0:00

Ignorând Curtea Constituţională, Guvernul titularizează profesorii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  •  profesorii au aflat, ieri, că Guvernul le permite să se titularizeze în baza notei obținute în anii anteriori
  • acest drept le-a fost suspendat cadrelor didactice de către Curtea Constituţională, în urmă cu o săptămână, pe motiv că ar fi neconstituțional

Guvernul a aprobat, ieri, 9 aprilie, o ordonanță de urgență prin care profesorii se pot titulariza pe baza notei obținute în anii anteriori la examenul de titularizare. Modificarea Legii Educației s-a produs în 3 aprilie, după ce Curtea Constitutională a României (CCR) a publicat motivarea deciziei de neconstituționalitate a articolului care le permite profesorilor să se titularizeze folosind rezultatele la examenul de titularizare din ultimii 6 ani. Practic, decizia CCR afecta toți profesorii cu note peste 7 la titularizare, care nu prindeau un loc în anul în care au dat examenul și puteau să se folosească de notă, timp de 6 ani, pentru a se titulariza.

În textul aprobat de Guvern, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a adus clarificări în ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice titularizabile, precizând că nu există două procedee de titularizare diferite, iar pe de cealaltă parte, textul defineşte conceptul de „viabilitate a postului”. Articolul precizează că toate cadrele didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din învăţământul preuniversitar în ultimii 6 ani şi care sunt angajate deja pe baza contractului individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţământ unde predau. Decizia se ia în urma şedinţei publice a inspectoratului şcolar judeţean şi numai dacă postul didactic/catedra sunt vacante şi au viabilitate, se arată într-un comunicat remis de MEN. Conceptul de „viabilitate a unui post/unei catedre” presupune existenţa postului/catedrei pe durata unui nivel de învăţământ. Existenţa şi necesitatea lor se stabileşte de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în funcţie de planurile-cadru în vigoare şi de alte variabile specifice judeţului/municipiului din care face parte unitatea de învăţământ, se mai precizează în comunicat.

Se evită procesele

Reprezentantul IȘJ Neamț, prof. Viorel Stan crede că prin apariția ordonanței de urgență s-au evitat procesele ce ar fi putut fi intentate de profesorii afectați de decizia CCR.

„În opinia mea, art. 253 era cuprins în Calendarul mișcării personalului didactic pentru anul acesta, publicat în Monitorul Oficial. Era normal ca acest punct să fie respectat, deoarece ar fi putut să apară probleme. În sensul că, personalul didactic afectat de decizia anulării art. 253, ar fi putut depune contestații și ar fi apărut procese. Nu știu care va fi viabilitatea acestei ordonanțe de urgență, dar pentru perioada aceasta era necesară”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț.

Ce a fost declarat neconstituțional

Art. 253 – (1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat în ultimii 6 ani la concursul național unic de titularizare, care au obținut cel puțin nota/media 7 și au ocupat un post/o catedră, devin titulare în sistemul de învățământ preuniversitar, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții generale: a) se certifică viabilitatea postului/catedrei; b) consiliul de administrație al unității de învățământ respective este de acord

Motivarea deciziei

Potrivit motivării, „normele criticate, în ansamblul reglementarii din care fac parte, configurează o instituție cu un regim juridic confuz, care permite dobândirea calității de cadru didactic titular în alte condiții decât prin promovarea unui concurs (…), instituirea condiției acordului consiliului de administrație al școlii deschide calea arbitrariului și subiectivismului în domeniu. În consecință, prin reglementarea confuză, se creează dificultăți în planul interpretării și aplicării”.

Marian TEODOROF

Articolul precedent(Dez)interesul poartă fesul
Articolul următorBondrea a preluat “frâiele” la FC Ceahlăul

1 COMENTARIU

  1. Toti directorii sunt fara concurs in functie, pusi de USL-isti ! Acestia tituilarizeaza pe SPAGA !!!! De aceea au aparut posturi titularizabile in timpul anului scolar – viabilitate 4 ani !!!!! Unde au fost aceste posturi asta-vara ????? NU EXISTAU ! S-au scos la SPAGA !!!
    Modificarea acestui articol prin OUG – tot NECONSTITUTIONAL ESTE !!!! A aparut POSTUL SUSPENDAT ! denumire inexistenta in legislatie !
    PSD sau PNL sau USL sau PDL sau oricare partid au lasat directorii de scoli sa ia SPAGA pe post inexistent in vara la titularizare, dar existent in timpul anului scolar !

Comentariile sunt închise.