0:00

Fraudă la bacalaureat: Elevii pedepsiți, profesorii supraveghetori protejați de Inspectorat, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiScandalul legat de frauda la bacalaureat, în Neamț, este departe de a se încheia. Dacă în cazul candidaților, lucrurile au mers destul de repede, în sensul eliminării lor din examen, supraveghetorii nu au fost deranjați cu nimic de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. În procesul verbal încheiat, în 13 iulie, de Comisia Județeană de bacalaureat, se precizează că se „propune sesizarea poliției, ca organ în drept să constate și să efectueze o anchetă detaliată privind desfășurarea examenului de bacalaureat 2011, sesiunea iunie-iulie”. Totuși, mai departe, în același proces verbal se vorbește despre declanșarea, „în același timp” cu ancheta polițiștilor, a procedurii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenți, conform cu Legea 1/2011.

Cum a fost înțeleasă expresia ”în același timp” la ISJ Neamț nu mai miră pe nimeni. Aproape 100 de copii și familiile lor trăiesc o dramă ( din vina lor, dar tot dramă este) în timp ce conducerea Inspectoratului o dă în bălării când este vorba despre profesori. Inspectoratul școlar, așa cum ne-a relatat prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț și șefa comisiei de baccalaureat, nu a mai demarat nicio cercetare. Nici ”în același timp” și nici nu are de gând să facă vreuna.De ce? Pentru că la întocmirea unui document de importanță majoră, procesul verbal pe baza căruia au fost eliminați elevii a lipsit tocmai jurista instituției !!! Juristă care, după ce actul a fost întocmit în lipsa ei, trimis la Minister și și-a produs efectele, le-ar fi spus inspectorilor- zice doamna Laiu- că nu trebuie începută o cercetare disciplinară și că e suficient ceea ce a constatat Corpul de Control al Ministerul Educației. Suficient pentru ce? Pentru o premiere, pentru o evidențiere sau suficient ca să se îngroape scandalul?

Elena Laiu mai aduce un argument care se vrea pertinent: o anchetă internă ar putea periclita ancheta polițiștilor… Sau, am putea spune noi, ar putea să-i ajute, dacă cineva și-ar propune să apere prestigiul învățământului nemțean nu numai prin declarații îndoielnice, care încearcă să ascundă realitatea. Inspectoratul ar putea, dacă ar vrea, să vadă cine sunt profesorii, cum au ajuns în comisii, ce au făcut fiecare și să-i popularizeze, ca să știe toată lumea că loaze sunt nu numai printre elevi, iar că asemenea specimene nu mai au ce căuta nicăieri în învățământ.

„Noi nu putem decât să dispunem, ca măsură disciplinară, ca acești profesori să nu mai participe la următoarele sesiuni de examen. Nu putem face mai mult de atât deoarece noi nu suntem angajatorii lor”, a precizat Laiu.

Concluziile sunt stupefiante: elevii vinovați au fost eliminați pe baza unui act întocmit fără asistență juridică, cu greșeli, cum ar fi numărul de elevi propuși spre sancționare; profesorii vinovați nu sunt cercetați de Inspectoratul școlar, care caută tot felul de pretexte să nu facă nimic în acest sens.

Marian Teodorof

Articolul precedentBărbat infirm omorât cu o scândură
Articolul următorPrimar trimis în judecată de DNA
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.