0:00

”Harnicii” din Parlament: Marian Enache – Academicianul preocupat de Munte, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ideea de a trimite în Parlament reprezentanți care să ducă mai departe nevoile comunității este cea care stă la baza votului uninominal. Mecanismul funcționează – sau ar trebui să funcționeze – în felul următor: după o confruntare electorală, oamenii dintr-o zonă aleg un candidat, pe cel care vine în fața lor cu cel mai bun (sau cel mai convingător) program pentru ei și zonă. După ce trec alegerile, candidatul respectiv urmărește să pună în practică, în primul rând, programul propriu, dar și ce mai poate lua bun de la contracandidații săi. După prima sesiune, o analiză a activității parlamentarilor din județul Neamț, raportată la nevoile județului, este, credem, de bun augur. Atât pentru alegători, cât și pentru aleși. Primii, să-și aducă aminte de promisiunile făcute, nu numai de sacoșele promoționale, ultimii de misiunea cu care au fost învestiți. Ca o concluzie preliminară, cu riscul de a greși foarte puțin, putem spune că parlamentarii nemțeni s-au aplecat puțin, unii deloc, asupra problemelor comunităților locale și mai mult asupra unor probleme generale, cu impact de imagine și generatoare de posibile avantaje. Trebuie să nu uităm că, de multe ori – dacă nu de cele mai multe ori -, ei sunt și încorsetați de disciplina de partid. Așa că semnează inițiative legislative la grămadă, după cum vine ordinul de la șefi. Am început serialul nostru cu senatorii de Neamț, continuăm cu deputații. Alfabetic, ca să nu supărăm partidul.

Marian Enache este deputat ales pe colegiul 8 Valea Muntelui, din partea UNPR, via USL. Este, de altfel, afiliat grupului parlamentar al PSD. Odată cu mandatul, a venit participarea în comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, precum și prezența în grupul de prietenie cu Republica Austria și în cel de prietenie cu Bosnia&Herțegovina (unde e chiar vicepreședinte).

Activitatea sa parlamentară în cifre însumează 3 luări de cuvânt în tot atâtea ședințe, două declarații politice, 9 propuneri legislative inițiate și o întrebare adresată Guvernului, în speță ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu.

* Îngrijorări din colegiu: copiii și pădurile

Deputatul Marian Enache s-a adresat colegilor în două ocazii, plus jurământul depus la validarea mandatului, și, de fiecare dată, a adus în plen probleme din colegiu. Într-unul din prilejuri, a atras atenția asupra generației viitoare de munteni. Sub titlul ”Copiii nimănui”, Marian Enache atrage atenția asupra statisticilor crunte, potrivit cărora mai bine de 1/5 din familiile cu 3 sau mai mulți copii trăiesc sub pragul sărăciei. Pe Valea Muntelui, situația e mai îngrijorătoare – peste o treime din familii supraviețuiesc sub pragul sărăciei. ”Cel mai dramatic aspect îl reprezintă sporirea numărului de minori care nu mai locuiesc în mijlocul familiilor lor. Sărăcia reprezintă nu numai un factor cu acţiune directă asupra copiilor care ajung, de foame, în stradă, unde cerşesc sau fură, ci şi un factor indirect. (…) O problemă deosebită o constituie accesul la asistenţă medicală a copiilor din familiile sărace. Aceştia ajung tot mai greu la spital şi primesc doar un tratament minimal, chiar în cazul unor îmbolnăviri grave, costurile ridicate ale tratamentelor medicale reprezentând un obstacol major pentru accesarea serviciilor de prevenire şi asistenţă medicală pentru copiii săraci. Există chiar şi medici rezervaţi în tratarea copiilor, care nu beneficiază de asistenţă medicală de bază”, spune deputatul Enache, adăugând că e nevoie de programe concrete și realiste pentru sprijinirea acestor oameni, atât din punct de vedere financiar, cât și al educației.

