0:00

FC Ceahlăul şi dependenţa de drepturile TV, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Drepturile de televizare repartizate de Liga Profesionistă de Fotbal, favorizează echipele mici și campioana, Steaua București. Planurile de marketing prin care cluburile scoteau bani din publicitate și vânzarea biletelor, au căzut pe planul doi. Directorii de marketing ai cluburilor din Liga I, printre care și cei ai Ceahlăului, folosesc banii veniți de la LPF pentru plata restanțelor financiare, perioada de transfer fiind deja încheiată. De fapt, în perioada de ”mercato” vară-toamnă, doar Clonin, Mândrușcă și Cârjan au fost ”piesele” grele acontate de pietreni. Cum acționarii nu s-au mai înghesuit să sporească visteria clubului pietrean pentru întărirea lotului, iar transferurile lui Marc și Popadiuc au căzut, pe rând, unul câte unul, greul finanțării a căzut pe drepturile TV. Drepturi, care însumează pentru FC Ceahlăul peste 1,5 milioane de euro, cu care pietrenii pot ieși din impasul financiar în care s-au zbătut în acest an.

Miza instalării lui Gino Iorgulescu în fruntea LPF

În momentul în care Gino Iorgulescu l-a detronat pe Dumitru Dragomir, de la șefia LPF, cu sprijinul unor oameni de fotbal precum Ioan Nicolae, Gheorghe Ștefan, sau Gică Hagi, acesta a promis cluburilor de Liga I că le va plăti măcar o sumă egală cu cea din sezonul trecut, dacă nu, chiar mai mare, deoarece la sistemul competițional se adăuga Cupa Ligii. Cei 27,5 milioane de euro (adică 34,1 milioane lei cu tot cu TVA) s-au împărţit după acelaşi algoritm ca şi anul trecut, dar cu câteva amendamente importante. Banii cuveniţi echipei FC Vaslui, care adunați se cifrează la peste 1,7 milioane de euro, ocupanta locului 5 în ediţia trecută a Ligii I, au fost împărţiţi de celelalte 17 cluburi. În plus, suma minimă o vor încasa 5 cluburi, şi nu 4, aşa cum s-a întâmplat până acum. Conform regulamentului, în fiecare an, noile promovate primesc cei mai puţini bani. În acest sezon, pe lângă CSMS Iaşi, CSU Craiova, ASA Tg. Mureş şi Rapid (venite din Liga 2), plafonul minim va fi repartizat şi echipei FC Braşov, care a terminat sezonul trecut pe locul 15 şi ar fi trebuit să retrogradeze. „Stegarii“ au supravieţuit în Liga I deoarece în locul lor a fost ”expulzată” FC Vaslui, pe criterii administrativ-financiare (nu a primit licenţa de club profesionist din cauza datoriilor).

FC Ceahlăul şi dependenţa de drepturile TV, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul primește aproximativ 1,5 milioane euro!

Echipele din Liga I vor primi, însă, în conturi mai puţini bani decât le sunt repartizaţi, deoarece s-a decis ca sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu brigăzile de arbitri şi observatorii să fie reţinute direct de Liga Profesionistă de Fotbal. Astfel, cluburile scapă de o ”corvoadă” și nu mai sunt la mâna Comisiei Centrale a Arbitrilor, care reclama plata drepturilor pentru cavalerii fluierului. Banii de pe drepturile TV se plătesc în două tranşe. Prima, în valoare totală de 13,75 milioane de euro, din 27.500.000 de euro, adică jumătate, a fost deja virată în conturile echipelor. Cea de-a doua e programată înaintea returului. Echipei pietrene Ceahlăul, i-a revenit în total 1.528.567 de euro, suficient cât să-și poată plăti, în primul rând datoriile la stat, cifrate la aproximativ 600.000 de euro și restanțele financiare către jucători din sezonul trecut, ce vizează primele de obiectiv așa cum reiese din Regulamentul de Organizare și Funcționare al clubului. Prima tranșă virată în contul clubului FC Ceahlăul SA însumează 764.284 euro și ea va aduce cu sine, teoretic, finalul protestului jucătorilor. Dacă actualul contract pentru drepturile TV va fi menţinut şi în sezonul viitor, din 2015 suma care le va reveni participantelor la Liga I va creşte, deoarece vor fi mai puţine competitoare. La anul vor retrograda 6 formaţii şi vor promova doar două, astfel că Liga 1 va continua cu numai 14 cluburi. De unde și interesul Ceahlăului de a continua lupta în Liga I. Închipuiți-vă că pentru o clasare la mijlocul clasamentului Ligii I, la finalul sezonului 2014-2015, echipa pietreană poate primi aproximativ 2 milioane de euro! Sunt bani, pe care niciun director de marketing nu-i putea obține încheind contracte cu diverși finanțatori.

Boghian se vrea tot mai singur la Ceahlăul

După anunțatele plecări ale lui Mihai Apopii și Mihai Bătrânu se pare că  Viorel Măstăcăneanu ar urma să preia pachetul majoritar de acțiuni la prima ședință a CA-ului. Directorul de marketing al Ceahlăului Iuliean Boghian a avut o propunere năstrușnică, adică să rămână doar 3 acționari în club: el, alături de Cristian Coroamă, în calitate de acționari minoritari și președintele Viorel Măstăcăneanu, în calitate de deținător al pachetului majoritar de acținui. Evident că este o propunere greu de realizat dacă nu există acceptul celorlalți acționari minoritari. Un prim răspuns a venit deja de la  Gelu Crăcană: ”M-am opus acestei propuneri, care se poate relua la viitoarea ședință”.

Dezinteresul spectatorilor

Exceptând Steaua (al cărei buget estimat în noul sezon este de circa 16 milioane de euro), celelalte echipe mici, de provincie, depind de banii din drepturile TV, unele asigurându-şi din această sursă până la 70% din buget, printre ele fiind și Ceahlăul. Oficiali ai LPF, dar şi reprezentanţi ai cluburilor estimează că, dacă finanţarea din banii televiziunilor ar înceta, în campionat ar mai putea continua competiţia doar 4-5 echipe. Vina pentru această situaţie le aparţine, însă, în exclusivitate conducătorilor din fotbalul românesc, ei fiind cei ce au insistat pe delegarea drepturilor de negociere a drepturilor TV exclusive și care au pus pe planul doi planurile de vânzare a imaginii cluburilor către proprii suporteri. Încet, dar sigur, arena pietreană, deși este modernizată la standarde UEFA, este din ce în ce mai goală, de la campionat la campionat, suporterii nemaifiind interesați nici măcar de meciurile contra ”granzilor” campionatului.

Mihai STOIAN

Articolul precedentPăstrăveni: Program încărcat cu investiții mari
Articolul următorFlorin Marin: ”Am pierdut puncte la Mediaş”