0:00

Greu, dar se poate – medic condamnat pentru moartea unui pacient!, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Patricia și mama ei

Opinia publică naţională este emoţionată, de câteva zile, de răsturnarea spectaculoasă de situaţie dintr-un răsunător caz de malpraxis medical. Şapte ani şi şapte luni de zile a durat lupta unei familii din Oradea până ce Curtea de Apel din localitate a condamnat-o definitiv pe doctoriţa Georgeta Călinescu. Sentinţa, pronunţată vinerea trecută, 8 decembrie, înseamnă un an de închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri de aproximativ 80.000 de euro. Pe durata executării pedepsei, medicului i s-a ridicat dreptul de a profesa.

Bătălia purtată de soţii Delia şi Sorin Scorţe a impresionat o ţară întreagă. (Relatări, aici – şi aici ) Fetiţa lor, Patricia Aktaa, în vârstă de 5 ani, murea la spital, în 2010, după ce mâncase o prăjitură infectată cu Salmonella. Ei au acuzat medicii că nu au intervenit la timp şi au întârziat timp de circa… 3 ore transferul copilului pe… Secţia ATI a Spitalului Clinic Municipal Oradea. Colegiul Medicilor a respins din start şi fără multe explicaţii varianta unei culpe medicale. Apoi, abia după 5 ani, s-au pus în mişcare şi procurorii, dar au început cu o clasare. (Amănunte, aici şi aici ) Când nimeni nu mai credea, în primăvara acestui an, s-a dat primul verdict într-o instanţă de judecată. A fost vorba despre o achitare, ceea ce l-a făcut pe Răzvan Doseanu, avocatul familiei, să afirme răspicat: Să spui că fapta medicului nu există e ca şi cum ar fi natural ca o fetiţă de 5 ani să moară. Inculpata nu a făcut nimic pentru ca pacienta să aibă o şansă la viaţă, deci trebuie să răspundă”.

Soluţia de achitare a fost atacată, atât de părinţi, cât şi de procurori. Aici intervine un aspect foarte interesant, care va genera probabil discuţii şi dezbateri, aspect ce ţine de conduita procurorilor, aşa cum relatează presa bihoreană. După ce au atacat achitarea, procurorul de şedinţă a cerut respingerea apelului colegilor ca fiind neîntemeiat! În fine, se reţine rezultatul final, iar acesta e unul istoric.

Victoria soţilor Scorţe rămâne una de referinţă şi pentru că a fost obţinută într-un oraş foarte special. La Oradea, lumea medicală este apreciată aproape în unanimitate, iar cel puţin două spitale (cel muncipal şi cel judeţean) oferă condiţii de vis şi ating performanţe medicale greu de imaginat, de exemplu, la Piatra Neamţ. (Viorel COSMA)

 

Sursă foto: www.bihon.ro

Articolul precedentTânăr cu arsuri de gradul III de la o țigară
Articolul următorȘef nou la Controlul Intern al Poliției Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.