0:00

160 de proiecte și idei, 5 câștigătoare, între acestea Moldova luând partea leului, prin propunerile venite din Suceava, Neamț și Iași.

E.ON Energy Globe Award România, competiţie aflată la a doua ediţie, şi-a anunţat câştigătorii în cadrul unei Gale desfăşurate joi, 19 octombrie, la Palatul Regal din Bucureşti, eveniment la care au participat reprezentanţi de top ai mediului de afaceri, universitar, cultural şi guvernamental. Lansată pe 1 mai 2017, competiţia a însemnat selectarea celor mai atractive, inovatoare și populare proiecte din domeniul eficienţei energetice şi al protejării mediului. Până la termenul-limită 16 iunie, pe platforma energyglobe.ro au fost înscrise peste 160 de proiecte, din care juriul a ales câte trei pentru fiecare din cele cinci categorii de concurs. Apoi, din cele 15, s-au ales câștigătorii.

Municipiul Roman a câștigat premiul de excelență la categoria ”Municipalități”, pentru proiectul microhidrocentralei pe râul Moldova.

Reușita este cu atât mai mare cu cât Romanul s-a ”bătut” pentru acest premiu cu București și Cluj Napoca. Microhidrocentrala de pe râul Moldova a dus municipiului și cel de-al doilea premiu, de popularitate. Pentru prima dată, în ediția din acest an a fost introdus votul online, opțiune prin care vizitatorii portalului energyglobe.ro și-au putut vota proiectul favorit. Primăria Roman și-a adjudecat premiul de popularitate, după ce, în perioada 1-30 septembrie, a adunat cel mai mare număr de voturi online din partea publicului.

Am fost prezent joi seară, la București, la ediția 2017 a Energy Globe Award, un eveniment organizat de E.ON, unde am avut deosebita bucurie și onoarea de a primi, în numele romașcanilor, două premii pentru obiectivul «Microhidrocentrală pe râul Moldova». Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât am intrat în competiție cu orașe de talia Bucureștiului și Cluj Napoca, însă la decizia juriului au contat ideile inovatoare ce contribuie la protejarea mediului și la economisirea energiei, așa cum este microhidrocentrala construită la Roman. Orașul nostru dovedește, încă o dată, că, după muncă, implicare și determinare din partea administrației locale, vine și răsplata. Acesta este un proiect gândit și muncit de deputatul Laurențiu Dan Leoreanu, sprijinit de o bună parte a comunității, și sper ca și cele ce vor urma în administrația actuală să aibă răsunet și impact la nivel național, iar Romanul să devină un model de urmat în ceea ce privește dezvoltarea prin inovație. Voturile online oferite de romașcani și de cei care au apreciat investiția i-au adus municipiului nostru și premiul de popularitate, motiv pentru care le mulțumim tuturor celor care și-au adus contribuția la câștigarea acestei recunoașteri la nivel național”, a declarat primarul Lucian Micu.

Microhidrocentrala de pe Moldova i-a adus Primăriei Roman un premiu în valoare de 5.000 de euro, oferit de Siemens, și o centrală termică, oferită de Vaillant.

Lista completă a proiectelor câştigătoare şi a premiilor acordate în cadrul E.ON Energy Globe Award România 2017 este o puteți vedea aici. (D.O.)

Articolul precedentPietoni sancționați cu „înțelegere”, vânătoare de șoferi în week-end
Articolul următorBărbat cercetat pentru mită la poliţist
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.