0:00

Guvernul a abrogat Ordonanța 13/2017, ZCH NEWS - sursa ta de informații
sursa foto: pressalert.ro

În ședința de Guvern de duminică 5 februarie, Guvernul României a abrogat Ordonanța 13/2017 care aducea modificări Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Hotărârea Guvernului, venită în urma protestelor din ultimele șase zile, a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Astazi, in cadrul sedintei de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala.

De asemenea, in cadrul aceleiasi sedinte a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificarii stenogramelor cuprinzand dezbaterile din sedintele Guvernului desfasurate la data de 18.05.2016 (extras) si la data de 31.01.2017 (integral). Informatiile vor fi facute publice astazi pe site-ul Guvernului.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca in perioada imediat urmatoare Ministerul Justitiei sa demareze de urgenta dezbateri publice cu toate partidele politice si cu societatea civila pe tema subiectelor din ordonanta care a fost abrogata astazi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care sa puna in acord deciziile Curtii Constitutionale, Directivele europene, Codul Penal si Codul de Procedura Penala, in vederea dezbaterii acestuia in Parlament.”

În acest moment demersurile protestatarilor par să se îndrepte spre cereri mai radicale, precum demisia Guvernului. Din acest punct de vedere trebuie să observăm că din acest moment sensul inițial al protestelor tinde să se îndepărteze și că demersul începe să pară mult mai politizat. Rămâne de văzut care va fi reacția cetățenilor și câți dintre ei vor fi de acord cu acest lucru.

 

(V.B.)

Articolul precedentInundaţii la Vatra Dornei! Turişti evacuaţi de urgenţă!
Articolul următorAlertă în Poiana Teiului. A fost activat Planul pentru Situații de Urgență
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.