A doua problemă a Văii Muntelui este pădurea. ”Legile de retrocedare, elaborate în trepte, confuze şi lipsite de viziune au facilitat abuzurile, conflictele, litigiile etc. (…) Condiţiile naturale de relief, coroborate cu defrişări şi cu modul de gospodărire a fondului funciar, au dus la accentuarea proceselor de torenţializare a reţelei hidrografice şi de eroziune a solului. În multe comune din Colegiul uninominal nr. 8, judeţul Neamţ (oraşul Bicaz şi comunele Bicazu Ardelean, Ceahlău, Fărcaşa, Grinţieş, Hangu şi Poiana Teiului), aceste procese afectează grav sistemele de lucrări pentru gospodărirea apelor şi de interes hidroenergetic, căile de comunicaţii, localităţile, drumurile forestiere etc. Pe Valea Muntelui, Colegiul uninominal nr. 8 din judeţul Neamţ, s-au făcut solicitări de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafeţe mult mai mari decât cele deţinute în mod real în anul 1948 de către autorii deposedaţi. (…) Multe dintre cereri nu au fost susţinute de documente din care să rezulte drepturi de proprietate propunându-se proba cu martori şi expertize extrajudiciare, iar înscrisurile nu constituiau titluri de proprietate (cărţi funciare, documente eliberate de arhivele statului), ci informaţii relative sau chiar eronate. Totodată, s-au prezentat şi documente vechi (chiar înainte de 1920) a căror relevanţă este mai mult decât discutabilă, deoarece proprietăţile, în majoritatea cazurilor, au suferit modificări semnificative (exproprieri, vânzări făcute de proprietari, partaje etc.), astfel încât la nivelul anului 1948, suprafeţele de pădure deţinute de autorii deposedaţi erau mult mai mici sau nu mai existau deloc.”

* Paradoxuri medicale cu Spitalul Bicaz

Într-o interpelare adresată ministrului Sănătății, Marian Enache atrage atenția asupra Spitalului Bicaz, care n-a fost desființat în virtutea reformei sanitare, ci dintr-o bâlbă a Consiliului Local, și care deservea peste 70.000 de locuitori, din Bicaz și 14 comune muntene: ”Spitalul Bicaz trebuie redeschis imediat, astfel încât locuitorii din Valea Muntelui să beneficieze fără întârziere de asistență medicală corespunzătoare (…) În prezent, cetățenii sunt nevoiți să meargă la investigații contra cost în spitale aflate la mari distanțe și să-și procure singuri medicamentele sau să renunțe definitiv la asistența medicală”.

* Inițiative fiscale și sociale

Nouă sunt propunerile pe care le susține deputatul Marian Enache. Ele se referă la modificări și completări aduse legii privind taxele consulare și serviciile oferite la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, dar și legii pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, plus scutirea angajatorilor de plata contribuțiilor sociale obligatorii, modificarea Codului de procedură fiscală, modificarea legii privind alocația de stat pentru copii, modificarea legii privind clauzele abuzive din contractele între profesioniști și consumatori, modificări aduse pe linie de ”Corn și lapte” în școli și grădinițe și, nu în ultimul rând, declararea zilei de 18 februarie drept Ziua Primarului.

Per total activitate, deputatul Marian Enache se situează pe la mijlocul clasamentului între colegii deputați de Neamț. Ca adresabilitate a inițiativelor sale legislative, a luărilor de cuvânt și promovarea intereselor celor care l-au ales, câștigă în fața altor colegi de la Neamț, cât să primească un 7 cu plus sau un 8 cu minus.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentZilele Orașului Târgu Neamț – Zilele Cetății Neamț, o reușită
Articolul următorTraian Humulescu, noul lider al PNL Târgu Neamț

1 COMENTARIU

  1. Este singurul parlamentar care dupa alegeri l-a mai vazut cineva prin Colegiu! a venit omul, a stat de vorba cu oamenii, a retinut problemele. E un pas inainte ! Felicitari !

Comentariile sunt închise.