0:00

Joi, 1 octombrie, a fost un moment deosebit de important pentru angajații Hidrocentralei CHE Stejaru ”Dimitrie Leonida”. S-au implinit 55 de la punerea în funcțiune a primului hidrogenerator, HG – 2 din centrala ”Dimitrie Leonida” Stejaru, prima hidrocentrală de mare putere din România. Prilejul a fost marcat prin întâlnirea seniorilor care au fost martori la momentul punerii în funcțiune (1 octombrie 1960), dar și a o parte din actualii angajați. Întâlnirea a stat sub semnul amintirilor depănate cu savoare de cei ce au pomenit cu drag despre tinerețea pe care au consumat-o acolo, nu însă fără a fi influențați de regimul comunist în care au trăit.

Hidrocentrala CHE Stejaru ”Dimitrie Leonida” – 55 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNoi, ăștia 15, care suntem mai tineri… Eram niște tineri de la țară cu o calificare modestă, veniți din diverse colțuri ale țării, care ne-am format ca profesioniști aici la Hidrocentrală. Vedeți, suntem tineri frumoși, dar afirmația este valabilă pentru acum 55 de ani. Am avut norocul să avem de la început în colectivul de conducere deosebit”, a puncta Ion Cehan, în vârstă de 80 de ani, fost maistru.

Așa a început povestea înșiruirii evenimentelor care au trecut pe lângă cei care au făcut istorie la hidrocentrală. Nu puțini sunt colegii lor care au trecut la cele veșnice și pentru care cei prezenți la întâlnire au dorit să țină un moment de reculegere, în semn de prețuire.

Hidrocentrala CHE Stejaru ”Dimitrie Leonida” – 55 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNe bucurăm să vă avem alături. E o întâlnire informală, mai modestă și emoțională. Sperăm să ne mai povestiți câte ceva din viața dumneavoastră, experințe, întâmplări, pentru ceilalți pentru care vor veni. Sunt generații de salariați are fac cinste acestei firme a Hidroelectrica, care a trecut prin momente bune, mai puțin bune, dar ceea ce s-a construit cu mâinile dumneavoastră a rămas martor. Caracterele care s-au format aici sunt modele pentru unii dintre noi și nu vrem să vă facem de râs. Vrem să vă ducem munca mai departe cu cinste și cu onestitate așa cum am învățat de la voi”, a spus inginer Constantin Grigoriu.

Proiectat de Dimitrie Leonida, complexul hidroenergetic de la Bicaz, incluzând barajul și centrala de la Stejaru, a fost construit între anii 1950 și 1960. Aproximativ 15.000 de oameni au muncit pentru punerea în funcțiune a primei hidrocentrale de mare putere din România. (M. TEODOROF)

Articolul precedentFuego a cântat pentru pensionarii din Târgu Neamţ GALERIE FOTO
Articolul următorTÂRGU NEAMŢ: Masă, muzică şi flori de la liberali pentru pensionari GALERIE FOTO
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.