0:00

Evaluarea Națională la DNA, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDNA „scutură” impostorii de la Evaluare Națională. Procurorii anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ilie Lungu (primarului orașului Salcea, Suceava), a Nicoletei Zettel (director al Școlii Gimnaziale ”Cristofor Simionescu” Plopeni) și a lui Mihai Gîză (profesor de matematică la aceeași școală, dar și consilier local al orașului Salcea.

Cei trei vor fi judecați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență, dare și luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, trafic de influență, după ce, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, au ieșit la iveală ilegalități în cazul examenului de la Evaluarea Națională, din vara anului trecut. Cei trei au fost ”ajutați” de Cătălin Huțu (directorul Școlii Gimnaziale ”Aurelian Stanciu” Salcea și președinte al Comisiei de organizare a Evaluării Naționale la nivelul aceleiași unități școlare) și Mariana Rață (îngrijitoare la Școala Gimnaziale ”Cristofor Simionescu” Plopeni și apropiată a Nicoletei Zettel).

  • Împărțeli, promisiuni și… ”servite”

În rechizitoriul procurorilor se arată că, «în aceeași perioadă, inculpatul Lungu Ilie i-a promis inculpatului Gîză Mihai, ca îi va da 200 de lei (parte din suma totală de 1000 de lei) și sprijin politic pentru accederea soției inculpatului Huțu Cătălin în funcția de director adjunct în cadrul colegiului tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, în schimbul promisiunii inculpatului Gîză Mihai că îi va determina pe inculpatul Huțu Cătălin și pe inculpata Zettel Nicoleta să-și încalce atribuțiile de serviciu ce le reveneau în privința desfășurării examenului de Evaluare Națională ce urma să aibă loc la datele de 27 și 29 iunie 2016 la unitățile școlare menționate, cu scopul de a obține fraudarea examenului de către fiul primului menționat. În același context, inculpații Lungu Ilie și Gîză Mihai au convenit ca suma de 1.000 de lei promisă să fie împărțită în trei, respectiv: câte 400 de lei să le revină celor doi directori, iar suma de 200 de lei să fie păstrată de inculpatul Gîză Mihai pentru sprijinul acordat.  

În cursul lunii iunie 2016, inculpatul Lungu Ilie prin intermediul inculpatului Gîză Mihai, le-a promis inculpaților Zettel Nicoleta și Huțu Cătălin, că le va da sumele menționate anterior și sprijin politic (pentru menținerea în funcții), pentru ca, în schimb, cei din urmă să își încălce atribuțiile de serviciu legate de desfășurarea examenului de Evaluare Națională ce urma să aibă loc la datele de 27 și 29 iunie 2016, cu scopul de a obține fraudarea examenului de către fiul primului”. Directoarea Zettel și profesorul Gîză au înlocuit tezele reale de la limba și literatura română și matematică, scrise de fiul primarului, cu alte teze, ”servite”. Fiul primarului s-a ales cu media finală 9,12 (nota 10 la limba și literatura română și 8,25 la matematică).
Mai mult, se pare că directoarea de la Școala ”Cristofor Simionescu” avea experiență în falsificarea tezelor de la Evaluarea Națională, deoarece, spun tot procurorii, în perioada 2013-2015, Zettel a înlocuit și falsificat și alte teze de examen ale altor cinci elevi care au susținut examenul de Evaluare Națională. Păcatul inculpaților a ieșit la suprafață după ce Cătălin Huțu, Mariana Rață și Marius Grigoraș au recunoscut acuzațiile penale formulate împotriva lor, în cazul lor DNA dispunând ”disjungerea cauzei în vederea încheierii acordurilor ca urmare a recunoașterii vinovăției”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava. (M.T.)

sursa: Direcția Națională Anticorupție

Articolul precedentLa Roman, indice de răcire mai scăzut ca pe Ceahlău! Vf. Toaca – 51 cm de zăpadă!
Articolul următorCSM Roman a ajuns la Cisnădie, pentru meciul cu Măgura
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.