0:00

Elevii din Piatra Neamț preferă cursurile de zi în baruri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* întâi în bar și apoi la cursuri

* crâșmele au autorizație de funcționare chiar dacă sunt vecini cu școlile

* garduri înalte, camere video, exmatriculări, note scăzute la purtare: sunt actualele măsuri de prevenție

În Piatra Neamț, la câțiva metri de Liceul Tehnic și Liceul cu Program Sportiv este plin de crâșme. Pe orice străduță alăturată celor două licee găsești ori un bar, ori o alimentară. Principalii consumatori? Elevii, care de la primele ore umplu locurile de unde se poate procura alcool, țigări și cafele. Ieri, la ora 10.30, cu ghiozdanele în spate, trei elevi s-au îndreptat dinspre Liceul Tehnic fix în barul „El Greco” (foto), unde, nestingheriți, au intrat pentru „una mică”. Oamenii din zonă spun că îi găsești pe elevi aici la orice oră. În curtea Liceului Tehnic n-am zărit niciun paznic și nicio persoană care ar putea să le pună gând „rău” elevilor care se destind în barurile din jurul liceului. Barul „El Greco” (Cafe – Bar – Disco) este vecinul elevilor de la LPS și Liceul Tehnic. Reprezentanții din conducerea celor două unități de învățământ cunosc fenomenul și spun că lupta nu este ușoară, deoarece barurile nu pot fi desființate. „Am făcut sesizări la Primărie și chiar am fost acolo pentru a vedea ce este cu aceste baruri din jurul liceelor. Au autorizații de funcționare și din păcate nu se poate face nimic în privința funcționării lor. Sunt proprietăți private. Este barul El Greco și mai este o terasă mai încolo. Mai sunt vreo două terase și mai la vale. Acolo se strâng elevii înainte de începerea orelor, în timpul orelor și după ore”, a declarat Mihai Pavăl, directorul Colegiului Tehnic din Piatra Neamț.

O tradiție veche

Năravul elevilor este cunoscut și nu a luat ființă de ieri, de azi. Potrivit spuselor directorului de la Colegiul Tehnic, numărul celor care se abat de la calea cea dreaptă a scăzut comparativ cu 4-5 ani în urmă. „Chiar anul trecut am exmatriculat 2 elevi din acest motiv. Am intrat și eu în aceste baruri și acum 4 ani, și acum 2 ani și anul trecut. Nu mă pot duce în fiecare zi să fac scandal ca să scot elevii de acolo. Am încheiat un parteneriat cu Poliția din Piatra Neamț. Facem cursuri de prevenire a situațiilor de acest gen. Avem chiar și un agent care merge în baruri după ei. Le face poze, îi filmează, ne aduc la cunoștință și noi încercăm să luăm măsuri. Orice le-am face tot există copii nonconformiști care merg în bar, în timpul orelor. Spre deosebire de alți ani numărul lor a scăzut semnificativ. În orice caz, lupta o ducem cu elevii pentru că nu avem ce să le facem celor care au baruri chiar dacă legea le interzice să funcționeze mai aproape de 200 de metri de o școală”, a adăugat directorul Pavăl.

 Proba de „100 m garduri”

Nici cei de la LPS nu sunt străini de ce se întâmplă în jurul lor. Chiar dacă au gard înalt și chiar dacă un paznic îi urmărește non-stop, aceste obstacole au și ele limitele lor. „Am închis porțile și nimeni nu mai iese din școală decât după cursuri sau însoțit de profesorul cu care face practică. O altă soluție este cea a montării de camere video care să fie îndreptate spre poarta de acces. Ce am făcut până acum a fost să vorbim cu poliția, să le transmită celor de la El Greco și de la alimentara din apropiere să nu vândă alcool elevilor. Anul acesta nu am avut probleme”, a declarat Dan Gavril, directorul LPS Piatra Neamț.

Consilierea, o posibilă metodă

Dinspre Inspectoratul Școlar Județean traseul elevilor către baruri se vede, dar încercarea de a opri pornirile adolescentine nu au dat roade. Reprezentanții Inspectoratului cred că scăderile notelor la purtare și exmatriculările nu sunt o soluție. „Vrem să cerem ministrului Educației să ne aprobe punerea în practică a unui proiect prin care să-i învățăm pe profesori cum să-i consilieze pe elevii. Merg pe prevenție prin consiliere. Este nevoie de această practică pentru că măsurile drastice nu duc la o rezolvare a situației”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector școlar general adjunct al ISJ Neamț. Dincolo de încercările profesorilor de a diminua aceste obiceiuri nepotrivite ale elevilor nesilitori, în această ecuație „chiulesc” părinții care, după cum ne-au spus cei de la catedră, „se scarpină de școală”. Unii dintre ei nu ajung să se intereseze de proprii copii decât atunci când este prea târziu.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPSD Târgu Neamț se întărește cu membri din alte partide
Articolul următorInformații clasificate în Primăria Roman: Ce se întâmplă cu spațiul deținut de PER?