0:00

Fonduri europene: conferinţă isteaţă la ADRNE, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAu ştiut oare cei de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, încă de pe 15 iunie , că vor organiza conferinţa „REGIO Nord – Est – Misiune îndeplinită!” în ziua când, la Bruxelles, se va semna Programul Operaţional Regional 2014 – 2020? Dacă da, este o sincronizare rară pe la noi. Oricum, vestea bună plutea în aer de la reuniunea Comitetului de Monitorizare POR, organizat la Sinaia în perioada 18 – 19 iunie. Ieri a venit confirmarea. POR 2014 – 2020 pune la dispoziţie un buget total de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde euro reprezintă sprijinul financiar al Uniunii Europene, iar 1,5 miliarde euro contribuţia naţională. Se vor finanţa investiţii în următoarele domenii:

  • Transfer tehnologic,
  • Dezvoltarea competitivităţii IMM-urilor,
  • Eficienţa energetică în clădiri publice şi rezidenţiale,
  • Dezvoltare urbană,
  • Patrimoniul cultural,
  • Infrastructura de transport rutier,
  • Valorificarea potenţialului turistic,
  • Infrastructura sanitară şi socială,
  • Comunităţi defavorizate din mediul urban,
  • Infrastructură educaţională,
  • Cadastru.

Alocarea estimată pentru Regiunea Nord – Est va fi undeva la 1,1 – 1,2 miliarde euro, potrivit declaraţiei lui Vasile Asandei, director general al ADRNE.

În contul precedentei perioade de programare, gradul de absorbţie a depăşit 70% din alocarea pe regiune, reprezentând peste 493 milioane euro (din aproape 704 milioane euro – vezi tabelul cu stadiul implementării POR).

■ Bune practici cu tâlc

Conferinţa în sine a debutat cu două prezentări de esenţă tehnică. Vasile Asandei a vorbit despre REGIO în Nord – Estul României, iar Nicolaie Burghelea, noul director al Organismului Intermediar pentru POR, a dezvoltat o analiză a Ce a mers bine în 2007 – 2013 şi ce se poate face mai bine în 2014 – 2020.

Potrivit agendei anunţate, a urmat prezentarea a două proiecte mari de succes. Greu de crezut că au fost alese întâmplător tocmai la o acţiune desfăşurată la Piatra Neamţ. Gheorghe Sorescu (preşedinte interimar/vicepreşedinte delegat la CJ Botoşani) şi Cătălin Nechifor (preşedinte CJ Suceava) au fost de fapt protagoniştii a două reprezentaţii spectaculoase.

Primul a vorbit despre Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani (27.10.2010 – 26.12.2015), un proiect în valoare de 61.079.506 lei, din care 48.353.846 lei finanţare nerambursabilă REGIO. Lucrările au vizat corpul propriu-zis al spitalului, o clădire (S+P+9E) ce cuprinde UPU şi 17 secţii, dată în folosinţă în 1975, adică mai tânără decât corpul nou al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. S-a realizat inclusiv o reconfigurare a spaţiilor interioare din cadrul fiecărei secţii medicale cu încadrare în norma de 7 mp/pacient în saloane de 4 paturi. Spitalul a fost identificat ca obiectiv de investiţie prioritar în regiune, fiind inclus pe lista unităţilor propuse spre reabilitare prin REGIO, în urma demersurilor CJ Botoşani şi a evaluării Ministerului Sănătăţii.

Preşedintelui de la Suceava i-a revenit partea de istorie şi patrimoniu, cu Reabilitarea Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia. Valoarea proiectului este de 46.989.447, 56 lei, din care contribuţia beneficiarului înseamnă numai 3.926.393, 30 lei! Demarat pe 7 februarie 2010, are ca termen de finalizare 6 august 2015. Beneficiarii estimează că numărul de turişti va creşte cu peste cu peste 100%. Cumva ca o glumă a zilei, Nechifor a amintit că la 1380, când Petru Muşat s-a împrumutat cu bani de la leşi pentru a ridica cetatea şi a muta capitala de la Siret, nu existau fonduri nerambursabile… Mai jos, un  link spre materialul care este o şi o invitaţie la reflecţie pentru cine s-a ocupat în judeţul nostru de reabilitarea Cetăţii Neamţ.

■ Avertismente pentru „cunoscători”

Din discuţii nu a lipsit sensibilul subiect al închiderii POR 2007 – 2013. Vasile Asandei a subliniat insistent că toate cheltuielile din proiectele neînchise sunt eligibile cu condiţia să fie efectuate până la sfârşitul acestui an, documentele putând fi prelucrate şi la începutul lui 2016. Cât priveşte proiectele care din diferite motive nu se finalizează până pe 31 decembrie, mai există un termen, până la jumătatea anului viitor, dar pe cheltuiala beneficiarului. Altfel, nu sunt incluse în raportul final ce va fi depus la Comisia Europeană în 2017. Dacă nu sunt finalizate astfel încât să-şi atingă scopul, Comisia Europeană va solicita toţi banii înapoi. Pentru cine nu pricepe, Asandei a spus încă o dată că nu există nicio altă prelungire a perioadei de programare 2007- 2013 aşa cum s-a vehiculat eronat din nişte surse toxice.

Dovadă a ce (nu) se înţelege la Piatra Neamţ din aceste avertismente rămâne în continuare Teatrul Tineretului.

Viorel COSMA

Anexe

Stadiul implementării POR 2007 – 2013 în Regiunea Nord – Est

Fonduri europene: conferinţă isteaţă la ADRNE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alte informaţii şi prezentări, aici

 

Articolul precedentEmoțiile Cetățeanului de Onoare Ion Strătilă
Articolul următorPrimul pas spre reintroducerea serviciului militar obligatoriu: proiect de lege privind voluntariatul
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.