0:00

* singura persoană din Moldova care face parte din acest grup este Raul Papalicef

Accidentul din Apuseni a demonstrat – dacă mai era nevoie – că organizarea şi coordonarea operaţiunilor de salvare montană sunt în grea suferinţă în România. Dacă toţi ocupanţii avionului ar fi murit la impact, lucrurile ar fi rămas aşa în continuare. Dar faptul că două vieţi s-au stins din cauza frigului, pentru că echipele de intervenţie au bâjbâit prin munţi după nişte coordonate ba greşite, ba prea vagi, au trezit, în sfârşit, autorităţile.

Prin dispoziţia lui Raed Arafat, şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă din MAI, s-a dispus constituirea Grupului de lucru pentru salvare montană, condus de medicul şef de la UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea. Alături de reprezentanţi ai Jandarmeriei Române, preşedintele Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, specialişti ISU şi un reprezentant al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, singura persoană din Moldova care face parte din acest grup este Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

Crearea Grupului de lucru a fost doar primul pas, munca de abia de acum începe, căci obiectivele sunt grele şi implică o strategie naţională pentru dezvoltarea capacităţii de intervenţie în zona montană, crearea unui cadru legislativ pentru activarea unui sistem de comandă şi coordonare a intervenţiilor şi, mai ales, crearea cadrului de norme, reglementări, normative pentru activitatea de căutare şi salvare a victimelor accidentelor din zona montană.

„Serviciile de salvare montană nu sunt organizate la fel în toată ţara şi nici nu au aceleaşi dotări, pentru că fiecare structură a fost creată în funcţie de modul în care a respectat legea consiliul judeţean”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. „Unul dintre scopurile grupului de lucru este să standardizeze procedurile la nivel naţional, aşa că trebuie să ştim de unde plecăm şi ce este de făcut pentru a ajunge la un numitor comun şi pentru ca regulile de intervenţie să fie aceleaşi pentru toată lumea”.

MAI a trimis deja adrese tuturor prefecturilor, prin care a cerut evaluarea serviciilor de salvare montană judeţene. Prefectul Vlad Angheluţă a confirmat că a primit chestionarul (care are 6 pagini) şi l-a trimis Consiliului Judeţean Neamţ să-l completeze. Probabil că după ce se vor stabili punctele albe şi , mai ales, cele negre din funcţionarea serviciilor de salvare va avea loc prima şedinţă a grupului de lucru. Ideea de bază este ca lucrurile să se mişte repede şi să se stabilească foarte clar cine intervine la un accident montan, ca să nu se mai calce în picioare jandarmi, pompieri, medici SMURD, salvamontişti (anunţaţi ultimii dacă se poate), iar răniţii să fie găsiţi de nişte localnici, cum s-a întâmplat în Apuseni. (C. MIRCEA)

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorCompartiment de chirurgie vasculară la SJU Piatra Neamț