolo am împădurit 12,6 ha pe un teren pregătit anterior , fiind vorba de împăduriri integrale. Aici vorbim de o suprafață pe care anterior plantării a precedat un arboret de molid instalat artificial în urmă cu 50-60 de ani care datorită deficitului hidric ce se perpetuează de câțiva ani în zona noastră , a căldurilor excesive din ultimii ani, acest arboret a intrat într-un declin biologic, suferind atacuri ale insectelor de scoarță, cunoscute sub numele de ipide. Arboretele s-a uscat, a trebuit să fie extras, am făcut curățirea terenului și în această primăvară am realizat 12,6 ha de împăduriri cu specii locale, cum ar fi fag, gorun și paltin de munte. Am intervenit cu peste 60.000 de puieți pe această suprafață, fagul l-am extras din regenerările naturale, iar gorunul și paltinul provin de la pepinierele silvice de la alte ocoale. Reparăm o greșeală silviculturală făcută acum cinci decenii care s-a perpetuat până la această dată , cu acel molid plantat ce a fost plantat pentru a fi materie primă pentru celuloză. Însă nefiind tăiat la vârsta de 40 de ani de la plantare, au apărut aceste probleme. Dar am intervenit cu aceste plantări de arbori și sperăm să avem pădurea pe care ne-o dorim cu toții în jurul orașului Târgu-Neamț”, a precizat Viorel Timișescu, șeful Ocolului Silvic Târgu-Neamț.

Și city-managerul Vasile Apopei a dorit să sublinieze buna colaborare între Primăria Târgu-Neamț, Direcția Silvică Neamț și Ocolul Silvic Târgu-Neamț. „Vreau să-i felicit și să le mulțumesc în același timp atât domnului director al Direcției Silvice Neamț, cât și domnului Viorel Timișescu pentru că știu că o asemenea activitate necesită resurse materiale și umane consistente. Domniile lor au fost întotdeauna aproape de noi și de primărie, iar colaborarea dintre instituțiile noastre este una excepțională”, a menţionat acesta.

C.T. STURZU

Articolul precedentMiercurea Mare: Pilda tâlharului înţelept
Articolul următorCanalizare și în cartierul Lipovenesc