0:00

Între 1 şi 7 august Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează  a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „CEAHLĂUL”. În acest an, publicul din judeţul Neamţ are posibilitatea de a se întâlni cu dansurile şi folclorul tradiţional din Spania, Croaţia, Polonia şi Ucraina. De asemenea, nu vor lipsi muzica şi dansul tradiţional românesc, mesagerii acestora sosind la Piatra-Neamţ din Reşiţa, Cluj-Napoca, Suceava, Stolnici-Argeş. Nu vor lipsi reprezentanţii gazdelor, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”. În ediţia de astăzi, prezentările pe scurt ale artiştilor din Ucraina şi Polonia.

Festivalului Internaţional de Folclor „CEAHLĂUL” 2014, ZCH NEWS - sursa ta de informații

BAŃDURKA & TRAMBLANKA (Polonia)

Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Bańdurka &Tramblanka” îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului Comunitar Municipal din Opoczno. Ansamblul folcloric „Tramblanka” s-a înfiinţat în 1958 la Fabrica de plăci ceramice din localitate. De mai bine de 50 de ani, grupul promovează muzica şi dansul popular din regiunea Opoczno, o zonă cu moştenire folclorică extrem de variată. Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Bańdurka” s-a înfiinţat în luna februarie a anului 2012. Numele său provine de la un dans specific din regiunea Lowicz. Membrii formaţiei de dansatori, precum şi cei ai orchestrei, tineri şi adulţi deopotrivă, sunt mari iubitori ai folclorului polonez, în programele lor artistice regăsindu-se mai ales elemente provenite din regiunea din care vin. Totuşi, repertoriul Ansamblului “Bańdurka & Tramblanka” este un variat, publicul putând vedea dansuri şi din alte regiuni ale Poloniei, precum Sieradz, Opoczno, Piotrków, Lublin, Rzeszów şi Żywiec. Misiunea cea mai importantă a formaţiei este aceea de a păstra folclorul local din Lowicz. Sub conducerea artistică a lui Jacek Lewandowski şi a coregrafei Marta, Lewandowska, “Bańdurka & Tramblanka” a câştigat numeroase premii la festivaluri folclorice şi competiţii desfăşurate atât în Polonia, cât şi în străinătate, în Slovacia, Turcia sau România.

Festivalului Internaţional de Folclor „CEAHLĂUL” 2014, ZCH NEWS - sursa ta de informații

TOPORIVCEANCA (Cernăuţi – Ucraina)

Activitatea Ansamblului de dansuri „Toporivceanca” este susţinută de două organizaţii culturale din Cernăuţi: Uniunea Internaţională a Cazacilor şi Forumul Bucovinean de Dezvoltare a Culturii şi Artelor. Unul dintre cele mai originale şi valoroase ansambluri din Ucraina, „Toporivceanca” se poate lăuda cu o longevitate mai rar întâlnită în acest domeniu, formaţia fiind înfiinţată în anul 1940. În cei aproape 75 de ani de activitate, Ansamblul s-a distins nu numai prin autenticitatea repertoriului cu rădăcini bucovinene, ci şi prin costumele populare de o valoare inestimabilă, specifice acestei zone cu încărcătură istorică şi spirituală deosebită. Aflat la graniţa dintre două culturi, cea ucraineană şi cea românească, „Toporivceanca” s-a impus pe scenele din lumea întreagă prin programele sale de înaltă ţinută artistică, care valorifică nu numai tradiţiile străvechi ale Bucovinei de Nord, ci şi pe cele ale ucrainienilor din această zonă. În programele artistice ale Ansamblului se regăsesc, pe lângă momente intitulate generic „Plaiul bucovinean”, şi compoziţii coregrafice care se numesc, de exemplu, „Florile Ucrainei”. Dincolo de misiunea păstrării şi promovării culturii locale, prin tot ceea ce face, Ansamblul „Toporivceanca” îşi propune să transmită publicului mai ales dragostea şi pasiunea faţă de dansul tradiţional. (Z.C.H.)

Articolul precedentCAS ar putea creşte cu 14%!
Articolul următorGheorghiu, absent nemotivat?