0:00

Anul acesta se împlinesc două decenii de la înființarea, în județul Neamț, a grupului „Alcoolicii Anonimi”. Ideea constituirii acestei asociații în județul nostru i-a aparținut medicului Rodica Stan, șefa secției Psihiatrie a Spitalului Județean Neamț, care a luat modelul de la Timișoara, primul oraș din România în care s-a înființat grupul alcoolicilor anonimi, în anul 1991.

„Persoanele  care fac parte din acest grup s-au susținut și se susțin unii pe alții în permanență, pentru a se putea recupera. Între ei s-a creat o coeziune, datorată faptului că sunt conștienți că au aceleași probleme, aceeași patologie și aceleași necazuri. Ei între ei își pot spune totul și își pot oferi suport psihologic. Au materiale foarte bine structurate, după care se ghidează, două dintre ele fiind «Cei 12 pași» și «Cele 12 tradiții»”, explică dr. Rodica Stan.

Programul alcoolicilor anonimi concretizat în „Cei 12 pași” oferă persoanei în cauză șansa să ducă o viață senină și liniștită, din care băutura lipsește cu desăvârșire. Dr. Rodica Stan spune că nu se pune accent pe numărul membrilor grupului, cu adevărat importantă fiind contorizarea zilelor de abstinență.

„Noi apreciem un program prin rezultatul pe care îl are în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții pacientului. De altfel, pe acest lucru punem accent în permanență, pe cât de mult s-a îmbunătățit viața unui pacient în urma participării la program. Aceasta este, cu adevărat, cheia succesului”, conchide șefa secției Psihiatrie a SJU Neamț.

„Alcoolicii Anonimi” s-a înființat în 1935, în Ohio (SUA), iar patru ani mai târziu iese de sub tipare cartea „Alcoolicii Anonimi”, după numele ei fiind „botezate” și grupurile de abstinenți. Fondatorii grupului AA la nivel mondial au fost Bill W. și Bob S. (A.S.)

Articolul precedent“Cadouri” de 1,5 miliarde lei din partea ITM
Articolul următorAmenzi pentru Transmoldavia şi Tehnicbus