0:00

”Educația – punctul de plecare pentru fiecare drum de succes!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Inspectoratul Școlar Județean Neamț a prezentat, marți, 8 iulie, proiectul strategic POSDRU – ”Educația – punctul de plecare pentru fiecare drum de succes!”, un proiect prin care se dorește diminuarea numărului de persoane care se află în situația de abandon școlar și prevenirea apariției fenomenului de părăsire timpurie a școlii în rândul elevilor. Proiectul implementat de Inspectoratul Școlar Județean Neamț se desfășoară în parteneriat cu SIVECO România și cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, pe o perioadă de 18 luni, iar rezultatele vor fi evaluate prin numărul diminuat de elevi cu risc de părăsire a școlii. Totodată, se va urmări informarea și conștientizarea părinților asupra importanței parcurgerii învățământului obligatoriu, prin îmbunătățirea competențelor personalului implicat în dezvoltarea și implementarea programelor de prevenire a abandonului școlar.

”Educația – punctul de plecare pentru fiecare drum de succes!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Proiectul are o emblemă deosebită, «Startul spre succes îl dă școala». Eu aș merge și mai departe și aș spune că întrega dezvoltare a personalității, pe parcursul formării sale, are la bază educația. Și tocmai de aceea ne-am gândit, împreună cu cei de la SIVECO și cei de la Sălaj, ca acest proiect să se adreseze celor cu formare relativ întârziată și ca printr-un sistem educațional complex să poată să-și întregească formarea inițială, cea pe care o dă școala. Sunt absolut convins de sprijinul partenerilor noștri, că acest proiect va fi un proiect de succes, pentru că oamenii care sunt implicați aici sunt oameni profesioniști, oameni care știu ce presupune un proiect educațional, știu cum să-l managerieze astfel încât rezultatele să fie evidente și încărcate cu o valoare educațională deosebită. Urez succes tuturor celor implicați în acest proiect!”, a spus prof. Viorel Stan, inspector general al IȘJ Neamț și manager de proiect.

”Educația – punctul de plecare pentru fiecare drum de succes!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La conferința de lansare a proiectului au fost prezenți și reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț care au evidențiat importanța parteneriatului autorități locale-școală. „Vă mulțumesc pentru că vă implicați în astfel de proiecte și că, pe lângă activitatea dumneavoastră pe care o desfășurați de-a lungul anilor și de-a lungul carierei, acordați o atenție deosebită pentru implementarea acestor inițiative. Dorim să fim alături de dumneavoastră. Doar împreună putem reuși să contribuim pentru o mai bună șansă a copiilor noștri, copii aflați în dificultate, copii fără sprijin familial, copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, copii care au nevoie de sprijinul nostru al tuturor. Doar împreună reușim să îi integrăm într-o societate, sănătoasă, prosperă și să fim mândri de tinerii noștri. Ei sunt viitorul nostru. Mult succes și vă asigurăm de tot sprijinul nostru!”, a spus Emilia Arcan, vicepreședinte al CJ Neamț.

”Educația – punctul de plecare pentru fiecare drum de succes!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Proiectul se adresează mai multor categorii de persoane. Astfel, 230 de elevi cu risc de părăsire a sistemului educațional vor beneficia de sprijinul celor care coordonează proiectul. Elevii din această categorie sunt cei care deși se află într-o stare de normalitate în școală, cu toate acestea sunt expuși riscului de abandon școlar și discriminărilor, mai ales membrii grupurilor vulnerabile: copiii rromi, persoane cu dizabilități, persoanele din mediul rural, delincvenții juvenili etc. Restul grupului țintă este alcătuit din copiii care provin din familii sărace, ai căror părinți nu pot reprezenta un sprijin în continuarea școlii. În realizarea pașilor propuși pentru acest proiect sunt incluși și 230 de părinți. De departe, cea mai ambițioasă măsură prinsă în acest proiect pare să fie reintegrarea în școală a 360 de persoane care au abandonat învățământul obligatoriu, care nu mai frecventează școala și au cel puțin 4 ani în plus față de vârsta specifică ultimei clase absolvite.

”Educația – punctul de plecare pentru fiecare drum de succes!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Instituția pe care o reprezentăm simte din plin efectele abandonului școlar. Din 2002 și până acum, peste 4.000 de șomeri sunt înregistrați la noi și au studii incomplete. Sunt șomerii cel mai greu de integrat în societate pentru că dacă nu au studii generale măcar nu pot fi incluși nici în probele de calificare ulterioară astfel încât să fie mai ușor de plasat pe piața locurilor de muncă. Atunci, acest proiect este cu atât mai important. De menționat ar mai fi faptul că în fiecare semestru, 500 de familii pierd alocația de sprijin pentru că elevii au prea multe absențe”, a precizat Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamț.

Nu în ultimul rând, se vor organiza cursuri de perfecționare și formare pentru 150 de cadre didactice care lucrează cu elevi în pericol de abandon școlar. Inițiatorii proiectului au precizat că implementarea proiectului ”Educația – punctul de plecare pentru fiecare drum de succes!” este necesară deoarece răspunde majorității problemelor cauzate de principalele probleme cu care se confruntă beneficiarii acestei inițiative: sărăcia, mediul de reședință, educația părinților, rezultatele școlare obținute până în prezent.

Proiectul ”Educația – punctul de plecare pentru fiecare drum de succes” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Investește în oameni! (M. TEODOROF)

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene

Articolul precedentHristu Nicolaide în județul Neamț
Articolul următorApariții editoriale / Mi(ze)rabila tranziție

1 COMENTARIU

  1. Scoala? Educatie? Banii!!!!!! Spaga!!!!!!Nu dai nu ai parte chiar daca ai carte! Postul costa, nimic pe degeaba!

Comentariile sunt închise.