0:00

Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie cu FMI, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* parlamentarii vor putea lectura documentul, dar acesta nu va fi făcut public, a anunţat Victor Ponta

* acordul, în valoare de 4 miliarde euro, e de tip preventiv

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, scrisoarea de intenție pentru acordul preventiv cu FMI, urmând ca documentul să fie trimis la Washington în vederea aprobării în board-ul instituției, au declarat, agenției Mediafax, surse guvernamentale. Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la finalul întrevederii cu parlamentarii UDMR, că săptămâna viitoare va prezenta în Parlament liniile “principale” ale viitorului acord cu FMI, BM și CE, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenție, însă documentul nu poate fi făcut public. “Am pus la dispoziție textul scrisorii, nu este public, însă și dlui. Blaga i-l voi da și celorlalți lideri politici, pentru ca totuși să nu discutăm pe speculații din presă. Parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenție”, a spus Victor Ponta.

Reducerea CAS se dezbate în octombrie

În ceea ce privește eventuala reducere a CAS cu 3%, propusă de PNL, Victor Ponta a precizat că o decizie în această privință va putea fi luată la jumătatea lunii octombrie. “Am inclusiv impactul bugetar făcut de către domnul Voinea al diferitelor propuneri enunțate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe măsură ce avem toate datele vedem până la jumătatea lui octombrie de unde putem să tăiem ca să putem să punem în altă parte”, a mai precizat Ponta. Premierul declara, recent, că singurele majorări de taxe, convenite cu FMI și CE în cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la pâine, și plata contribuției de asigurări sociale de sănătate la venituri obținute din chirii de persoane fizice. Premierul le ceruse miniștrilor în august ca, la 1 septembrie, să se afle într-un stadiu avansat pentru redactarea bugetului pe anul viitor, precizând că documentul va fi discutat cu grupurile parlamentare, inclusiv cu PDL, iar noul acord cu FMI va fi prezentat Parlamentului în jurul datei de 9 septembrie.

Acord de 4 miliarde euro

Autoritățile române au convenit, la finalul lunii iulie, cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro, sumă împărțită egal de cele două instituții financiare internaționale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă. “CE, FMI și BM au purtat discuții cu autoritățile române, care au solicitat ca programul să fie unul pe doi ani. Autoritățile române își propun să trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor să tragă din resursele financiare. Accesul propus ar fi în total de patru miliarde euro, sumă împărțită egal de CE și FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie să fie aprobat de board-ul FMI, reuniune programată în cursul toamnei”, a declarat, într-o conferință de presă, Andrea Schaechter, șeful misiunii FMI în România, la finalul misiunii FMI privind discuțiile în legătură cu noul acord de împrumut. Întrebată când se va întruni board-ul FMI pentru a aproba acordul, oficialul a spus că întâlnirea este de obicei programată la circa două luni sau mai mult după ce se ajunge la un acord la nivel tehnic. (Mediafax)

Articolul precedentCUVÂNT DE ÎNVĂŢĂTURĂ SPIRITUALĂ AL ZILEI
Articolul următorLucrare documentară de referinţă – Gheorghe Radu: “Marea Unire şi judeţul Neamţ”