0:00

Harpa plânge, datoriile cresc, târgnemțenii s-au săturat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• ”Gradul de îndatorare a orașului e de 63%, motiv pentru care investiții noi nu mai pot fi contractate”, anunță primarul de Târgu Neamț
• ”Toți se plâng, dar măsuri nu se iau” și ”Să fie sănătos, dar PSD-ul lui e la putere” sunt doar câteva din răspunsurile cetățenilor

Primăria Târgu Neamț a ajuns la fundul sacului. Nu e o noutate, ci mai degrabă un laitmotiv al primarului Daniel Harpa care, la doi ani de mandat, încă simte povara datoriilor găsite la primărie. Noutatea ar fi că deja scuza cu ”greaua moștenire” nu mai ține în fața târgnemțenilor, care au înțeles că e greu, că nu sunt bani, dar care încep să dea semne că nu mai sunt de acord să înghită acest veșnic pretext și vor să vadă și ceva concret la ei în oraș.

Vocea târguită a primarului

După ce, acum câteva luni, Daniel Harpa avea de gând inclusiv să declare falimentul orașului Târgu Neamț de atâtea greutăți financiare, recent, el a reluat subiectul datoriilor care îngroapă administrația de sub Cetate. Am reținut din spusele sale valoarea creditelor făcute de fostul primar Arnăutu, gradul de îndatorare – istoric, am crede, pentru o autoritate publică – de 63%, dar și achiziții mai mult decât oportune făcute în mandatul lui Harpa, ceea ce a contribuit la acumulare de datorii.

Zice dl. primar: „Avem un credit la BCR, în valoare de 4,45 milioane de euro, la care plătim 53.000 de euro rată și dobândă pe lună. Chiar dacă acest credit a fost contractat de fosta administrație publică locală, noi trebuie să-l plătim. Mai avem un credit de la Ministerul Finanțelor, de 1 milion de euro, la care plătim 50.000 de euro rată și dobândă pe trimestru. Făcând așa un total al sumelor necesare pentru plata ratelor și dobânzilor într-un an, ajungem la 4 milioane de lei. Repet, pe an! Gradul de îndatorare a orașului Târgu Neamț este de 63%. Veniturile anuale proprii ale orașului sunt de 7,75 milioane lei, sume ce sunt încasate anual cam 89% din care trebuie asigurate cu prioritate salariile, adică 4.000.000 de lei, plus rambursarea creditelor. Din acest motiv, deocamdată investiții noi nu mai pot fi contractate. Din păcate”.

Același Daniel Harpa precizează că sunt și proiecte în care Târgul trebuie să asigure cofinanțare. De exemplu, master-planul pe deșeuri, unde trebuie să dea 800.000 de lei, apoi tot un master plan pe apă și canal, unde trebuie să cotizeze 450.000 de lei, Centrul de Informare Turistică (50.000 de lei), proiectul cu piscina de la Parc Cetate (50% contribuție proprie), amenajarea Casei Culturii (unde s-au dat 550.000 lei, echivalentul a 20% din valoarea investiției).

Și nu e totul, pentru că primarul Harpa a făcut și el cheltuieli de investiții: ”Tot ca datorie lunară sunt și contractele de leasing – cele prin Programul Rabla 2012 și 2013, prin care am achiziționat o Dacia Duster (contract pe 24 de luni), unde plătim lunar 2.300 de lei. De asemenea, am mai achiziționat o Dacia Logan pentru Poliția Locală, contract pe 24 de luni cu 1.300 lei/lunar. Am mai achiziționat un microbuz Caravel, cu 8+1 locuri, printr-un contract pe 2 ani, unde plătim 5.300 lei/lună”.

Nu în ultimul rând, există datoria față de ELBA Timișoara, de unde primăria a cumpărat lămpi stradale și către care se virează lunar 10.000 de euro, până-n anul 2016.

Harpa plânge, datoriile cresc, târgnemțenii s-au săturat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vocea hotărâtă a târgnemțenilor

Criza financiară de la Primărie îi lasă impasibili pe oamenii din Târgu Neamț, care par a merge pe principiul ”ce-a fost a fost, să vedem ce va mai fi”.

* Mariana Buraga, 55 de ani, confecționeră: ”Am auzit de aceste datorii mari, lăsate de fostul primar. Nu știu ce să zic, dar, oricum, acei bani mulți, luați de la bancă, nu se văd pe nicăieri. Ar fi trebuit să se vadă ceva în oraș cu acei bani. Pe ce s-au cheltuit. Iar actualul primar știa în ce se bagă, acum trebuie să se descurce. Eu, una, m-am săturat de tot. Și de politică, și de ei. Nimeni nu face nimic”.

* Claudia Popa, 30 de ani, vânzătoare: ”Datorii au fost și înainte și acum. Și vor fi și peste 10 ani. Toți se plâng, dar măsuri nu se iau. Așa cum se practică și la București, între ăia mari, așa și aici. Dacă fostul primar a făcut atâtea datorii, cine răspunde pentru asta? Ăștia de acum ar trebui să tragă pe cineva la răspundere sau, dacă nu, să se zbată să aducă bani de la guvern. Eu ce să le fac? Banii nu i-am luat eu”.

* Dumitru Bostan, 49 de ani, șomer: ”Știu de la alții că primarul Harpa se plânge mereu de datoriile rămase. Dar el știa de aceste datorii. De ce s-a băgat la primărie? De ce nu-l ajută ăștia mari de la PSD să pună vorbă la guvern să dea bani la oraș? Pe Arsene nu l-am mai văzut prin oraș de la alegerile din 2012! Eu n-am nimic cu primarul actual, să fie sănătos, dar PSD-ul lui e la putere. Să ajute, domnule, orașele cu datorii mari, să dea locuri de muncă…!”

* Gheorghe Apostol, 30 de ani, programator: ”Datorii au toate primăriile din țară, toate sunt aproape de faliment, pentru că în toți acești 24 de ani s-a furat continu. S-a furat și pe timpul lui Arnăutu, dar credeți că acum nu se fură? S-a spus că a fost un control la primărie. Ce s-a depistat? Cine a fost tras la răspundere pentru nereguli? Nimeni. Corb la corb nu-și scoate ochii. Pe deputatul Arsene l-am văzut mai mult prin filmulețe, decât prin oraș. Dacă tot e la putere, mă așteptam să ajute acest oraș. Pe mine nu mă mai interesează politica”.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentHCM Roman – HC Brăila 18-18 (8-11)
Articolul următorCarte / Petre Isachi: “Despre mine şi Dalila”