0:00

Fosta directoare de bancă din Neamț – 3 ani de închisoare cu suspendare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiTribunalul Neamţ a pus punct astăzi, 4 iulie, dosarului în care fosta directoare a Volksbank Piatra Neamţ a fost judecată pentru că a acordat credite, în baza unor adeverinţe false, familiei lui Aurel Lazăr, cunoscutului proprietar de terenuri din Dumbrava Roşie. Acelaşi Aurel Lazăr este implicat şi în dosarul Iuliei Paisa, preşedinta (suspendată) a Judecătoriei Piatra-Neamţ.

Procurorii DNA, care au făcut ancheta, au dispus trimiterea în judecată a Claudiei Carmen Vlăsceanu, fosta directoare de bancă, pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată (10 acte materiale) şi luare de mită. Lista continuă cu Maria Ramona Nemţanu (fostă Lazăr), fiica lui Aurel Lazăr, acuzată de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, soţul ei, Mihai Nemţanu, acuzat de aceleaşi infracţiuni, Vasile Adrian Lazăr, fiul lui Aurel Lazăr, apoi Aurel Lazăr însuşi „creierul” întregii afaceri, acuzat de complicitate la înşelăciune în formă continuată tot pentru 10 fapte, Gheorghe Budeanu, finul lui Aurel Lazăr, Mihaela Lazăr (fostă Purice) – nora lui Aurel Lazăr, şi Florin Aurel Motfolea, prieten cu Aurel Lazăr. Anchetatprii au stabilit că sumele primite drept credite sunt în valoare de peste 1,1 milioane euro.

Prin sentinţa de astăzi, Maria Ramona Nemţanu, învăţătoare de profesie, a primit o pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare, iar soţul ei Mihai Nemţanu, profesor, şi fratele ei Adrian Vasile Lazăr – câte 1 an şi 8 luni de închisoare. „În baza art. 83 alin. 1 Cod penal amână aplicarea pedepsei închisorii pentru inculpaţii Nemţanu Ramona, Nemţanu Mihai şi Lazăr Vasile Adrian, pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal, de câte 2 ani, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în decizia instanţei.

Gheorghe Budeanu, Mihaela Lazăr şi Aurel Florin Motfolea au scăpat de pedepse, dar au primit câte un avertisment, iar Aurel Lazăr însuşi a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare şi 1 an de interzicere a drepturilor civile, pe un termen de supraveghere de 3 ani. În plus, el nu are voie să părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei şi trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Dumbrava Roşie sau al Primăriei Săvineşti.

Fosta directoare a băncii, Carmen Claudia Vlăsceanu a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 4 ani. Nici ea nu are voie să plece din ţară fără acordul instanţei şi trebuie să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Piatra Neamţ sau al Bibliotecii Judeţene “G.T. Kirileanu”.

Instanţa a mai decis să admită în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă SC ,,Kredyt Inkaso Portofolio Investments (Luxemburg)” SA, prin mandatar SC ,,Kredyt Inkaso Investiments RO” SA Bucureşti şi în consecinţă: “Obligă inculpata Lazăr Mihaela, în solidar cu inculpata Vlăsceanu Carmen Claudia să plătească părţii civile suma de 125.023,57 CHF- despăgubiri civile. Obligă inculpatul Budeanu Gheorghe, în solidar cu inculpaţii Lazăr Aurel şi Vlăsceanu Carmen Claudia să plătească părţii civile suma de 114.966,16 CHF- despăgubiri civile. În temeiul art. 249 Cod procedură penală dispune menţinerea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpatei Vlăsceanu Carmen Claudia, luată prin ordonanţa nr. 267/P/2010 din data de 24.01.2012 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi procesul verbal de aplicare a sechestrului din 07.03.2012, până la concurenţa sumei de 239.989,73 CHF. În temeiul art. 249 Cod procedură penală dispune menţinerea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpatului Lazăr Aurel, luată prin ordonanţa nr. 267/P/2010 din data de 24.01.2012 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi procesul verbal de aplicare a sechestrului din 16.02.2012, până la concurenţa sumelor de 114.966,16 CHF şi 18.000 lei”.

În schimb, au scăpat de sechestru bunurile imobile ale Ramonei Nemţanu şi cele ale fratelui ei. Sentinţa Tribunalului Neamţ poate fi atacată de oricare din părţile din proces, în termen de 10 zile, iar dacă procurorii DNA vor considera că pedepsele sunt prea blânde, cu siguranţă vor declara apel şi procesul se va muta la Bacău.

C.M.

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentPNL reacţionează după votul de la judeţ: „Nu suntem o echipă de oi!”
Articolul următorFOTOGRAFII „Pradă” bogată după percheziţii
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.