0:00

La întâlnirea cu primarul Romanului au fost prezenți circa 30 de oameni de afaceri, dar și reprezentanți ai Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă.  Au fost de asemenea de față reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Neamț, domnii Mihai Caravan și vicepreședintele Vasile Balcan. Primarul Micu a făcut o scurtă prezentare a situației bugetului pentru anul 2018, în comparație cu cel pentru anul trecut și a adăugat că, în perspectiva  sumelor din împrumutul de 10,5 milioane de euro, primăria a demarat deja întocmirea studiilor de fezabilitate pentru  nu mai puțin de 14 proiecte.

Dezbateri pe buget la Roman-oameni de afaceri, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVicepreședintele CCI Neamț, domnul Vasile Balcan, a expus situația firmelor din Roman și zona Roman. Astfel, în oraș și în comunele arondate există în prezent 3.563 de firme, adică 16,8% din totalul firmelor din județ. Acestea au un total al cifrelor de afaceri de 549 de milioane de euro, adică 24,7% din cifra totală de afaceri din Neamț. Profitul înregistrat de firmele romașcane este 19 milioane de euro, cam 14% din profitul județean. Iar numărul angajaților în  aceste firme este de 12.900 de persoane, ceea ce reprezintă  23,33% din totalul personalului angajat din județul Neamț.

Din chestiunile expuse de oamenii de afaceri, dincolo de necesitatea modificării unor trasee și amplasarea unor stații ale transportului în comun, de câinii fără stăpân, s-a remarcat  în special lipsa mare de personal. Reprezentanta ALOFM a prezentat situația forței de muncă din zona Roman, din care rezultă că în Roman sunt actualmente 462 de șomeri (260 în plată), iar în zona Roman 3964 de șomeri. Paradoxul este că, deși există o mare rezervă de persoane care nu au un loc de muncă, nu sunt decât foarte puțini ”amatori” de muncă. Nu se găsesc nici muncitori necalificați, darmite calificați în construcții de pildă.

Dezbateri pe buget la Roman-oameni de afaceri, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn finalul întâlnirii primarul Micu a recomandat oamenilor de afaceri romașcani, dacă au disponibilități, ca acele 20 de procente din impozitul pe profit să-l direcționeze către Spitalul de Urgență Roman. O intervenție insolită a avut patronul unei firme de construcții: „De ce plătiți utilitățile bisericilor, domnule primar? Nu vreau să-mi răspundeți, vreau să nu le mai plătiți, fiindcă nici bisericile nu plătesc impozit pe terenuri și pe clădiri…” (D. AILINCĂI)

Articolul precedentFitness de 2 miliarde în parc, cu bani luați de la străzi
Articolul următorInstitutul „Cantacuzino” confirmă: 4 bolnavi de gripă în Neamț!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.