0:00

Fără zarvă, fără girofaruri şi sirene şi, mai ales, fără spectatori, salvamontiştii au făcut ieri, 5 septembrie, un exerciţiu la staţia de pe Cozla a telegondolei. Nu l-au făcut pentru spectacol sau pentru imagine, ci din raţiuni absolut procedurale: fără acest exerciţiu, nu este posibilă redobândirea avizului ISCIR pentru redeschiderea instalaţiei către public. Toată acţiunea s-a făcut conform procedurii Doppelmeyr, salvamontiştii având atestate după cursuri făcute riguros, iar 3 persoane au fost coborâte din cabine.

Am coborât 3 băieţi de-ai noştri, dar exact pe procedură, cu puncte de asigurare şi pe cabine şi pe piloni, aşa cum se face, fără să atingă nimeni cablurile cu mâna goală, cu respectarea tuturor regulilor de intervenţie”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. ”Este o operaţiune relativ simplă, când ai zeci de ani de salvare montană în spate şi experienţa multor acţiuni reale, inclusiv în perete de 300 de metri. Telegondola este o instalaţie sigură, care are soluţie tehnică pentru orice situaţie. De aceea am şi stat în aşteptare când  a fost defecţiunea, provocată de ruperea unui ax. Dacă ar trebui să intervenim, într-o situaţie ipotetică în care nu ar exista soluţie tehnică, cel mai dificil moment nu ar fi coborârea oamenilor din cabine, ci negocierea. Să apari în faţa unei mame şi să-i spui să-ţi dea copilul de 3 luni, pe care îl ţine în braţe – ăsta e momentul cel mai dificil. Să convingi omul să păşească singur în gol, că nu poţi să-l arunci tu din cabină. Partea dificilă este maniera de abordare: fără panică, fără şovăieli, fără să te cerţi cu colegul de coardă”.

Despre incidentul, care a ţinut turiştii ”suspendaţi” peste oraş mai bine de 3 ore, Raul Papalicef nu are foarte multe de comentat. Operaţiunile făcute de tehnicienii de la instalaţie cam atât durează. Nu motorul a fost problema, ci desfacerea rolelor, care să permită cabinelor să culiseze liber pe cablu.

A durat 180 de minute, aşa, şi? Când avem accidente în munte, uneori stă omul cu o fractură deschisă 4 ore în ger, până îl coborâm. Cei care au rămas blocaţi în cabine nu puteau păţi nimic. A fost exagerată şi inutilă desfăşurarea de forţe. Până la urmă tot soluţia tehnică a rezolvat cazul”. (C.M.)

FOTOGALERIE:

Articolul precedentL5 Start amânat cu o săptămână
Articolul următorMusafirul a venit pieton cinstit şi a plecat biciclist hoţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.