0:00

* Elena Aionesei a furat aproape 100.000 de lei din banii locatarilor

Elena Aionesei (64 de ani) din Roman a fost depistată de poliţişti, în ziua de 7 noiembrie, într-o casă din Moldoveni unde se ascundea, şi condusă la Penitenciarul Bacău. Femeia are de stat 2 ani şi 4 luni după gratii, pedeapsă primită pentru comiterea infracţiunii de delapidare. Hotârărea iniţială a Judecătoriei Roman a rămas definitivă la Bacău, iar mandatul a fost pus în executare. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 30.09.2010 – 15.06.2011, femeia, care administra Asociaţia de proprietari nr. 13 din Roman, şi-a însuşit din gestiune exact 99.253 lei, iar în perioada decembrie 2010-aprilie 2011, a reţinut contribuţiile salariaţilor asociaţiei de proprietari, cu regim de stopaj la sursă, producând un prejudiciu în cuantum total de 5.796 lei.

Toate “problemele” de la asociaţia în cauză au ieşit la iveală abia după ce Elena Aionesei a fost înlocuită din funcţie şi noua conducere nu a avut cum să preia gestiunea, pentru că femeia nu a predat cheile de la sediu. Când, în sfârşit noul administrator a reuşit să intre în încăpere, nu a găsit nici registre de casă, nici bani şi a sesizat poliţia. După expertize contabile, calcule, declaraţiile proprietarilor, studierea chitanţelor s-a stabilit că femeia băgase mâna până la umăr în banii locatarilor. Şi nu doar în banii în sine, ci şi în dobânda de la bancă, unde a depus o parte din sumele încasate de la oameni, în loc să plătească furnizorii de utilităţi. Singura justificare pe care a avut-o Elena Aionesei a fost că era bolnavă şi a avut nevoie de bani pentru tratament. Tot prin boală şi-a explicat şi lipsa de la proces.

Fostul administrator a fost judecat în lipsă, iar după ce a fost condamnat definitiv s-a ascuns, sperând că-şi va pierde urma la Moldoveni. În afară de pedeapsa în sine, Elena Aionesei are de achitat 99.253 de lei către asociaţie, 5.796 de lei către Fisc şi 2.500 de lei chetuieli de judecată. Numai că, între timp, şi-a vândut apartamentul şi e greu de crezut că n-a fost suficient de „inspirată” ca să scape şi de celelalte bunuri pe care le avea pe numele ei. (C. MIRCEA)

Articolul precedentMirii de aur ai comunei Alexandru cel Bun
Articolul următorDialog cu Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Neamţ