Inspectorii sanitari au mers în control, zilele acestea, la restaurantul din Piatra Neamț unde doi frați din Dochia au spus că au mâncat tochitura care le-a provocat toxiinfecția alimentară. Controlul a fost făcut, la începutul acestei săptămâni, după ce Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, la fel ca toate instituțiile bugetare, și-a reluat activitatea după minivacanța legală de Adormirea Maicii Domnului. Și la câteva zile după ce familia care a ajuns în noaptea de 16 august, cu ambulanța, la spital, în stare de șoc pe fond de deshidratare severă, a primit îngrijirile medicale necesare. Ce au (mai) găsit inspectorii sanitari la restaurantul al cărui nume se feresc să-l pronunțe public ține strict de situația din ziua controlului, când singurii țapi oarecum și indirect ispășitori sunt angajații localului.

Din răspunsul primit la redacție în legătură cu acest caz, în care DSP Neamț spune că s-au verificat curățenia, probele din alimentele pregătite în acea zi, materiale de curățenie și dezinfecție și, desigur, documentele, ceea ce reiese clar este faptul că, pe lângă pereți coșcoviți și spații frigorifice uzate, sunt probleme cu instruirea de bază a bucătarilor (foto document). Cu toate aceste „neconformități” pe masă, DSP Neamț a lăsat restaurantului recomandări și obligația ca într-o lună de zile toate aceste nereguli să dispară. „Probele prelevate de la cei doi pacienți suspectați de gastroenterocolită au fost negative. La controlul efectuat la restaurant nu s-au prelevat probe de sanitație. S-a dat un termen de o lună de zile pentru remedierea neconformităților constatate”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Neamț. Desigur, că, în acest termen intră și instruirea angajaților privind noțiunile de bază de igienă, lipsa cursului fiind probabil o scăpare a angajatorului la momentul când a selectat personalul pentru restaurant. (C.I.)

ub
pietricica turism