0:00

Greva japoneză, doar o… idee în rândul elevilor din Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deși, Consiliul Național al Elevilor a anunţat pentru ziua de ieri desfășurarea unei greve japoneze în rândul elevilor, în judeţul Neamț a fost liniște. Elevii și-au văzut de cursuri nestingheriți, cei mai mulți dintre ei nefiind măcar informați de protest. La Liceul de Informatică din Piatra Neamț, două eleve, întrebate dacă știu ceva despre organizarea grevei japoneze ne-au răspuns că a fost, dar la sfârșitul lunii octombrie.

„Am crezut că e vorba de greva profesorilor. Nu e nicio grevă japoneză. Nu am văzut colegi cu banderole albe”, a spus una din eleve.  Nici la Colegiul Naţional „Petru Rareș” lucrurile nu au stat altfel. Liceenii cu care ne-am întâlnit au spus că nu au auzit de vreo grevă a elevilor, iar la “Calistrat Hogaș”, chiar dacă înainte cu o zi (n.r. – 12 noiembrie) a fost ales reprezentantul elevilor la nivelul unității școlare, nu s-a vorbit nimic despre grevă.

„Ne-am întâlnit cu Consiliul Elevilor, pentru că a fost ales un elev din clasa a X-a, dar nu s-a pomenit nimic de vreo grevă japoneză”, a spus prof. Florin Irimia, directorul Colegiului Național „Calistrat Hogaș”.

De la conducerea Consiliului Județean al Elevilor, greva japoneză a fost cunoscută, recunoscută și susținută, dar numai la nivel de idee.

„În unitățile școlare din județ nu a fost nicio grevă, dar susținem ideea. Suntem de acord cu revendicările. Greva s-a manifestat în rândul elevilor , mai mult în zonele din centrele universitare”, a declarat Sebastian Andrei, președintele CJE Neamț.

Consiliul Național al Elevilor a anunţat, printr-un comunicat de presă, că solicită dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ, decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști, adaptarea învățământului tehnologic la cerințele agenților economici, creșterea alocațiilor, manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a.

“Elevii sunt beneficiarii direcți ai sistemului educațional, cei care se supun normelor prevăzute de Legea Educației Naționale, în timp ce Guvernul nu își respectă propriile asumări și angajamante față de aceștia și de sistemul educațional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educație. Educația este considerată ca fiind o prioritate națională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar creșterea finanțării pentru educație reprezintă calea spre dezvoltarea unei societăți puternice”, a spus Președintele Consiliului Național al Elevilor, Iulia-Flavia Miron.

Protestele elevilor vin după ce profesorii și-au manifestat în mai multe rânduri nemulțumirile față Guvern. Miercuri, 6 noiembrie, aproximativ 9.000 de protestatari au participat la un miting organizat în capitală, unde au participat sindicaliști ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, din toată țara.

Marian TEODOROF

Articolul precedentIon Rotaru: ”Dna. ministru mi s-a părut rece și cu picioare de plumb”
Articolul următorAnalize medicale la marginea trotuarului