0:00

Pentru Liceul Tehnologic ”Spiru Haret” din Piatra-Neamț, ziua de luni, 9 mai, a constituit momentul cheie pentru un moment memorabil din istoricul acestei unități de învățământ. Este vorba despre celebrarea centenarului liceului. La ceas aniversar, reprezentanții școlii au pus la punct, pentru vreme de două zile, un program festiv care să rămână în zestrea amintirilor tuturor celor care au luat și vor lua parte la el. Astfel, luni, după întâmpinarea oficialităților locale, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, dar și a celor care, cu ani în urmă, au fost elevi și profesori la această școală, prof. Victor Grigorescu, directorul liceului, a ținut un cuvânt de deschidere.

Ne aflăm într-un moment de mare importanță în viața școlii noastre: sărbătorirea centenarului și urcarea acestei unități de educație la rangul de colegiu. De fapt, această nouă emblemă vine să marcheze, pe de o parte, vechimea școlii și trecutul său în planul instrucției și educației în orizontul local și regional, cât și valențele calitative adăugate, an de an, în pregătirea copiilor și tinerilor pentru un parcurs în viață pe măsura dorințelor acestora și a așteptărilor din partea societății. Aceste afirmații sunt întărite de evaluarea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, din luna mai, 2015, când Liceul Tehnologic «Spiru Haret» a primit, la toți cei 43 de indicatori, calificativul «Foarte Bine». La începuturi, a fost Şcoala Elementară de Comerţ din Piatra Neamţ, care s-a înfiinţat sub ministeriatul lui I. G. Duca, Ministrul Instrucţiunii Publice în anul 1915 care într-o telegramă adresată oraşului Piatra Neamţ făcea următoarea menţiune: «Sunt fericit că Şcoala Comercială din Piatra s-a putut înfiinţa sub Ministeriatul meu şi sper că va răspunde pe deplin aşteptărilor unui oraş, care ia din ce în ce mai mare desvoltare industrială şi comercială». 1915/1916 a fost primul an școlar din viața acestei unități de învățământ, iar în 2015/2016 s-a ajuns la crearea unui arc secular din viața școlii. Printre exponenții săi remarcabili pentru un domeniu sau altul, la loc de mare cinste și recunoaștere internațională se află Spiru Haret, remarcabil om de știință, academician și ministru, cu adevărat fondatorul învățământului modern în țara noastră. De la 1 septembrie, școala noastră se va numi Colegiul Tehnologic «Spiru Haret» Piatra-Neamț”.

După acest discurs, un moment emoționant a fost creat prin dezvelirea plăcii aniversare, pe care stă scris: „Colegiul Tehnic Tehnologic Spiru Haret – Școală Centenară, 9 mai 2016”. La momentul festiv au fost chemați și preoții din Piatra-Neamț, alături de protopopul de Piatra-Neamț Valentin Tofan, pentru a face o slujbă de Te-Deum (slujbă de mulțumire). Pentru dascălii care au făcut învățământ în această unitate și care acum sunt în lumea celor drepți s-a ținut o slujbă de pomenire, la care au fost prezenți primarul Dragoș Chitic, alături de viceprimarul Cătălin Misăilă și consilierul local Constantin Teodorescu.

Momentul recunoștinței

Pe holurile liceului, la acest prilej de bucurie , l-am întâlnit pe distinsul profesor Petre Diaconescu (pe 1 iunie, va împlini 91 de ani – n.r.), director de studii și profesor la această unitate de învățământ, în perioada 1952-1954, care a acceptat să ne spună câteva vorbe despre acest episod din viața liceului.

Acest moment, pentru mine, înseamnă ceva extraordinar. Un moment fericit din viață pentru că 6 ani de zile, câți am petrecut aici, m-am legat de școală, de profesori. Am fost și director adjunct, în ’52 – ’54. Am venit aici de mai multe ori deoarece toți absolvenții au făcut aniversări. Așa că, la 2-3 ani de zile, am trecut pe aici. Această unitatea a crescut și am avut de-a face cu dânsa chiar și după ce am plecat la Drumuri Naționale, însă nu înainte de a transforma unitatea în școală profesională”, a spus Diaconescu.

O a doua parte a primei zile aniversare s-a desfășurat sub acoperișul Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, unde sala a fost arhiplină cu elevi, părinți, dascăli, oficialități venite să asiste la un alt moment aparte: înmânarea plachetei omagiale a Ministerului Educației, înmânarea diplomei omagiale și, nu în ultimul rând, prezentarea Ordinului privind acordarea titlului de Colegiu, Liceului Tehnologic ”Spiru Haret”.

„Dragi colegi, «Spiru Haret» este o școală centenară și noi știm ce înseamnă să ajungi acolo. Printr-o muncă intensă, enormă. A fi profesor la un colegiu național, la un colegiu centenar înseamnă ceva. Este un titlu de noblețe. Pe lângă faptul că a fost atribuit colegiului, școlii este și meritul nostru. Este o mândrie, dar este și o responsabilitate. Cunoscând și cunoscându-vă, sunt absolut convins că școala va crește în valoare. Trebuie să fiți mândri că sunteți de la «Spiru» și că veți face din «Spiru», în continuare, un colegiu etalon”, a spus prof. Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț.

Pe aceeași scenă a Teatrului Tineretului au mai urcat, printre alții, pentru a elogia activitatea și traseul educațional parcurs de ”Spiru Haret”, următoarele persoane: prof. Gheorghe Dumitreasa, elev și profesor al liceului; prof. Irina Roxana – reprezentantul părinților de la ”Spiru Haret”, prof. Cristodor Radu Mititelu, director adjunct al liceului. Spre final, elevii de la unitatea de învățământ, coordonați îndeaproape de profesorii lor, au adus bucuria pe scena teatrului, prin multitudinea activităților artistice. Ziua întâi aniversară s-a încheiat cu întâlnirea generațiilor, la Grand Hotel Ceahlău.

Sărbătoarea va continua și marți, 10 mai, potrivit organizatorilor, printr-un simpozion intitulat „Spiru Haret – Promotorul școlii românești”, un program artistic al elevilor liceului și întreceri sportive. (M.T.)

Articolul precedentACTUALIZARE Ioan Chelaru a ratat, din nou, Curtea Constituţională!
Articolul următorPercheziţii la firme fantomă! Prejudiciu – 2.000.000€
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.