hipotermieLa Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, luni, 9 ianuarie, au fost internate două persoane, care s-au aflat la un pas de moarte, după ce au trecut printr-o hipotermie severă. Unul dintre pacienți este un bărbat, în vârstă de 52 de ani, din Ţibucanii de Jos, pe care echipajul de la Serviciul de Ambulanță Județean Neamț l-a găsit aproape înghețat. Omul a fost transportat la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Orăşenesc Târgu-Neamţ, iar de acolo a fost transferat la Spitalul Județean.

O altă persoană, în vârstă de 72 de ani, din Bodești, a fost adusă tot la Piatra Neamț, tot cu hipotermie severă, plus etilism acut, după cum spun medicii.

În prezent, cei doi pacienți au fost stabilizați și se află sub supraveghere la secția Medicină Internă a Spitalului Județean. Medicii atrag atenția că alcoolul nu ajută la evitarea hipotermiei, deoarece acesta scade temperatura corpului. Alcoolul este un vasodilatator, ceea ce face ca volumul de sânge care ajunge la suprafaţa tegumentului să crească și să creeze senzaţia de căldură. Chiar dacă la început ne simţim încălziţi, pentru că sângele suplimentar ajunge la piele, acesta se va răci rapid din cauza mediului rece. În final, avertizează specialiștii, temperatura corporală scade rapid, fără să percepem, ajungând cu repeziciune la hipotermie. (M.T.)

pietricica turism