Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad (Vaslui) organizează, sâmbătă, 6 mai, “Ziua Astronomiei la Bârlad”. Ziua Internaţională a Astronomiei a fost serbată pe data de 29 aprilie, dar elevii au fost în vacanţă, astfel că s-a decis ca prezentarea publică să se desfăşoare în următoarea sâmbătă.

“Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Astronomiei. Mișcarea a început în California (SUA) în anul 1973, când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California) a decis că, decât să invite oamenii să participe la o seară de observații astronomice într-un loc îndepărtat de oraș, mai bine ar fi ca clubul de astronomie să organizeze observaţii astronomice în mijlocul orașului, și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop. Ziua Astronomiei este o zi de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observații astronomice din mijlocul parcurilor, demonstrații sau alte activități”, a declarat Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf al Planetariului și Observatorului Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan”.

Cu acest prilej, la eveniment este invitat special astronomul amator Sorin Cosmin Micloş, de la Asociaţia “Ucenicul Astronom” Miercurea Ciuc (Harghita). Prezentarea publică va avea loc, la ora 19:00, la sediul observatorului astronomic din str. Republicii nr. 235. Observaţiile astronomice din stradă se vor desfăşura în zona centrală a oraşului, zona parcului “Victor Ion Popa”, la strada principală (pe trotuar), orele 20:30 – 22:00, evident dacă cerul va fi senin! (ZCH NEWS; FOTO&VIDEO: Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan”)

pietricica turism